Hoppa till huvudinnehåll

Utbildning

Svenska Kryssarklubben utbildar dig för livet i en båt. Vårt mål är ett säkrare och roligare båtliv! Varje år genomför vi ett stort antal utbildningar i navigation, långfärd, radio- och båtteknik och andra ämnen som hör båtlivet till. Flera utbildningar riktar sig enbart till kvinnor respektive ungdomar. Alla utbildningar är öppna för såväl medlemmar som icke medlemmar.

Varför skall du gå utbildning?
Kunskap är säkerhetens moder, vilken skapar trygghet ombord.

Här är några skäl till att gå utbildning:
- Kraven på dig som fritidsskeppare ökar, från såväl myndigheter som från dig själv och din omgivning.
- Är fartyget större än 12x4 meter så krävs Kustskepparintyg.
- SRC (f d VHF-intyg) krävs för att använda en VHF.
- För att gå på Europas kanaler krävs olika intyg.
- Skall du hyra båt i Sverige eller utomlands ställs krav på formell kompetens.
- Den tekniska utvecklingen går fort. Skall du kunna använda hjälpmedel som navigatorer/plottrar och radar så behövs det utbildning.

Vi trycker särskilt på säkerheten ombord och hur du förbereder dig på bästa sätt. Dels för att undvika olyckstillfällen, dels för att vara väl förberedd om olyckan ändå skulle vara framme.
Tryggheten ombord ökar också med din kunskap om hur all utrustning fungerar, allt ifrån motor och motorunderhåll till hur elen fungerar. Tryggheten ökar även om ni är flera ombord som kan mera. Allt detta för att du skall känna dig trygg på sjön och kunna njuta ännu mer av vår fantastiska skärgård.

Information och anmälan till utbildningarna gör du genom att öppna utbildningsprogrammet nedan där du kan läsa om och välja de utbildningar som du är intresserad av. Utbildningsprogrammet delar in utbildningarna i områden för att det skall vara lättare för dig att hitta. Du kan även filtrera på krets. Finns inte just din krets med beror det på att det för tillfället inte arrangeras någon utbildning.
Kretsar som kontinuerligt arrangerar utbildningar:
Stockholmskretsen
Västkustkretsen
Välkommen till Svenska Kryssarklubbens utbildning!