Hoppa till huvudinnehåll

Medlemsrabatt på VHF-abonnemang 2022

Medlemmar i Svenska Kryssarklubben som tecknar nytt VHF-abonnemang för fritidsbåt hos Stockholmradio får 50% rabatt första året. Ordinarie pris är 490 kronor.

VHF ger dig ger dig täckning i områden där det mobila telefonnätet sviker. Med VHF kan du kommunicera direkt med Sjöräddningscentralen i Göteborg, Stockholmradio, närliggande fartyg, brovakter, lotsstationer med mera. VHF-abonnemanget ger dig dessutom rätt att ringa hem ”på kredit” via andra länders kustradiostationer – en extra trygghet vid långseglatser längs främmande kuster. Som VHF-abonnent anropar du Stockholmradio direkt på VHF och slipper kostnaden för mobilsamtal när du vill ha hjälp.

För att ta del av erbjudandet klicka här! <

OBS! Du måste du vara inloggad medlem. Har du inte loggat in tidigare måste du första gången aktivera ditt webbkonto.
 

Certifikat och tillstånd
För att börja använda VHF behöver du:
–  SRC intyg, Short Range Certificate, (före år 2000 hette det VHF-certifikat) som du får efter en kortare utbildning och avlagt prov. SRC intyget gäller livet ut. Några av Svenska Kryssarklubbens kretsar arrangerar utbildningar för SRC, se utbildningar här!
Du kan också läsa på egen hand. Fritidsskepparens VHF/SRC-bok finns att köpa till medlemspris i vår butik.

–  Ett tillstånd från Post och Telestyrelsen, PTS. I tillståndet anges din tilldelade anropssignal, vilken är båtens unika identitet i samband med radiokommunikation, och i förekommande fall, MMSI-nummer. 

Varför krävs SRC och tillstånd?
VHF är ett internationellt nöd- och säkerhetssystem till sjöss. Rätt kunskaper är därför en förutsättning som ger dig trygghet att använda VHF-radion utan osäkerhet när du bäst behöver den – för egen eller för någon annans skull.

De äldre VHF-certifikaten gäller visserligen fortfarande men för den typ av radio som det är utfärdat för, d.v.s en enklare apparat utan dagens funktioner. För att säkert kunna använda en modern VHF-radio med DSC (Digital Selective Call) krävs en del ytterligare kunskaper. Därför rekommenderar vi att du uppgraderar till ett modernt intyg, så kallat SRC. Det ger dig möjlighet att använda VHF-bandet för din kommunikation till sjöss och att säkert använda alla apparatens funktioner.
 

2022 Till sjöss - Stockholmradio

Till Sjöss! – faktasidor 2022
”Till Sjöss – faktasidor” består av bl.a. väderfakta, information om broar, VHF-frekvenser och utsändningar samt Stockholmradios VHF-karta. Om du har tillgång till internet kan du enkelt bläddra i ”Till Sjöss – faktasidor”. Men ta gärna med den i din telefon, dator eller utskriven när då åker ut på sjön om du inte kommer åt internet när det behövs.
OBS! Materialet i ”Till Sjöss – faktasidor” är rättighetsskyddat och får endast användas för privat bruk.
Läs mer och ladda ner "Till Sjöss - faktasidor 2022" här! 

 

Fakta om Stockholmradio:
Är Sveriges enda civila kustradiostation som levererar radiobaserade tjänster mot både yrkessjöfart och fritidsbåtar. Har ett nät av radiomaster, vilket betyder att de kan kommunicera med sjöfarare var som helst utefter kusten och i Vänern, Vättern och Mälaren. I abonnemanget ingår även annan service såsom upplysningar om kustväder, navigationsvarningar och förmedling av samtal till och från det publika telefonnätet. Du kan också få tips om närmaste apotek, vårdcentral, drivmedelsmack, gästhamn och annat som du kan ha nytta av när du är ute på sjön. Läs mer på www.stockholmradio.se

Stockholmradio

Dela i sociala medier