Hoppa till huvudinnehåll
kuling
Senast inloggad: 2014-05-26 - 19:25
Anslutning av LCD-TV

Lennart Lundin:

För att garantier ska gälla ska anslutningen ske genom medlevererad spänningstrafo från 230 V. I båten innebär detta att först omvandla 12 V till 230 för att sedan nedbringa detta till TV´n med 12 V. Denna omväg kostar givetvis energi. Har hört att LCD inte klarar spänningar uppåt 14 volt som det lätt kan bli vid laddning.
Hur ser en alternativ energisnål lösning ut - särskilt om man vill ha LCD-teven som bildskärm till sin PC.

tlundg
Senast inloggad: 2024-05-13 - 21:50

Thomas Lundgren:

Hej Lennart,

Det finns ett otal produkter på marknaden som tar spänningar från runt 10-16V och omvandlar detta till 12V (eller annan konfigurerbar) spänning. Förlusten i en sådan DC-DC-omvandlare, som de kallas, är mycket små.

Så vad du behöver då är en DC-DC-omvandlare som du matar via en säkring från båtens ordinarie 12V-system. På sekundärsidan av DC-DC-omvandlaren monterar du en passande stiftplugg till den utrustning du önskar driva. Garantin blir på detta vis inget problem.

Själv kör jag två 17" TFT-skärmar i båten (en nere och en uppe) på båtens ordinarie 12V (utan DC-DC-omvandlare) och har nu efter 2 säsonger inte haft några som helst problem med detta. De klarar utan problem över 14V vid full laddning och har fungerat bra även några tiondelar över 11V när jag har låtit bli att ladda under lite längre seglingar.

Min dator däremot kräver 19V för att fungera bra - så den går via en DC-DC-omvandlare.

Denna utrustning är använd, som navigationssystem, under cirka 500 timmars segling under de senast 18 månaderna så jag törs säga att installationen och lösningen mer än väl har levt upp till vad jag förväntar mig av den.

(Jag kör inte någon LCD-TV. Jag kör en USB-TV-adapter till datorn och använder TFT-skärmarna som TV)

Mvh. / Thomas.
kuling
Senast inloggad: 2014-05-26 - 19:25

Lennart Lundin:

Hej Thomas
Jag är införstådd med ditt resonemang o installation. Om man nu absolut vill ha en LCD-TV istället för TFT-skärm så uppkommer ändå frågan om garanti och driftsäkerhet vid överspänning.
Man kan ju vilja ha en extra TV hemma under vinterhalvåret så får man "två flugor i smället".

Mvh./ Lennart
stefan.kindeborg
Senast inloggad: 2018-04-10 - 14:59

Stefan Kindeborg:

Hej!
Netonnet säljer en jättefin 15" LCD TV (Anderson) som kan användas som PC skärm också. Drivs med 230V,AC eller 12V,DC. Väggfäste eller desktop ingår. Min verkar helt O.K.
Kostar 3790,-

Att gå omvägen via en 230 inverter kostar alltid ström.

Hälsningar
Stefdan K, i Nyköping

  Klicka för bild eller dokument
tlundg
Senast inloggad: 2024-05-13 - 21:50

Thomas Lundgren:

Hej igen Lennart,

Ett litet förtydligande - antagligen onödigt.

Naturligtvis går det lika bra att köra en LCD-TV via en DC-DC-omvandlare som en dator eller en TFT-skärm. Och således då, med stor säkerhet, helt ha skyddat sig mot överspänningar.

Mvh. / Thomas.
Seawolf (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-07-13 - 11:36

Seawolf:

De två olika DC/AC-omvandlare jag provat är båda fyrkantvågsomvandlare. Den ena är 12VDC/230VAC 50Hz, den andra 12VDC/110 VAC 60 Hz. Båda klarar 150 w topplast.

Jag har jämfört 12VDC strömförbrukning när de matar två olika Laptop med AC till laptopens eget AC-aggregat, och när jag använder en 12VDC/19VDC-omvandlare som matar resp. Laptop direkt.

Man tappar som värst 10% ungefär med omvägen via 230VAC, värre är det inte.

Däremot misstänker jag att de sinusvågsomvandlare som finns (och som är dyrare) kanske har lägre verkningsggrad då de ju får koppla om mycket mera vilket ger förluster.

Dessa fyrkants- dc/ac-omvandlare funkar med det mesta jag provat (utom ett laddställ till entandborste med transformatorkoppling till själva tandborsten. Den gick sönder efter ett tag, det kan ha berott på fyrkantspänningen.)

Däremot finns det anledning att tro att alla AC-aggregat för Laptop, mobiltelefoner mm. som omkopplingslöst klarar att gå på 100VAC-240VAC 50-60Hz, klarar sig bra med fyrkantomvandlare, för de anpassar sig bättre till varierande inspänngingsformer.

Eftersom man har nytta av 230VAC i båten för diverse i alla fall, tycker jag inte att 10% effektförlust är något att oroa sig för.

En mindre känd risk med att använda 12VDC som direktmatar prylar i båten som sen i sin tur skall kopplas ihop med varandra är att signalminus ofta är gemensam med 12V minus. När man då kopplar ihop det hela kan man få olämpliga jordslingor som dels blir störda av spänningsfall, dels kan de fungera som ramantenner för VHF, mobilsignaler, ekolodpulser mm. Går att lösa genom rätt uppbyggnad aoch rät tledningsdragning, men kräver god kunskap .

