Hoppa till huvudinnehåll
admin
Senast inloggad: 2024-11-05 - 15:30
Rengöring av Gelcoat

Mats W:

Hej allihopa! Ifjol köpte jag en 5-meters bayliner Bowrider.årsmodell -89.Min första båt så jag är lite grön på det här.Jag har en fråga som kanske verkar lite dum,men men..Vad är gelcoat? Som jag fattat är det ytskiktet på glasfiberbåtar,men finns det bara en slags gelcoat eller finns det flera olika typer? Till saken hör att min båt har ju några år på nacken så den håller på att se ganska matt och missfärgad ut,så vad ska man använda för att polera upp den,vad för slags rengöringsmedel och vaxer finns det för båtar? Jag var förbi på Clas Ohlson och de hade lite olika att välja på,bla Autosol Rubbing,nån som provat det? Jag läste att nån skrivit att Oxalsyra blandat med vatten skulle vara bra för rengöring. Skulle det funka på en båttyp som min? Många frågor men tacksam för svar! /Mvh Mats

Henrik (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-11-06 - 08:40

Henrik:

Jag har precis behandlat min Maxi 77 från 1978 med abralon. Kanonbra, sidorna blir som nya. Jag har aldrig använt något så effektivt sedan vi köpte båten.
affe (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-11-06 - 08:40

affe:

Skulle bara höra om nån får bort havstulpaner och dylikt med oxalsyra?
Jonas Åberg (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-11-06 - 08:40

Jonas Åberg:

Varning! Fluorvätesyra är en mycket otäck syra. Den aborberas genom huden och löser upp skelettet. Saxat ur Wikipedia http://sv.wikipedia.org/wiki/Fluorv%E4tesyra " Fluorvätesyra (vattenlösning av väteflourid, HF) är en mycket starkt frätande och giftig, men pH-mässigt mellanstark syra. Förvaring måste ske i plastkärl (helst teflon), då det även löser upp glas. I kroppen angriper den kalcium och magnesium och kan därmed helt slå ut vissa organ som hjärta, lever, njurar, eller nerver. Eftersom den dock inte är särskilt stark som syra, så är det inte säkert att man känner om man får den på kroppen förrän den trängt in till, och attackerar, skelettet. Framställning sker genom att hetta upp koncentrerad svavelsyra tillsammans med kalciumfluorid, CaF2 till 250°C, varefter vätefluoriden kan destilleras bort. Det används för att rena både aluminium och uran, och det används för att etsa glas. Det är används även vid framställning av teflon och freoner. Det används också för betning av svetsfogar i rostfritt stål. Jonas
Seawolf (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-11-06 - 08:40

Seawolf:

Använd gummihandskar och en wettextrasa. Håll trasan blöt så det droppar lite. Sockra på lite oxalsyrepulver på trasan (motsvaradne en ordentlig nypa) och gugga löst på skrovsidan så den väts. (Om man har kvar vax på skrovet kan man behöva ha lite diskmedel i vattenhinken så det väter skrovet). När man inte längre ser så mycket oxalsyrekristaller på trasan är det dags att sockra igen. Gå över hela skrovat. När du har kommit ett varv runt båten har oxalsyran verkat där du bärjad och du kan nu skölja av trasan och med rikligt med vatten skölja / torka bort oxalsyrelösningen. På detta sätt går det åt väldigt lite oxalsyra, och eftersom det är lite giftigt så är metodiken bra både för naturen och för plånboken.
Lars Howander (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-11-06 - 08:40

Lars Howander:

Rättelse Nu har jag hittat förpackningen med fribordsrens den innehöll fosforsyra. Fråga till Jonas Å. Är denna lika farlig i så fall ska jag inte rekomendera medlet. Lasse
Björn (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-11-06 - 08:40

Björn :

Har ett däck från -78 med topcoat som är mycket känsligt. Skall inte mycket till för att det blir fläckar som är svåra få bort. Har någon ett tips för behandling? Rubbar man tar man väl mest topparna på halkytorna. Lackfärg?
Tomas (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-11-06 - 08:40

Tomas:

Lasse Färgad polish har du nog ingen glädje av, polishen torkar man ju av igen. Färgad vax finns däremot, till bilar. Men nyttan på en båt är nog begränsad -- bilvax lär inte sitta kvar lika länge på en båt som båtvax. Goda vänner till mig provade för några år sedan med blått vax till ett blått skrov -- såg hyggligt ut vid sjösättningen men det höll inte så länge. Det enda som duger är nog reparationer med topcoat/gelcoat i rätt färg -- eller lacka om alltihop !
Tomas (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-11-06 - 08:40

Tomas:

