Hoppa till huvudinnehåll
Princess
Senast inloggad: 2023-08-24 - 14:25
Havsbaserade vindkraftverk, samråd nu

Havsbaserad vindkraftsverk.

Nu blir det samråd kring Njordr Offshore Wind  och planerna på att bygga en vindkraftpark 55 km öster om Sandhamn med ca 300 vindkraftverk med en höjd på maximalt 330 m över havsytan. Se mer på www.njordroffshorewind.eu/pagaaende-projekt/delta  Se bilden nedan med adressuppgifter för frågor och synpunkter före 12 feb 2022.

Hoppas att det går att följa SXKs bevakning och synpunkter kring detta! I

Praktiskt båtägandes nyhetsbrev, - https://www.praktisktbatagande.se/nyheter/fritidsbatar-gloms-bort-nar-vindkraften-planeras?utm_source=Agillic&utm_medium=email&utm_campaign=PRB_nyhetsbrev_211210_manuell,  -

går det att läsa:

FAKTA / Fem risker med havsbaserad vindkraft och fritidsbåtar

  • Svårigheter vid räddningsinsatser. Om en fritidsbåt får motorhaveri eller av andra orsaker driver in i en vindkraftspark, blir det svårt att bistå med räddningshelikopter eller räddningsfartyg i en park.
  • Ett stort område blir ett hinder för att söka skydd från öppet hav mot land vid hårt väder.
  • Elektroniska navigationshjälpmedel kan påverkas.
  • Viktiga naturhamnar ur säkerhetssynpunkt för fritidsbåtar ska inte få ankringsförbud, vilket kan orsakas av kabeldragningar. 
  • Viktigt med samordning av parkerna. många kvadratkilometer av vattenområden som trafikeras av fritidsbåtar påverkas och i princip blir ofarbara.

Man kan också tillägga konsekvenser för djur och fågellivet.

 

 

Bifogade filer