Hoppa till huvudinnehåll

Båtglädje i 100 år!

För att visa utvecklingen av båtlivet i Sverige och Kryssarklubbens utveckling genom 100 år, arrangerar Sjöhistoriska museet tillsammans med Kryssarklubben en utställning: ”Folkhemmets båtar”. Fritidsbåtslivets utveckling i Sverige och Kryssarklubbens framväxt är sammanflätade! Du som är medlem får gratis entré.

Passa på att gå på utställningen, den är öppen från 22 februari till 3 september. Kryssarklubbens medlemmar går in gratis, en gång per medlem, mot uppvisande av medlemskort.
Gratis entré till museet och utställningen gäller så länge utställningen pågår. För dig som inte bor i eller i närheten av Stockholm, men planerar att turista i huvudstaden, glöm inte ditt medlemskort.

Medlemskort
Ditt, och din familjs, medlemskort finns på Mina sidor.
För att komma till Mina sidor måste du ha ett webbkonto på sxk.se. Första gången du ska logga in, aktivera ditt webbkonto här.
När du har loggat in på sxk.se, klicka på länken med texten Till mina sidor som finns under dina adressuppgifter.
Du kan själv skriva ut medlemskortet eller spara kortet som en pdf. (Tips: mejla pdf:en till din mobil så kan du visa medlemskortet från mobilen)

Under Mina sidor kan du också ändra din adress, telefonnummer, e-post, lägga till- och ta bort familjemedlemmar eller krets, registrera din båt, ändra uppgifter på befintlig båt eller byta båt. Du kan också betala medlemsavgiften direkt med kort.


Svenska Kryssarklubben är föreningen för dig och din familj som älskar båt, hav och skärgård för segel eller motor. I 100 år har vårt syfte varit och är fortfarande, att ge båtglädje till våra medlemmar – för dig som vill få ut mer av ditt båtliv!

Kryssarklubben bildades 1923 ur en önskan om en förening för män, kvinnor, barn och ungdomar som är på sjön på sin fritid. I kontrast till de kappseglingsklubbar som fanns vid den tiden. Den inriktningen, att vara en förening för alla – och familjer – på sjön har Kryssarklubben fortfarande efter ett sekel! Ganska snabbt blev Kryssarklubben rikstäckande och är så fortfarande, föreningen har även numera medlemmar i Medelhavet och i våra grannländer Norge, Danmark och Finland. Kryssarklubben har idag 40 000 medlemmar i segel- och motorbåtar.

Aktiviteterna Kryssarklubben gör sker mestadels på ideell basis, föreningen har 500 funktionärer som i stort sköter verksamheten. Aktiviteterna syftar till att ge medlemmarna båtglädje och att de ska få ut mer av sitt båtliv. Att vara en förening för familjer på sjön betyder att utbilda hela familjen, exempelvis. Därför har Kryssarklubben en stor barn- och ungdomsverksamhet, omkring 700 barn och ungdomar deltar i seglarläger varje år, bland annat på Malma Kvarn på Värmdö där Kryssarklubben också har en gästhamn och där det finns en krog.
Tar man ut familjen på sjön betyder också säkerhet på sjön extra mycket. Därför har Kryssarklubben en omfattande utbildning i sjösäkerhet. Allt från att testa din flytväst, till navigationskurser, VHF SRC, baby ombord med HRL med mera. Till detta kommer så båtglädjen! Familjeeskadrar där avståndet till en glasskiosk finns med, barn-barns eskadrar och eskadrar till Baltikum och Skottland exempelvis, eller som nu i sommar i Grekland i arrangemang för kvinnor genom Qvinna Ombord.
Till båtglädje hör också att tipsa om härliga färdmål, vilket görs i föreningens app (som heter: Kryssarklubben) och genom medlemstidningen På Kryss och årsböcker.

Folkhemmets Fritidsbåtar, utställning på Sjöhistoriska museet, Stockholm

Utställningen hålls på Sjöhistoriska museet, Djurgårdsbrunnsvägen 24, Stockholm.
Öppettider: Tisdag-söndag kl. 10-17.
Läs mer om Sjöhistoriska museet här!

 

Jubileumsårsboken ”Båtglädje” 

Om Svenska Kryssarklubben 100 år, skriven av Carina Lernhagen Matz och Erling Matz. Boken får du som medlem tillsammans med På Kryss nummer 3, utgivning runt den 25 april 2023. Årsboken finns att läsa i appen "Kryssarklubben". Läs mer om jubileumsårsboken här!

Är du inte medlem och önskar köpa boken finns den att beställa på länken här: Båtglädje, årsbok 2023


Årsbok 2023 - Båtglädje

 

Dela i sociala medier