Kappsegling i midsommarnatten – från Wismar till Töre
Seglingen kallas ”The longest and toughest Baltic race” och är en 900M lång rutt som tar 5-8 dagar och bjuder på både seglarutmaningar och storslagna naturupplevelser, från Östersjöns vida vatten till nära nog midnattssol och ljusa nätter i Norrbotten.
Starten gick för det tionde året 21 juni vid tyska Wismar i södra Östersjön, där deltagarna satte kurs norrut under varierande väderförhållanden. Vinden växlade mellan lätt bris och byiga kast med nordligt i sig, vilket gav en dynamisk och bitvis krävande segling. Flera besättningar rapporterade om snabbväxlande väder, med allt från spegelblanka vatten till krabb sjö – något som ställde krav på både utrustning och erfarenhet. Redan strax efter start i söndags kapsejsade en katamaran i en vindby på 10 m/s och den enda besättningen Rüdiger Schwarz plockades upp av danska sjöräddningens helikopter.
Men utmaningarna till trots rapporterades stämningen hög ombord på båtarna. Midsummersail handlar enligt arrangörerna, inte om att komma först, utan om gemenskap, naturnära äventyr och att hylla midsommaren till havs. Flera båtar var pyntade med blomsterkransar, flaggspel och färgglada dekorationer.
Vid målgången i Töre kommer det att bjudas det på enklare festligheter vid vattnet. Deltagarna samlas vid grillar och delade med sig av sill, snacks, erfarenheter – och inte minst historier från färden norrut. Trots språkbarriärer flyter samtalen ledigt mellan tyska engelska och kanske lite svenska.
Den gula bojen utanför hamnen i Töre, som ligger längst in i Bottenviken, har blivit något av en ikon för seglare som söker det nordliga äventyret.
Inför 2026 års upplaga planerar arrangörerna att utöka deltagandet ytterligare, med fokus på miljövänlig segling, digital loggboksrapportering och lokalt samarbete i Töre.
Mer info på www.midsummersail.com
Kommentarer
I ett pressmeddelande från arrangören: För första gången har MidsummerSail vunnits av en multiskrovsbåt, då trimaranen FLYING DRAGON blev totalvinnare.
Dragonfly 40 nådde den välkända gula bojen som markerar slutet på Östersjön efter 5 dagar, 19 timmar, 54 minuter och 23 sekunder.
Besättningen, under ledning av skepparen Jens Thuesen, fick hantera varierande väderförhållanden – från stiltje vid starten av det 900 sjömil långa racet, till kulingvindar varierande från alla väderstreck. De lugna vindarna vid starten från Wismar i Tyskland mot Töre i Sverige innebar att Dragonfly missade att slå flerskrovsrekordet med en dag.
MidsummerSail går från Östersjöns sydligaste till nordligaste punkt och är det längsta racet över Östersjön, med båtar från olika klasser som deltar.