Björn Har en lika gammal båt med ett mycket grovt däcksmönster. Det har jag faktiskt vaxat då och då, kanske vart tredje eller vart fjärde år bara. Mönstret tål faktiskt en hel del smuts efter det. Men den stora nackdelen är att det blir ganska halt i några veckor efter vaxningen -- varning. Lite speciell metod -- jag häller några centiliter flytande vax i en hink med några liter ljummet vatten, rör runt ordentligt och borstar ut blandningen energiskt över däcksmönstret med en lagom hård gammaldags rotborste. Min teori är att vaxemulgeringen då fastnar lättare nere i mönstret (i porerna) medan det mer eller mindre borstas bort från topparna. I varje fall verkar det fungera, mönstret blir både renare och ser snyggare ut efteråt. Men som sagt, det blir halt en tid. Vet inte varifrån jag fick tips om detta -- är det nån annan som känner igen metoden ?
Peter (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-11-06 - 08:40

Peter:

Bästa sättet att få bort havstulpaner är att skrapa bort dem direkt vid torrsättningen. Då är det mycket enkelt. Jag brukar använda bilens isskrapa av plast.
Ove Thorin
Senast inloggad: 2024-11-06 - 03:12

Ove Thorin:

Hej Mats Oxalsyra tar bort den gula-bruna beläggningen som blir där vattnet ofta har kontakt med skrovet. Autosol och annan rubbing fungerar för att få upp glansen. Det går inte bra att använda rubbing för ofta då det sliter på det tunna lagret av gelcoat. Hälsningar Ove
Hasse på Ön (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-11-06 - 08:40

Hasse på Ön:

Hej Mats. När det gäller Oxalsyra kan du läsa de här inläggen så du får lite information om blandningsförhållanden m.m.: http://www.sxk.se/tekniska/forum/forumShowQuestion.asp?id=1046 Hoppas du får en trevlig båtsommar!
Hasse på Ön (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-11-06 - 08:40

Hasse på Ön:

Hej igen. Glömde den här länken: http://www.scampiforbundet.se/tips/blanka_fribord/blanka_fribord.htm Använder själv en exenterslipmaskin(bosch pex 400 AE)fungerar kanon. Glöm inte jordfelsbrytare! Abralon är som med rubbing - det sliter på gelcoat lagret så man kan inte använda hur många gånger som helst. Hoppas vi rättat ut några frågetecken för dig.
Jonas (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-11-06 - 08:40

Jonas:

Hej Lasse, Jag känner mig lättat att det inte var fluorvätesyra. Jag blev orolig att någon kunde komma tillskada. Fosforsyra är en mycket snällare syra, används som konserveringsämne i livsmedel. Jag är inte kemist, men det låter ganska ofarligt. Man bör naturligvis vara normalt försiktig när man handskas med syror. Gummihandskar och skyddsglasögon, täcka hud etc. Saxade lite ur samma källa som tidigare: ********** Fosforsyra, mer riktigt ortofosforsyra. Kemisk formel: H3PO4. En medelstark syra. I rent tillstånd är det ett färglöst, hårt, kristallint ämne med smältpunkt 42,23 °C. Inom livsmedelsindustrin betecknas det med E-nummer E 338 och används som ett antioxidationsmedel. *********** /Jonas
Mats w (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-11-06 - 08:40

Mats w:

Man får tacka för de snabba svaren! Jag var på färgaffärn och köpte en burk Oxalsyra idag,så nu har man det man gör i helgen. Ska kolla upp om det går att få tag på Abralon men annars får det bli nån rubbing sen vax på det. En sak som jag undrar,du skrev i den andra tråden att Oxalsyran kunde ge upphov till missfärgningar på båttrailern,gäller det även på andra matrial? Stolarna i båten är av nån form av galon/konstläder och det kan ju vara svårt att undvika att söla ner dem också,eller räcker det om man spolar av dem grundligt med vatten efteråt? Jag har tillgång till högtryckstvätt. Jag frågade killen på färgaffärn och han sa att Oxalsyran inte skulle göra någon skada på galon,men tänkte att det var bäst att dubbelkolla med er som verkar kunna det här! /Mvh Mats
Hasse på Ön (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-11-06 - 08:40

Hasse på Ön:

Hejsan Mats. Jag har provat vid några tillfällen att använda oxalsyran inne i båten, men tycker att det rengör väldigt dåligt. Sedan blir det mycket vatten i båten som man måste få ur på något sätt. Så jag använder det uteslutande på skrovets utsida. Jag har inte provat oxalsyra på andra material än båten, att båtvagnen blev missfärgad upptäcktes av en slump när jag använde oxalsyran när båten låg på vagnen. Vad fick du betala för burken med oxalsyra? Som värdelöst vetande så innehåller rabarber oxalsyra. Abralon polerkit finns här: http://www.hjertmans.se/shop/artiklar/artiklar.asp?rubnr=404 Ha det!
Thomas Macklin (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-11-06 - 08:40

