Hoppa till huvudinnehåll
admin
Senast inloggad: 2024-12-20 - 13:09
Antenner

Lars Grimby:

Har funderat lite kring antenner. Hur stör olika antenner varandra och hur ska man få maximalt ut av dem på så liten yta som möjligt.

Hur påverkar höjd över vattenytan, däck, avstånd till mast osv ? Kan de olika kablarna störa varandra eller kan de "buntas samman" i en och samma genomföring ?

Har för avsikt att ändra akterstaget till ett delat. Detta eftersom, något vi nog inre är ensamma om, tröttnat på att krångla oss förbi akterstaget varje gång akterstegen används.

Har tänkt låta tillverka en hanfotssträckare i rostfritt och satmidigt förse den med ett vågrätt fäste för båtens alla antenner. GPS, VHF, Mobilen och ev TV/Radio. Vad det slutligen blir beror dels på vad för råd som dyker upp här, dels utymmet.

Tacksam för råd och tipps inför detta vinterprojekt.

Kryssa lugnt


Lars G

Joakim Nömell (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-12-23 - 07:11

Joakim Nömell:

Hej. Mja det där problemet är du inte ensam om. Nackdelen är att man väl inte har så stort val när det gäller båt. Det är ju begränsat med yta och det ska ju även vara praktiskt. En bra idé vad gäller GPS är väl att sätta den så att den har fritt åt alla håll för att kunna ta in sateliter ordentligt. Höjden spelar mindre roll i det läget. Sändande antenner så som VHF och GSM kan ju störa när man använder dem, värst är väl GSM-telefonen gissar jag. Har själv ingen fast monterad sådan. VHFen är väl ett mindre problem eftersom man väl inte sänder sådär enormt ofta. Men VHF tjänar ju sjömil i räckvidd desto högre antennen sitter. När det gäller kablar så har jag buntat ihop mina genom ett par få genomföringar, så många andra möjligheter finns inte om man inte vill att båten ska se ut som ett durkslag =) Vad gäller kablar finns väl en del goda råd i en gammal tråd längre ner i listan, där jag frågade om mitt ekolod som stör min VHF. Man skulle kanske vilja separera kablar men det är inte alltid det går.
Björn Johansson (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-12-23 - 07:11

Björn Johansson:

Antenner i allmänhet skall sitta så högt upp som möjligt, men undantaget som bekräftar den regeln är GPS-antennen!

GPS-antennen skall INTE sitta högt upp!
Tänk dig din segelbåt i kraftig gungning, om antennen sitter för högt kan det ju skilja flera meter mellan svängningens ändpunkter.
Ja detta då enligt de installationsanvisningar som medföljer Garmins GPS-mottagare.
Hur det egentligen förhåller sig i praktiken och med nogrannheten etc vågar jag inte yttra mig om, men man rekommenderar ju iallafall att GPS-antennen monteras så nära båtens svängningcentrum som möjligt.

Ett råd brukar ju vara att separera sändande antenner och mottagande dito, och som redan nämnts så kan det ju vara svårt ombord, detsamma gäller ju antennkablarna.

Egentligen är det väl ingen fara att ha en mobiltelefonantenn tillsammans med en VHF-antenn, det är ju väldigt sällan dessa sänder samtidigt. Däremot kan det hända att man får en störning i VHF´en precis innan telefonen ringer...

Annars är det ju inte fel alls att montera VHF-antennen i masttoppen, du ökar ju då radions räckvidd högst avsevärt.
Vid ett masthaveri kan man ju använda sig av en nödantenn, och just sådana haveri är väl inte direkt de vanigaste orsakerna till nödanrop via VHF..?

Antenner skall också egentligen sitta fritt, inte ha en massa stag och vant runtikring sig, på segelbåtar får man ju då kompromissa.

Ett annat sådant där generellt råd är ju att inte kapa, förlänga eller förkorta antennkablar, deras längd är ganska noggrannt anpassad till den frekvens, våglängd på vilken mottagning eller sändning sker. Särskillt gäller detta sändande apparater, fenomenet "stående våg" kan uppkomma, mycket slarvigt uttryckt en slags oönskad resonans i kabeln som försämrar sändningen och ibland också mottagningen. Skall exempelvis kabeln till VHF-antennen förlängas så skall detta ske med en kabel som är av rätt längd, jämt delbar med våglängden, tror jag, debattörer med bättre kunskap i radioteknik må fela mig om jag har rätt.
Pelle (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-12-23 - 07:11

Pelle:

Rörande stående våg så stämmer det. Kabellängd har en viss betydelse för ståendevåg förhållandet.

Antennen och avstämd för en speciell frekvens, och kabeln skall gärna stämma ihop med detta. Dock är inte kabelns längd så jättekänslig, viktigare är det att antennen stämmer.

~160mhz ger en våglängd på c:a 1,8 meter (snabb överslagsräkning i huvudet, men 145Mhz är 2m och 430 är c:a 70cm, 30mhz=10m - kommer baskemej inte ihåg formeln längre).

En normal VHF antenn kan vara utförd i 1/2vågs, 1/4vågs, 5/8vågs osv (finns olika sätt att göra en antenn). Spröten är ofta allt mellan 5cm och 1m, men det är en spiral inuti i allmänhet som ger rätt förhållande. Att kapa en antenn är direkt fel, då kan man elda upp själva effektförstärkaren i sändaren.

Om jag inte minns fel så fungerar stående våg, förenklat, ungefär såhär:
En våg som sänds från radion skall ut genom sladd, till atennens topp, studsa tillbaks och nå radion i exakt samma ögonblick som nästa våg börjar. Kommer "returen" för tidigt så blir det överhettning (typ som kortslutning nästan) och transistorn brinner.

