Bojflagga 2025
Kryssarklubben har 250 bojar för din säkra och miljövänlig förtöjning i naturhamnar. Att lägga till vid boj är miljövänligt då det skonar ålgräset som är fiskens barnkammare.
Om du har valt att läsa På Kryss digitalt i appen Kryssarklubben, i stället för att få tidningen i brevlådan, får du bojflaggan hemskickad i ett kuvert under april månad.
Flaggan ska föras under spridare, på gösstake eller på annat väl synligt sätt på båten när en Kryssarklubbsboj ska nyttjas.
Flaggan bör tas ner mellan användningarna för att minska risken att den blåser sönder. Varje år skickas en ny flagga ut, med ny färg och aktuellt årtal.Bojflaggan är gjord av materialet tyvek*.
Vem får nyttja bojarna?
Följande villkor ska vara uppfyllda för att nyttja en Kryssarklubbsboj:
• Båten ska vara registrerad i Kryssarklubbens båtregister.
• Båten ska föra årets bojflagga.
• Ett tydligt namn ska finnas på båten.
Observera att enbart medlemskap i Svenska Kryssarklubben ger inte rätt att nyttja klubbens bojar.
Ovan angivna tre punkter måste vara uppfyllda!
Om du vill registrera din båt, ändra uppgifter om din befintliga båt eller byta båt gör du detta under Mina sidor när du är inloggad på webbsidan.
|
Läs mer om Svenska Kryssarklubbens bojar
Flagglina medföljer inte flaggan. Knopa fast bojflaggan med två överhandsknopar. Notera att avståndet mellan knoparna ska vara något kortare än avståndet mellan hålen, annars riskerar flaggan att blåsa sönder. Prasslar flaggan så att du störs av ljudet kan du vika övre och undre kanten så minskar prasslet.
* Bojflaggan är gjord av materialet tyvek, ett tunt plastmaterial som är tillverkat av tunna polyetylenfibrer. Det känns som papper men är ett lätt, tunt, vattenresistent, riv- och slittåligt material. Bland annat tillverkas kartor och förpackningar i tyvek och ska kunna vikas tiotusentals gånger utan att gå sönder, enligt tillverkaren.