Hoppa till huvudinnehåll
admin
Senast inloggad: 2024-05-16 - 14:41
Separeringstoalett ombord

Separeringstoalett ombord

Hej, jag skulle vilja höra från er som installerat och provat separeringstoaletter ombord.

Det finns 3 olika som jag tittat på; C-head (www.c-head.com), Nature's Head (natureshead.net) och Air Head (airheadtoilet.com).

Vad är era erfarenheter? Hur fungerar det vid långsegling och boende ombord?

Hälsningar Eva

Gäst (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-05-19 - 11:17

När det gäller långsegling i vatten utanför Östersjön, skagerack och kattegatt, är det inget problem för naturen med utsläpp av gödningsämnen, eftersom dessa är en bristvara i havsvattnet.

Våra grunda vatten runt våra kuster däremot, till vilka det kommer ett överflöd av gödningsämnen från hela norra europas jordbruk, trafik och VVS-avfallsvatten klarar däremot inte av denna stora mängd i den på grund av grunda vatten begränsade vattenvolymen.

Orsaken att medelhavets, röda havets, och alla oceanernas vatten är såpass klart är en mycket allvarlig näringsbrist som gör att inte tillräckligt med växtplankton kan bildas, vilket sedan begränsar alla andra arter uppåt i näringskedjan.

Så långseglaren gör snarare naturen en tjänst genom att bjussa på sina bidrag.....

Vita.vera
Senast inloggad: 2021-09-17 - 18:23

Visst är det betydligt allvarligare att släppa ut toalettavfall i Östersjön och i kustvatten än långt ute på oceanerna. Trots detta tycker jag att var och en bör ta hand om allt det avfall som uppstår under en segling för att se till att det tas om hand på lämpligt sätt på land. Plastpåsar kan t. ex. döda många havsdjur.

Toalettavfall innehåller mycket närsalter, som ökar tillväxten av alger i havet. På lång sikt kommer det tillsammans med alla utsläpp från världens länder att påverka artsammansättningen i världshaven.

Sök på Internet efter t ex Nature`s Head! Ni kommer att hita många positiva erfarenheter både från dem som köpt och dem som byggt.

Sven Åhlin, Färjestaden

 

 

 

 

 

Gäst (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-05-19 - 11:17

Hej Köpte  och instalerade i början på 2016 en Airhead till min Vindö 32

Fungear bra - tanken för nr 1 behöver tömmas ungefär var 3 dag och nr 2 har jag tömt efter uppagning både
2016 och 2017 - vi har varit 1 - 2 - 3  personer ombord i ca en månad båda åren ( = ca 7 - 8 manveckor  resp år)  

 rätt lätt att instalera en Airhead i toautrymmet - men den elektirska fläkten som jag först monterade i taket på toaurymmet hördes när det vara vindstilla och tyst - inte bra - satte den därefter under akterdäck med utlopp i akterspegeln - blev en hel del rördraging under stb koj och akteröver. 

mvh Bertil Norqvist Vindö 32 nr 29