Digitala möten och kurser är vägen framåt
Bild: Kerstin Andersson, ordförande för Stockholmskretsen, var ordförande för riksföreningens årsmöte i Nacka Strand.
När Corona slog till i våras drabbades även Kryssarklubbens kurs- och seminarieverksamhet. Inställt, inställt, stod att läsa på planerade aktiviteter på hemsidan. Arrangörer började fundera i andra banor, så här kan vi ju inte ha det. Och lösningen är den digitala tekniken, något som funnits hos många i bakhuvudet att också börja med och som nu tog fart. Här berättas om några exempel från distrikt och nämnder.
Västkustkretsen
Håller utbildning till Utsjöskeppare digitalt.
- När Corona-pandemin drog in över Sverige våren 2020 så beslutade jag att göra ett försök med distansutbildning. Två utbildningar annonserades med nio deltagare. Nio deltagare som är med på distans och nio deltagare som går utbildning på sedvanligt vis i Västkustkretsens utbildningslokal (i våras). Båda utbildningarna överbokades och när utbildningen startade var närmare 20 personer på reservplats, berättar Thomas Lundgren i Västkustkretsen.
Thomas fortsätter att berätta att; utbildningen hålls under åtta kvällar samt en hel söndag. För de nio som är med i lokalen är det ingen större skillnad förutom att det är en kamera monterad i taket i utbildningslokalen samt att en konferenstelefonutrustning är aktiverad för att även de nio som är med på distans hör vad läraren säger. Utrustningen gör det också möjligt för alla 18 deltagarna att samtala med varandra i diskussioner och frågeställningar. Av de nio deltagarna på distans bor sju på västkusten, en bor i Stockholmsområdet och en bor i Spanien. Utbildningsmaterialet för Utsjöskepparintyget är helt digitalt och tillhandahålls via en inloggning på en webbsida (www.utsjöskepparintyg.se).
Rent tekniskt använder man verktyget zoom. Lärdomar man gjort är att enkla webbkameror inte är så bra som de önskat, till våren avser man uppgradera till bättre kameror. Och headset är inte bra, utan bättre med konferenstelefonutrustning så att alla deltagare hör varandra. Plus större bildskärm så att alla deltagare ser varandra.
Övrigt: Tekniska kommittén i Västkustkretsen kör möten via google-meet sedan i våras, men de funderar på att gå över till teams, av olika tekniska skäl. Västkustkretsen höll sitt årsmöte digitalt och använde verktyget zoom.
Blekingekretsen
Kretsen hade planerat att hålla ett traditionellt föredrag om Gribshunden. Det var ett flaggskepp åt den danske kungen Hans fram till år 1495 då det förliste i Ronneby skärgård i Blekinge. (https://www.svt.se/nyheter/lokalt/blekinge/har-visar-dykarna-upp-fynden-fran-gribshunden)
Men Corona gjorde att de såg sig tvingade att ställa in föredraget i den form som de tänkt från början - att hålla det i en lokal med inbjudna gäster. Istället bestämde sig arrangörerna för att testa det första digitala föredraget för sina medlemmar.
- Generellt tycker vi att det blev bra och har fått bra återkoppling från flera deltagare. Vi använde verktyget zoom. Fördelar med Zoom är att det är ett vedertaget och bra gränssnitt. Fungerar för möten och föredrag. Det är enkelt att ansluta för deltagare och ger möjlighet till interaktion både direkt i mötet samt chatt, säger Claes Redin.
- Nackdelar är att det kostar pengar, licens, (precis som Teams). Och att deltagare kan "tappa bort" sig i alla deltagares fönster, särskilt om man har flera talare.
Andra exempel är från Båttekniska nämnden, som förutom att ha möten på Teams nu planerar att spela in en film för att sända på Youtube om uppblåsbara flytvästar, en lektion i hur man sköter dessa. Traditionellt hålls denna utbildning i lektionssal med inbjuden föreläsare och åhörare.
Stockholmskretsen har haft sitt årsmöte via Teams och kretsens tekniska kommitté använder detta verktyg för digitala möten. Bara positiva erfarenheter.
Hamn-och farledsnämnden har gått över till Teams-möten.
- Vi har därmed kunnat ökat antal möten från två till sex per år, vilket gör det enklare att hålla olika frågor vid liv, säger Kjell Pernestål, ordförande.
Riksföreningen har också haft digital sjöväderskurs, med rekordmånga deltagare och anmälningar, även här stod intresserade på reservplats.
Och slutligen, Svenska Kryssarklubbens riksförenings första digitala årsmöte i föreningens snart 100-åriga historia (bildades 1923). Tekniken som användes var live-sändning (med ett företag som filmade och sände) över Youtube (på Kryssarklubbens befintliga Youtube-kanal). Med hemsidan (www.sxk.se) som hjälp för information (dagordning med mera) och röstningsförfarande, samt med mejl som kommunikationskanal mellan årsmötesdeltagare och mötet.
- Vi har haft dubbelt så många årsmötesdeltagare jämfört med ett vanligt årsmöte. (Drygt 100 jämfört med cirka 50.) Vi har märkt att människor som annars inte skulle ha tagit sig till årsmötet kunnat vara med. Och vi har fått mycket beröm från deltagare. Rent tekniskt har allt fungerat perfekt, säger Fredrik Norén, generalsekreterare.