Hoppa till huvudinnehåll
admin
Senast inloggad: 2024-06-19 - 12:45
Septitank rengjöring

Bengt Helin:

Hur får jag bort avlagringarna i tanken utan att svetsa upp den? Tanken är rostfri. det är samma avlagring som i slangarna. Slangarna är bytta.

bengthallgren
Senast inloggad: 2024-06-19 - 14:28

Bengt Hallgren:

Det finns en beskrivning på Sörmlandskretsens hemsida, se tekniska tips och "skitprat". Huruvida det är en bra lösning vet jag inget om men den fungerade för den som skrev tipset.
gamlazonen
Senast inloggad: 2021-08-06 - 20:41

Lennart Heyner:

På vår då (2001) 20 år gamla begbåt blev det tvärstopp i toa-systemet redan 1:a sommaren; visade sig att samtliga slangar, kranar och tankar m.m. var mer el. mindre igengrodda. Testade div. kemikalier utan resultat. Byte av allt utbytbart (slangar,kopplingar, kranar, genomföringar mm.) löste problemet, utom tanken. Den måste demonteras och behandlades sedan m. gummiklubba och högtrycksspruta på lokala OK-macken, varvid drivor m avlagringar flödade ut. Efter återmontering har allt fungerat tillfredställande i 8 år. Varje år därefter har systemet inkl tank fyllts med ättiksprit på hösten innan upptagning och dränering, vilket jag hört alt. läst om, skulle vara effektivt mot avlagringar. Saknar dock referenser (ättiksbolaget känner inte till rådet), kanske någon kan komplettera ättiksanvändningen. Lovar återkomma när ytterligare 20 års användning är till ända.
Björn J. (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-06-22 - 02:21

Björn J.:

I lördags gjorde jag rent min tank, hade några dagar innan hällt i en överdoserad lösning med något medel som används till tvätt av tunga fordon och storkök, ja det står faktiskt så på förpackningen, "Super Snow Clean-" någonting... minns nu inte det exakta namnet. Medlet löser iallafall all möjlig skit på diverse landsvägsfordon. Efter detta spolning genom manluckan med högtryckstvätten och varmt vatten (obs alla högtrycksaggregat tål inte varmvatten). De beläggningar som nu finns kvar sitter stenhårt fast och kan inte lossna för att täppa till avtappningsröret eller pump (vilket har hänt till sjöss). Nu luktar det rätt så ok faktiskt och de flesta ytorna inne i tanken är rena. Septitanken fick ju nedspolat sig, i höstas en rejäl dos med glukol också för att inte det lilla innehåll som finns kvar inte skulle frysa, vet inte om glukolen har någon inverkan på beläggningarna egentligen, men tycks iallafall inte försämrat det hela. Det gäller väl också när toasystemet är i drift att spola rikligt med spolvatten och tömma tanken ofta, att få ett bra omlopp i septitanken, så att man där inte råkar ut för obstipation (=förstoppning).
Ove Thorin
Senast inloggad: 2024-06-19 - 09:43

Ove Thorin:

Hej När jag bytte tank för några år sedan då satte jag en tvåvägskran under diskavloppet så att nu kan vi köra diskvattnet direkt till havet eller till toatanken. Vi kör diskvattnet till toatanken så ofta detta är möjligt och jag tror det är bra för att slippa avlagringar. Jag bytte tankgivare innan sjösättningen och det fanns inga större avlagringar. Hälsningar Ove
Lars-Anders Westlin (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-06-22 - 02:21

Lars-Anders Westlin:

Hej! De hårda avlagringarna i tank och slangar består oftast av sk urinsten. Det är en kalkavlagring från urinet. Den är gulvit i färgen och MYCKET hård och svår att få bort. Slangar kan man kanske lättast bulta på med hammare eller klubba så att det lossnar. En rostfri tank bör man kunna göra ren med saltsyra. Ättikssyra, citronsyra och vinäger är andra ämnen som också kan hjälpa men de är ofta för svaga. Se bara till att om du använder saltsyra så får du inte ha några aluminiumdelar i systemet, t ex pumpar som ofta har aluminiumdelar i sig. Bästa botemedlet är att undvika urin i tanken. Kissa i sjön eller i potta och gör bara de "stora" behoven i tanken. Då får du mest mjuka avlagringar i tanken.
Grani (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-06-22 - 02:21

Grani:

Jag har ett septicsystem som tar tillgodo diskvattnet och det används som spolvatten i toan. Jag tar inget vatten från havet och har inte möljighet att tömma i havet heller. Inga som hälst genomföringar. Septictanken och toan har har inte behövt nåt underhåll (8 år) utom att jag spolar toan på hösten med kylarvätska för att den ska tåla köld. Har även nivågivare i tanken, den har inte heller behövt underhåll.
Gäst (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-06-22 - 02:21

Kan tillägga att om ni vill få bort urinstens beläggningen finns ett medel som heter kalcinex. Doserade 1 liter till 5 liter vatten väntade 2 timmar skakade om ett par gånger sköljde ordentligt. Tanken blir så pass ren att man kan dricka ur den.

Kalcinex är inte miljövänligt och skall ej pumpas ut i annat än avlopp.

Finns att köpa på affärer som säljer rengöringsmedel till städfirmor runt 100kr litern

Funkar bra att tvätta med oxå sköj med högtryck spraya kalcinex koncentrerat vänta 20 min skölj av...

Gäst (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-06-22 - 02:21

Hej

Jag håller nu på att installera ny septitank med både tömning och spolningsmöjlighet från däck. Dessutom kommer avloppet ut i sjön att sitta i linje rakt under sugröret. Tanken är specialbyggd, "skräddarsydd" för sin placering för att få ut maximalt av utrymmet. Tanken är att, om det blir stopp i tanken, kunna "mocka" från däck. Den extra däcksförskruvningen skall jag kunna spola tanken igenom, med antingen ett runtstrålande slangmunstycke, eller med högtryckstvätt med dito munstycke. Nya slangar från Erlandssons Brygga (de med 5 års garanti och trycksäkra till 7 bar). Ny toastol och ny inredning eftersom utrymmet blir helt omdisponerat sånär som toastolens placering. 

När det gäller urinsten var de gamla slangarna väldigt igenkoxade. Den gamla septitanken var även den ganska igensatt av urinsten. Den var heller inte ansluten till någon spolmöjlighet. Det skall bli intressant att se hur det nya systemet kommer att fungera. Båten är en Lady Helmsman så det finns inte så många ställen att välja på för tankplaceringen, eftersom jag inte vill ha tanken under vattenlinjen. Självfall är nog bättre tror jag. Lättare att serva/skölja vid eventuellt krångel.

Bosse

Gäst (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-06-22 - 02:21

Hej, lösningen på problemet heter Transclean 65, en specialvätska som löser urinsten, testad av kryssarklubbens tekniska avdelning, jag läste om den i På Kryss, förra året, köpte 1 liter och använde, löste mina problem perfekt.

Finns att köpa i de flesta båttillbehörsaffärerna.

Kenta