Hoppa till huvudinnehåll
tlundg
Senast inloggad: 2024-03-03 - 20:43
Prov av batterier (gel)

Thomas Lundgren:

Jag har fått vantarna på två begagnade gelbatterier (85 Ah) och är lite nyfiken på hur begagnade de är och därmed hur mycket effekt som finns kvar i dem.

Jag vill minnas att jag här, eller på någon länk postad här, har läst en detaljerad beskrivning på hur man ger en någorlunda seriös mätning som resulterar i antalet amperetimmar man har kvar i ett batteri. Finns här någon som kan leda mig på vägen?

I grova drag så vill jag minnas att det går ut på att ladda batteriet så mycket man vågar. Sen koppla på en amperemeter och en last som drar en viss mängd ström och parallellt med detta mäta spänningen. När spänningen har gått ner till en viss nivå så läser man av klockan och multiplicerar lite med strömmen genom lasten och så har man rätt antal Ah som facit.

Men hur många ampere skall det gå igenom lasten, vid vilken spänningen skall provet avbrytas och finns det några fallgroppar att undvika att falla i just när det gäller gelbatterier?

Tacksam för svar!

Med vänliga hälsningar

Ernst Blixt, m… (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-03-29 - 03:21

Ernst Blixt, medlem i BTN.:

Se www.sxk.se + länkar Fråga om teknik + Båtteknik + El + Laddning av blybatterier i båtar. Där finns metoden angiven och slutspänningen.

Beträffande urladdningsströmmens styrka uttryckt i ampere, A, skall den vara en tjugondel av batteriets nominella kapacitet uttryckt i amperetimmar, Ah, om man skall prova normenligt.
För hemmabruk behöver man ej vara noga med detta. Man tar den belastning man har som ligger närmast det värdet.

I ditt fall blr strömmen 85/20= 4,25 A. det motsvarar t ex en glödlampa på 50 W vid 12 volt, en sådan brukar man ej ha tillgänglig. Men t ex 3 st lanternlampor märkta 12 Cd, candela är mått på ljusstyrka, drar 54 W, watt, eller 4,5 A tillsammans. Man klarar sig hyggligt utan amperemeter.

Den aktuella kapaciteten hos batteriet blir i detta exempel strömmen 4,5 A gånger den mätta urladdningstiden i timmar.

En fallgrop för gelbatterier kan vara att de är mindre tåliga för överladdning.
tlundg
Senast inloggad: 2024-03-03 - 20:43

Thomas Lundgren:

Hej Ernst,

Tack för komplett svar!

Jag passar på för eventuellt andra intresserade att komplettera med ytterligare lite el-lära. Ohmslag (spänningen=resistansen * strömmen) ger att i mitt fall behöver jag en last med en resistans på cirka 2,6 Ohm (12V dividerat med 4,5A). Har man bara en ohm-meter så kan man ganska lätt leta fram något som ger denna resistans.

Med jul hälsningar
Ernst Blixt, m… (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-03-29 - 03:21

Ernst Blixt, medlem i BTN.:

Om Thomas i svar 2 mäter en glödlampa med ohmmeter är resultatet värdelöst i batteriprovningssammanhang.

Vid denna ohmmätning, som sken med en svag ström, förblir glödtråden kall och har låg resistans. I provningsfallet med den högre driftströmmen så glöder tråden och har högre resistans, kanske 10-faldigt högre.

Detta kan visas om man med hjälp av angiven effekt och spänning för en gödlampa räknar ut dess resistans d v s driftresistans. Sedan mäter kallresistansen med ohmmetern.


Ernst Blixt, m… (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-03-29 - 03:21

Ernst Blixt, medlem i BTN.:

På denna sida: http://w1.404.telia.com/~u40404287/index.html har en entusiast sammlat mycket batteriinformation.

Där finns t ex uppgifter om maximal laddningsspänning för gelbatterier vid olika temperaturer för att förhindra gasning.

Tillverkaren av ditt batteri bör kunna ge uppgift om dess speciella krav i detta avseende. Regulatorerna för dina laddare behöver eventuellt justeras så överladdning förhindras.

God Jul.

Gunnar S (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-03-29 - 03:21

Gunnar S:

Köpte för några år sedan (Biltema el. liknande) en batteritestare för under 500.- som mäter spänningen under belastning.
Instrumentet mäter visserligen ganska grovt med en analog skala men verkar ändå vara användbart.
Kanske någon har synpunkter på dessa instruments användbarhet?