Idéer för framtiden: Seglande utbildningsplattform
På 1990-talet fanns ett projekt i Kryssarklubben där vi köpte in två begagnade trettonmeters charterbåtar som rustades upp av en grupp ungdomar, vilka samtidigt fick utbildning för att kunna fungera som besättning. Projektet kallades 40-fotarna och drevs i en stiftelse. Tyvärr fick projektet dåligt stöd centralt och lades ner innan det egentligen hann ta fart – något jag menar var ett stort misstag, då det i grunden var ett lysande initiativ!
Idén som nu tagit form är att skaffa en större, modern bermudariggad båt – möjligen 18–24 meter lång – och bygga om inredningen för fler kojer så att man kan ta emot cirka 15 personer. Två till tre personer skulle utgöra en nyckelbesättning, medan 12 kojer reserveras för klubbens medlemmar. Till ett relativt lågt självkostnadspris skulle de få utbildning i grundläggande och avancerad navigation, kunna samla sjömil för högre intyg (som Yachtmaster Offshore/Ocean) och dessutom få uppleva äventyrsseglingar: över Atlanten på vintern, på Nordsjön/Östersjön eller Medelhavet på sommaren – runt i etapper under ett par år.
Exempel: En fyraveckors segling över Atlanten skulle kunna föregås av en halvårslång utsjöskeppar- och säkerhetsutbildning, genomförd kvällar och helger på både ost- och västkusten (kanske även som en turnerande version i södra och norra Sverige).
Det hela följs på senhösten upp med teambuilding på Malma Kvarn samt daglig handledning inför avfärd från Kanarieöarna – och under hela överfarten.
När fartyget väl är på plats i Karibien övergår verksamheten i en mer eskaderliknande form, som fungerar som praktisk träning för dem som är intresserade av att på sikt segla längre med egen båt.
Framför allt skulle projektet vara en utbildningsplattform för att utveckla framtidens seglare – men även ett sätt för personer utan egen båt att komma ut på sjön, lära sig segla och upptäcka mer av världen.
Basen för verksamheten utgörs, precis som för Svenska Kryssarklubbens skutor och seglarlägret på Malma, av yngre engagerade personer. Troligen kommer dagens akterdäcksbefäl och seglarinstruktörer, som redan är aktiva inom klubben, att utgöra en stark grund.
Det är rimligt att anta att ett projekt som detta skulle väcka ett brett intresse att följa – något som också ger möjlighet att publicera uppdateringar flera gånger i veckan via Kryssarklubbens sociala medier, på www.sxk.se och såklart i På Kryss.
Det finns till och med en preliminär, om än grov, ekonomisk plan.
Har du egna intressanta idéer om en möjlig framtid för Svenska Kryssarklubben?