Hoppa till huvudinnehåll
admin
Senast inloggad: 2024-04-27 - 09:06
Jordning av dieseltank vid motorstyrka?

stefan:

Båtar med bensin som drivmedel där måste tanklock-tank-motor jordas av säkerhets skäl. På båtar med diesel som drivmedel måste samma jordning ske av motor-dieseltank-lock.... idag berättade en besiktningsman att detta krav på jordning gäller enbart för motorstyrka över 165 hkr. Har försökt att hitta något på internet som styrker den uppgiften men inte lyckats. Är det någon som är påläst inom området? By the way så kan man väl av misstag tanka drivmedel i vattentanken och statisk elektricitet går inte att utesluta. Finns det krav på jordning där oxå? Alltid kul att veta istället för att tro Stefan

Ulf Bergenlid,… (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-04-27 - 22:34

Ulf Bergenlid, SXK Btn:

För båtar som amfattas av EU:s fritidsbåtsdirektiv gäller för bränslesystem för bensin att alla metalldelar som kommer i kontakt med bränslet skall vara jordade (SS-EN ISO 10088). För diesel krävs ingen jordning. Någon effekt-gräns anges ej. Enligt SBU:s säkerhetsbesiktning krävs jordning både för bensin och diesel.
Per (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-04-27 - 22:34

Per:

Kollade denna fråga med en expert på fd Sprängämnesinspektionen som svarade att det inte finns något behov av att jorda en dieseltank. Hittade senare besked om att SBU motiverar sitt krav med att någon av misstag kan tanka bensin i dieseltanken och då behövs ju jordning... Så vet du med dig att du inte kan skilja på bensin och diesel - jorda!