Thomas Macklin:

Jag har precis blivit klar med mina röda fribord på en plastbåt från 1978. Den röda gelcoten var i ett bedrövligt skick. Otroligt mjölkig, oxiderad. Jag gjorde så här: Först vattenslipade jag för hand med 1200 papper. Sedan köpte jag ett "Finishing kit" (www.mirka.com) på Watski. Detta innehåller ett antal Abralon poler"dukar/papper". Storlekarna 2000 och 4000. Jag hyrde en proffsmaskin, en typ som man kan ställa på både exenter/ossilerande (bra vid slipning) och rundgående (bra vid polering) funktion. Går att ställa varvtalet steglöst. Från c:a 800/min och uppåt. Med den ossilerande funktionen gick jag så över ytan med först 2000"pappret" sedan med 4000. Med en blomspruta såg jag till att det inte blev torrt. Sedan Hempels rubbing liquid med maskin och skumgummitrissa. Sedan polish och sist gamla hederliga Diamantvax. När jag arbetade ut polishen ställde jag om maskinen till runtgående. Återstår att se hur länge ytans glans, som jag efter omständighetrna får vara nöjd med, håller. Återkommer i höst :-)
Ariane (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-11-06 - 08:40

Ariane:

Gulnader / missfärgningar på friborden. Jag har köpt en plastflaska med Oxalsyra enligt rekommendationer men färgbutiken där jag handlade hade ingen aning om hur medlet skulle blandas ut. Någon som har kunskap? Är det mkt frätande? Hälsn/cmw
Lars Howander (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-11-06 - 08:40

Lars Howander:

För några år sen inhandlade jag ett medel kallat fribordsrens i Danmark (vet ej om det finns att köpa här) det innehåller fluorvätesyra tror jag . Lades på med en svamp ,sen var det bara att vänta ca 30 min och sen skjölja av. Resultatet var superpt. Allt det gula försvann även den sk bogvågen som syntes väl. Enligt vad jag läst så består det gula av någon microorganism som är omöjlig att rubba bort då den går djupt in i gelcoaten. Medlet var drygt gick endast åt några cl till hela båten. Jag har även prövat oxalsyra dock inte alls med samma resultat.
Mats W (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-11-06 - 08:40

Mats W:

Hej hej! Har beställt ett polerkit med abralon dukar nu,297:- på hjertmans. Oxalsyran fick jag betala 89:- för på färgaffärn. Jag har en polermaskin från Clas Ohlson,vet ej vad den har för varvtal men den borde väl funka? Det skulle ta några dagar att få polerkitet,men till nästa helg hoppas jag kunna sätta igång. Ska även inhandla vax hade jag tänkt. Jag återkommer förhoppningsvis efter nästa helg med rapport om hur det gått! :) /Mvh Mats
Hasse (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-11-06 - 08:40

Hasse:

Hejsan Mats. Har du provat grejerna och vad tyckte du? Blev resultatet som förväntat eller sämre? Skulle vara kul att få lite feedback på våra förslag.
Mats Nilsson (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-11-06 - 08:40

Mats Nilsson:

Vilka blandningsförhållande gäller för brukslösning av oxalsyra för behandling av fribord? Vilket tapetklister och vilken koncentration av tapetklister rekommenderas?
Gäst (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-11-06 - 08:40

lös upp i vim platinum ca: 20% (skall ej koka) sdtryk på, låt verka Ca: 15 -20 min gå på igen med mjuka handrörlser; spola av :-) 

 

Seawolf (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-11-06 - 08:40

Seawolf:

Använd gummihandskar, en wettextrasa och en hink varmt vatten med lite diskmedel i, samt lite oxalsyrepulver. Håll trasan blöt så det droppar lite. Sockra på lite oxalsyrepulver på trasan (motsvarande en trefingrars nypa) och gugga löst på skrovsidan så den väts. (Om man har kvar vax på skrovet kan man behöva ha lite mer diskmedel i vattenhinken så det väter skrovet). När man inte längre ser så mycket oxalsyrekristaller på trasan är det dags att sockra igen. Gå över hela skrovat. När du har kommit ett varv runt båten har oxalsyran verkat där du börjad och du kan nu skölja av trasan och med rikligt med vatten skölja / torka bort oxalsyrelösningen. Annars fgår det bra att lämna det hela några dagar innan man sköljer. Jag har ibland lagt på det på hösten och sköljt på våren. På detta sätt går det åt väldigt lite oxalsyra, och eftersom det är lite giftigt så är metodiken bra både för naturen och för plånboken.
Mats (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-11-06 - 08:40