Väldigt förenklat förklarat, och med reservation för fel - det var många år sedan jag läste teorin (15-20 år sedan).

Påstår Pelle
http://www.pmi.nu
Anders Nyberg (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-12-23 - 07:11

Anders Nyberg:

Generellt gäller ju att signaler med hög frekvens såsom GSM, VHF, FM-radio och TV går rakt fram och alltså inte böjer av utmed havsytans krökning. För bästa räckvidd skall alltså dessa antenner placeras i masttoppen om man har möjlighet till detta. Det ger framförallt skillnad när man ligger långt ut i någon naturhamn med lite berg runtom som antennerna då kan se "över". GPS-signalerna kommer ju från satelliter så där vinner man inget på extra hög placering och som Björn skriver, prestandan försämras om antennen rör sig i förhållande till båten.

Hade själv en kombiantenn för VHF/FM-radio på en antennmast i aktern tidigare ihop med en GSM-antenn för marint bruk. Höjd knappt 3m över vattenytan. Räckvidden förbättrades betydligt när jag flyttade upp bägge antennerna till masttoppen, men det blev ju lite mickel med infästningen. Nu har jag alltid full signal på GSM-telefonen fram till dess att kontakten bryts pga tidsluckan i basstationen, trots att kabellängden från masttopp till instrumentpanel är ca 23m på min båt.

Antennkablarläcker normalt så pass lite att du nog inte behöver bekymra dig om det även om du väljer att sätta allt på hanfotsfästet och dra ner dem parallellt med varandra. Däremot är det mycket viktigt med god kvalitet på framförallt GSM-kabeln och även kabeln till VHF'en när det blir tal om större längder. Med god kvalitet menar jag låg dämpning och tyvärr innebär det tjock kabel. Använder själv RG213 till VHF'en och en specialkabel från ELFA som heter H1000 till GSM-antennen. Bägge är drygt 10mm i diameter och speciellt den senare är mycket "stel" och ganska svårhanterlig, även om det fungerar bra för mig med genomgående mast och skarvkontakt vid mastfoten.

En annan viktig sak att kontrollera är att det är rätt impedans på kabel och antenn i förhållande till GSM-telefon/VHF. De senare har normalt 50 ohm och detsamma gäller de antenner för ändamålet som säljs idag. Kablar finns dock med olika impedanser så ta inte första bästa för då får du dels förluster, dels kan utgången på en högeffektssändare skadas. Om allt är impedansmatchat skall längden på kablarna inte ha någon betydelse för stående vågor eftersom det då inte blir några reflektioner. Nu är världen inte ideal, men i praktiken kan du nog ändå bortse från problem med stående vågor i kabeln pga "fel" längd.

Pelles resonemang om stående vågor ser dock korrekt ut i mina ögon (drygt 20 år sedan jag läste om det), men om jag inte minns fel elimineras problemet genom att alla delar konstrueras för samma impedans.

Lycka till
Anders
Björn Johansson (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-12-23 - 07:11

Björn Johansson:

Njae, GPS,ens prestanda kanske inte försämras om GPS-antennen sitter högt monterad.
Det är ju så att GPS-mottagaren räknar fram positionen för den punkt där antennen sitter!

MEN om då båten gungar blir det ju ett fel på flera meter i sidled om då som i extremfallet antennnen sitter i mastoppen! Montera alltså GPS-antenns så nära båtens svängningscentrum som möjligt.


Bj.
Stålmannen (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-12-23 - 07:11

Stålmannen:

Lars, du har många, och svåra frågor om antenner, men utan att fördjupa oss i detta mycket stora ämne så skulle jag rekommendera dig följande.

GPS-antennen, sätt den på rufftaket. Har du en plastbåt så kan du till och med sätta den inne i salongen. Jag vet två som gjort detta med fullgott resultat.

VHF-antennen sätter du längst ut på din hanfotssträckare, och GSM-antennen sätter du upp-och-ner under VHF-antennen. I andra änden av hanfotssträckaren sätter du din TV-antenn, och om du skall ha en radio- eller Navtex-antenn så sätt den upp-och-ner under TV-antennen.

Att "bunta samman" signalförandekablar skall man undvika, men den korta sträckan genom däck skall säkert gå bra.

Ju högre ju bättre gäller för alla dessa antenner, utom GPS-antennen. Den möjliga räckvidden i nautiska mil får du genom följande formel: 2,21 x rotenur höjden(i meter) på din antenn + 2,21 x rotenur höjden(i meter) på den andra antennen. Vill du ha km istället för nm så byt ut 2,21 mot 4,1, men varför skulle man vilja det?

"Bjorn ag… (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-12-23 - 07:11

"Bjorn again":

Det är väl få som vågar ifrågasätta Stålmannen... men jag gör det ändå på det bestämdaste.

Jag har nämligen provat att ha GPS-antennen inombords under rufftak, samt inomhus i huset där jag bor, när GPS,en var nyinköpt och bara tillfälligt installerad, inget av detta fungerade. Mottagaren fann inga satelliter.

Nu har jag en Garmin 128 som är några år på nacken, och det kan ju vara så att modernare apparater har bättre antenn och/eller starkare mottagare.

GPS-satteliterna sänder ut en ganska så svag signal över ett väldigt stort område, det är inte så många mikrowatt (kanske bara nanowatt?) som når antennen, så se till att ingenting skymmer denna!

Bj.