Samma kan förekomma för de vanligare 12 VDC/XX VDC - omvandlare som t.ex. används för Laptop. I dessa är minus gemensam för 12V-voltsidan och XX-voltsidan, och samma problemchans finns.

Däremot är ju inte 12VDC ansluten till fas eller nolla i en 12VDC/230VAC - omvandlare, så där får man insär de olika jordarna. Man får helt enkelt mindre risk att störningar uppstår med mellanledet av 230VAC.

Som nämndes förut finns det ju fall också där det är en garantifråga att använda medlevererat 230VAC-aggregat.

I fallet Laptop kan man heller inte utesluta ett en okänd Laptop kan ha sitt nätaggregat involverat i laddningsintelligensen för det inbyggda bateriet. Då kan ett tredjeparts DC/DC innebära förtida död för Laptopens batteri.
Gunnar Valllin (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-07-13 - 11:36

Gunnar Valllin:

Om man inte har ett uttalade behov av att ha en stor skärm att titta på så går det lika bra att se TV direkt i datorn. Det är bara att installera drivrutinerna, plugga in antennkabeln och ansluta till USB-ingången. Platsbesparing och dessutom är det en mycket billigare lösning än en extra LCD-skärm. Inga extra aggregat som drar ström behövs. Det finns flera olika mer eller mindre avanerade modeller att välja mellan.
Jag har använt denna lösning under tre år utan några problem.
tlundg
Senast inloggad: 2024-05-13 - 21:50

Thomas Lundgren:

Jag kör en laptop ombord lite då och då på min 230V inverter med fyrkantsvåg men överväger att sluta med det snart - eller byta till en med sinusvåg. Laddaren låter mycket märkbart mer när den går på fyrkantsvåg och blir minst 10 grader varmara (ifrån varm till så varm att man ogärna håller i den) efter några timmars drift.

Med detta vill jag säga att köra saker med elektronik i (och dit hör switchade nätaggregat/laddare) mot en inverter med fyrkantsvåg är att ta en stor risk!
Seawolf (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-07-13 - 11:36

Seawolf:

TV på Laptop är en utmärkt lösning för den som kan ordna det.

Begränsningen är att de vanliga TV-mottagarboxarna som ansluts till USB kräver att Laptopens USB-port är av typ 2, som klarar hög hastighet.

Det är vanligt att man använder en lite äldre Laptop ombord, och de klarar inte USB2.

(Man kan kolla detta på sin laptop, se: http://www.usbman.com/Guides/checking_for_usb_2.htm)

Tidigare fanns det TV-mottagare som anslöts via PCMCIA, men jag misstänker att de numera är utgångna.
Gunnar Vallin … (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-07-13 - 11:36

Gunnar Vallin (HB Charlottenborg):

Har man inte tillgång till USB2 på sin LapTop så finns förmodligen ett uttag för PC-kort och då är dett lätt att ordna ett USB2. Clas Ohlsson har t.ex. ett PC-kort med två USB2-utgångar(495kr). Har man Windows XP så kan man också köpa TV-modulen där (895kr).
GV
Ted (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-07-13 - 11:36

Ted:

Hejsan Jag köpte en Twinhan Digital Box för marksänd digitalnät men får en massa fel och frysningar på min relativt nya DEll 8500 kan det vara just att det inte är en USB 2,0 port som saknas ?
Eller har ni något annat tips,

  Klicka för bild eller dokument
tlundg
Senast inloggad: 2024-05-13 - 21:50

Thomas Lundgren:

Hej Ted,

Om det är en Dell Inspiron 8500 du har så har den 2 stycken USB 2.0-portar enligt Dells specar på nätet.

Provkör först mottagaren på 2-3 andra datorer bara för att bekräfta att det inte är din dator som strular i form av konflikt med andra drivrutiner m.m. Om felet kvarstår så läs vidare;

Jag är tämligen övertygad om att problemet ligger i att du har dålig mottagning. Min personliga erfarenhet är att du kan glömma allt som sägs om att digital-TV skulle vara mindre känslig för störningar odyl. Får du en störning så blir bilden inte bara brusig - den fryser och blir förvrängd m.m.

Är det i båten du har provkört den så är troligen en bra antennförstärkare den enda lösningen som i praktiken fungerar. En större antenn hjälper så klart också men brukar vara svårt att placera på en båt.

Har du provkört hemma så titta över hur antennen är riktad, hur gamla kablar du har, hur gamla uttag du har, om alla kontakter är hela och fina och om detta inte hjälper så fundera på en större antenn eller en förstärkare.

Mvh. / Thomas.

Ted (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-07-13 - 11:36

Ted:

Ja det är en Dell Insp. 8500 och motagaren fungar även sådär på mina andra datorer men alla har bara USB 1 så det var därför jag undrade om USB kunde vara problemet. Jag har mycket bra TV signal som funkar 100 % OK med Boxer både hemma och i båten toppenbild med boxerlådan, men det vore skönt att slippa släpa på den och att slippa köra med 220 konverter.