Första fossilfria lyxsegelbåten snart klar
Projektteamet, som består av Vripack, Vitters och Dykstra Naval Architects, har tagit fram innovativa lösningar för att driva yachten enbart med vind, sol och termisk energi, utan att tumma på komfort eller prestanda. All teknisk data och ritningar kommer dessutom att göras fritt tillgängliga via plattformen FoundationZero.org, för att uppmuntra fler att använda hållbara teknologier.
Ombord är alla system – från framdrivning till belysning och andra funktioner – helt elektriska och drivs av ett energilager på fem megawattimmar, motsvarande batterikapaciteten hos 88 Teslabilar. All energi kommer från förnybara källor: segling genererar ström genom hydrogenererande propellrar, ett 100 kvadratmeter stort hybrid-solpanelssystem fångar både ljus och värme med 60 % verkningsgrad, och en vindturbin bidrar med ytterligare energi.
– Det här projektet handlar om att visa vad som är möjligt, säger Marnix Hoekstra, kreativ chef på Vripack. – Vi ville bevisa att komfort, design och prestanda kan samexistera med fossilfri drift och skapa en modell som andra kan lära av.
Vitters Shipyard i Nederländerna leder bygget och är kända för sina högpresterande segelyachter. Louis Hamming från Vitters säger:
– Från början har målet varit att bygga en yacht som speglar den framtid vi alla inser kommer.
Yachten rymmer tolv gäster och har interiör i sedvanlig superyacht-kvalitet. Stor vikt har lagts vid hållbara material, som läder gjort av tallbark och marmor där man framhäver stenens naturliga skavanker. Varje hytt är inspirerad av en destination och dekorerad med specialgjord inredning från lokala hantverkare och konstnärer.
Efter den tekniska sjösättningen väntar omfattande tester av yachtens nya teknik och avancerade mjukvara som styr alla system. SY Zero väntas levereras tidigt 2026, sju år efter att projektidén föddes.
– Det handlar inte om att visa hur duktiga vi är, utan om att inspirera andra och sprida kunskap, säger Eduard van Benthem, Executive Director på Foundation Zero.
Förutom privat bruk och viss charter kommer SY Zero även användas som plattform för marin forskning kring hållbar teknik och havsmiljö.