Hoppa till huvudinnehåll
admin
Senast inloggad: 2024-06-19 - 12:45
Förtöjning vid brygga

Mikael Wallin:

Hejsan. Jag har säkert en väldigt enkel fråga för folk här inne...men jag köpte en båt(uttern 495)i somras och har problemet att den "driver" en del i aktern när den står i hamnen(fast i fören i en brygga). Dvs att våran förtöjningsboj driver i sidled(sitter endast en i aktern). Idag sitter den bara med en stor sten men det tycks inte hjälpa :( Har någon en bra ide hur jag ska lösa det ?? och vilka redskap jag behöver. Och vad ska jag använda i fören för bästa förtöjning ?? är det en fjäder som är bäst (stål,gummi)?? Tacksam för alla svar Mvh Mikael

Ernst
Senast inloggad: 2014-04-01 - 11:22

Ernst Blixt, SXK-BTN:

Hej Mikael. Bland annat kan du läsa om bryggförtöjning på följande adress: Till vänster om denna Forumtext klicka på Båtteknik. Därefter på Ämnesområde: Ankring & förtöjning, sedan på: Förtöjning. Eftersom dessa internetsidor är under ombyggnad ges följande reservadress: http://www.sxk.se/sites/default/files/old/tekniska/index.html Därefter klicka på Ämnesområde: Ankring & förtöjning, sedan på: Förtöjning.

Tomas (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-06-22 - 01:31

Tomas:

Några alternativa förslag, som kan hjälpa beroende på hur brygga och boj ser ut och är placerade: Hänga en extra tyngd på akterförtöjningen. Två linor från akterbojen, till varsin sida av båten. Kanske bojens kätting är för lång -- korta ner den. Lägga ut en boj till bredvid den ordinarie motsvarande drygt båtens bredd, korsa akterlinorna. Om ordinarie boj ligger för långt bort -- lägg ut en ny (två?) boj närmare. Två linor i fören med gummifjädrar (stålfjädrar gnisslar). Använd gärna linor som är lite grövre än du tror att de ska vara.
Sambal (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-06-22 - 01:31

Sambal:

Kanske har du gjort som tyvärr alltför många andra? Dragit en lina från akterknapen på ena sidan båten, genom öglan i bojen och därefter tillbaka till akterknapen på båtens andra sida? Detta måste undvikas, inte bara för att båten då svajar åt ena och andra hållet vid vind akterifrån. Utan för att linan småningom kommer att slitas av där den går genom bojöglan. Jag har själv varit vittne till hur en splitter ny 3-slagen lina med diametern 10 mm slets av på 4 dagar! Antagligen för att bojöglan var rostig på insidan. Du måste alltså fästa linan i bojöglan så att den inte glider. Antingen med en knop eller med en karbinhake som är godkänd av försäkringsbolagen. Den enda jag känner till är Merx-haken men det finns kanske fler. Någon som vet?