Mats :

Hej igen! Nu är jag äntligen färdig och båten ligger i sjön,tog lite längre tid än planerat då jag åkte på en rejäl förkylning. Måste säga att jag blev nöjd med resultatet trots att båten har några år på nacken och har en del repor och skavanker. Oxalsyran funkade bra och likaså abralonet,jag använde mig inte av någon polermaskin utan vattenslipade för hand,men det gick bra.Hade man haft en större båt kanske det vore ide att använda en polermaskin,men maskinen jag har var för stor för abralonarken. Jag sölade lite oxalsyra på inredningen och det blev en vit beläggning på stolarna men det gick bort med vatten. Efter jag tvättat och "slipat" så gick jag på med polermedel och slutligen med vax.Polermedlet kanske är lite överkurs om man redan använt abralon men slutresultatet blev bra iaf. Polermedlet och vaxet köpte jag på Clas Ohlsons för 79:- burken tror jag det var. Tack för de värdefulla tipsen och en trevlig båtsommar allihopa! /Mats W
Ariane (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-11-06 - 08:40

Ariane:

Man kanske skall låta bli att behandla friborden överhuvudtaget, annat än med vanligt schampo, polish och vax. Sedan får kulören bli vad den blir. Dessutom slipper medseglande ha solglasögon på sig!! Ny färgskala för äldre ljusa glasfiberbåtar föreslås börja med beteckningen "Off-off-white"! Skämt å sido, jag skall prova medlet på en gammal, väl oxiderad däckslucka, som jag inte längre använder. Med diskhandskar på händerna. Funderar /cmw
Ola (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-11-06 - 08:40

Ola:

Jag har köpt en uttern 5202 Ex -01. Mycketfin båt och i fint skick förutom att gelcoaten var verkligt gul. Vad är bästa sättet att få tillbaka den ursprungliga kulören? Ska verkligen en så pass ny båt gulna på det viset? mvh Ola
Lasse (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-11-06 - 08:40

Lasse:

Hej all glada båtägare. Är det någon som vet om det finns polish med färpigment? Har en ryds blueline och där gelcoaten har skrapats bort på vissa ställen.Tacksam för svar. mvh: Lasse Carlsson
Marc Landtblom (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-11-06 - 08:40

Marc Landtblom:

Hej! Jag har prövat Autosol Water-Line för rengöring av gulnad gelcoat. Det funkar så bra att jag klistrar in reklamen för medlet här nedan. Priset på Claes Ohlson är 54:- kr och det räcker till många vattenlinjer även på lite större båtar. Jag lät medlet sitta på lite längre än det stod på förpackningen, kanske 10 minuter, men och andra sidan var det bara några plussgrader ute vilket säkert gör processen långsammare. Mitt tips är att pröve på en undanskymd yta för att se hur lång tid som behövs. Lycka till om båten fortfarande ligger på land! AUTOSOL Water-Line är ett snabbrengöringsmedel för missfärgade och gulnade gelcoatytor vid och ovanför vattenlinjen. Missfärgade ytor som är mycket svåra att tvätta och polera rena, bleks rena med Autosol-Waterline på några minuter. Efter tvätt med vatten, stryk med en trasa på ett lager över den fula missfärgningen, efter några minuter kan man tydligt se hur missfärgning bleks bort. Skölj sedan av med vatten. Många år gammal missfärgning kan vara svår att få bort, då kan kan man tvingas tillgripa både våtslipning med 1200 papper och polering med AUTOSOL KROMGLANS. Vid årlig rengöring av vattenlinjen med AUTOSOL WATER LINE får man med minsta möjliga arbete behålla den ursprungliga lystern och färgen på gelcoaten. AUTOSOL Water-Line 250 ml flaska, finns på bensinstationer, varuhus och båttillbehörsbutiker.
Joakim Augustsson (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-11-06 - 08:40

Joakim Augustsson:

Hej, Hela fribordet har blivit gult på min styrpulpetbåt. Det är inte gult om man öppnar t ex. en lucka och tittar ner. Det spelar ingen roll vad för polermedel jag använder. Läste att oxalsyra kan ta bort den gula vattenlinjen men funkar det också på inne på t ex. durken som är missfärgad??? Båten är bara 6år gammal så jag tycker inte det borde bli så mycket missfärgat på så kort tid! Skall jag använda oxalsyra eller fosforsyra? Tips!