Hoppa till huvudinnehåll

2015 Tjejeskader till Läsö, andra året i rad

Qvinna Ombordeskader till Läsö:
Kyligt, blåsigt och glittrande solsken

Vi har klättrat upp till lotsutkiken ovanför Vrångö hamn. Därifrån kan vi se den sista eskaderbåten segla in mot hamn strax innan solen går ner klockan tio denna kväll tidigt i juni, den kalla våren 2015. Solen har äntligen värmt lite idag men vinden är isande kall. 

Prognosen för överfarten imorgon till Läsö spår motvind 2 – 3m/s. Åtta båtar har nu samlats för att delta i årets Qvinna Ombord segling. Imorgon ansluter sig ytterligare två båtar från fastlandet. Totalt är vi 38 kvinnor som deltar i denna eskader.

Fredagen bjuder på 5 – 6 sekundmeters segling, alltså betydligt bättre än vi trott men vinden är fortfarande kall, så alla kläder kommer till användning. Den gula eskaderflaggan och den blå Qvinna Ombord vimpeln viftar glatt i akterstaget.

Lite gammal gropig sjö får vi dock i stora farleden, som vi passerar utan att kollidera med varken skyhöga containerfartyg eller Stena Line.  Två av eskaderbåtarna kan segla emellan de korsande fartygen, som en extra krydda, eftersom de har AIS ombord. Efter cirka fem timmar, på en och samma bog, passerade vid Trindel bank, revet nord om Läsö. Det hade blivit större och flyttat sig lite, men det har vi blivit ordentligt varnade för på skepparmötet på morgonen.  En äkta engelsman seglar om oss strax utanför sjömärket Engelsmannen och strax ligger vi tryggt förtöjda i Österby hamn. Där är ganska få båtar eller lugnt och skönt kan man också säga.  En del båtar hade flitigt ägnat sig åt att öva att lägga till med spring. Mer om det, när vi kommer till hemfärden. 

Väl landade sätter många igång att grilla men maten intas helst inomhus i det nybyggda hamnhuset, där vi har tillgång till en ljus och fin matsal och även utrustat kök. 

Lördagen var vår ”vilodag”, dvs eskaderdeltagarna ägnar sig antingen åt att rida på islandshästar eller till att löga sig på spa. Ridningen över de platta strandängarna, som efter all blåst, var vattenfyllda till stora delar är en skönhetsupplevelse i eftermiddagens sneda solstrålar. Spa-besökarna kan välja bland flera olika bastubad, bubbelpool både ute och inne och bassänger med varierande salthalter. Läsö är ju känt för sin saltutvinning. På terrassen värmer solen fint, för den som ville börja jobba på en snygg solbränna. Båda grupperna var lika nöjda, när vi förenades till en gemensam fest på helgrillat viltsvin med en fantastisk buffé därtill. 

Vår buss tar oss tillbaka till Österby i kvällningen. Nu ligger också ett stort gäng 24-timmars seglare i hamnen och även skolfartyget Gratitude, som några t o m hinner besöka.  

Natten till söndag viner vinden hotfullt, där vi ligger nedbäddade i våra kojer med en extra filt. Mycket riktigt väntade en inte alltför bekväm segling till hemmahamnen. 

Många bestämmer sig för att reva seglen eller bara köra på förseglet. Men först gäller det att komma iväg, nu när vinden trycker båten hårt mot bryggan. Ett förspring blir lösningen, som gör att ingen behöver slita och dra. Med en kulfender i fören, kör föraren mot bryggan.  Nu var det lätt att få ut aktern och backa ut. Vi länsar hemåt i 10 -12 m/s och vissa fick ännu mer vind. Lite lurigt stundtals med jipparna. Tittar vi akteröver, tornar vågorna upp sig meterhöga, men solen skiner och gör att humöret ändå är på topp. Havet skiftar i alla blå nyanser som finns och endast korta stunder ser havet blygrått och hotfullt ut. Men utan en sjösjuketablett hade det nog inte gått så bra, i alla fall inte för egen del. Ungefär 5 distansminuter från land, lägger vi märke till ett kraftigt pysande ljud och upptäcker vatten på durken i salongen. Det är dock färskvatten, så det är ju inte frågan om att vi tar in vatten utifrån. Efter skepparens rådiga ingripande och lätt gröna i ansikten kan vi fortsätta färden. Efter ytterligare ett par timmar ser vi Vinga och Trubaduren skymta i fjärran. När vi passerar Donsö Svartskär får vi njuta ett blankt, glittrande vatten innan vår spännande, roliga och härliga tjejsegling är slut.
Eller som Bente Oleander, som tillsammans med Britt Steiner organiserat det hele, sa:
– Jag har fått en ny energi, som räcker minst en månad, av att träffa och umgås med så många trevliga människor. Det här gör vi om nästa år igen!

Vid pennan:
Solveig Lundh

PS
Att akutsjukvården fungerar utmärkt i Danmark, fick vi bevis på även i år. En av gastarna fick kramper, svimmade och mådde illa i flera omgångar. Ambulans fanns strax på plats och en helikopter forslade patienten vidare till sjukhus i Hjörring på fastlandet.
Lyckligtvis kunde man där så småningom blåsa faran över.