Hoppa till huvudinnehåll
Weltzien
Senast inloggad: 2014-05-16 - 17:07
Perfekta långfärdsbåten
Den eviga frågan, vilken båt skall man välja för långfärd? Det beror givetvis på storlek, budget, krav till komfort etc etc, men önskar att På Kryss gärna gjort en reportage eller en liten serie där man tittar på olika båtar som finns på marknaden som är lämpade. Hade önskat mig En test för mindre begagnade budgetbåtar under 30 fot En test för begagnade båtar 30 - 40 fot i prisklass under 1 mill En test för begagnade båtar 40+ fot En test för nya båtar på marknaden i dag... Själv har jag haft funderingar på Beneteau Oceanis 44 CC, eller ev. 42'an. Önskar dock helst en båt med styrpossition inne som ute. Nauticat typ av båt vore suveränt, men dyrt... Jag vill ha en större grad av komfort, men priset borde inte dra iväg långt över en mille. Har även haft funderingar på Lagoon 38 eller 410, men vågar man korsa haven i alla väder med en cat? Det är dock ett krav att båten kan soloseglas. Minst 2 hytter och bra med förvaringsutrymmen. Vilken skall man välja?
Micke
Senast inloggad: 2024-05-07 - 12:22

Det finns långt framskridna planer på artiklar om det du efterfrågar. Och redan har vi haft en del sådana artiklar de senaste 4 åren i PX.

Jag har till och med en färdigskriven artikel om båtar under 50 000 kronor som kan funka för långa kustnära resor i hela Europa/Medelhavet - och kanske även för en Atlantöverfart med en kunnig och säkerhetsmedveten besättning och väl utrustad båt ...

Möjligen hamnar den på webben istället för i tidningen.

I höst/vinter (2014) kommer Gabriel Heyman att skriva om mycket närbesläktade ämnen - jag tror du kommer uppskatta dem!

Vi har under nästan ett år då och då tittat på långfärdsmotorbåten, som har dragit till sig en del uppmärksamhet.

 

//Micke, red

Gäst (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-05-19 - 09:59

finns jo enormt med erfarenhet i Oceanseglar klubben och en massa föredrag om precis detta .. många experter med erfarenhet där om Långfärd.

OlausPetri
Senast inloggad: 2015-12-28 - 17:51

Ofta är den bästa långfärdbåten den båt du redan har. Att utrusta den för långvarigt boende blir så mycket billigare, så du kommer iväg, i stället för att drömma och planera i åratal. Du måste förstås hålla dig till sådana farvatten som den är konstruerad för, men du kommer långt söderut genom att bara följa kusten och ligga kvar i hamn ifall väderrapporten är ogynnsam. Du kan betala många gästhamnsavgifter med de pengar som du sparade på att behålla din gamla båt.

 

pjstromback@gm…
Senast inloggad: 2024-04-11 - 15:32

Ja Micke är kvar i Rabaldertänket. Har missat att han bytt jobb från proaktiskbåtmeckande till På Kryss. Visserligen bra att öppna spelplanen även för dem med måttlig budget men, nej, det har gått för långt. Bygga om en Fingal till allmogebåt? Vilken målgrupp känner igen sig i det projektet? Nej var nu lite mer openminded än din företrädare. Vi tröttnade på Erling o Carina - allt kom atthandla om deras båt, familj, matlagning, etc. och äntligen blev vi av med dem. Nu dominerar Rabalder-prägel på tidningen i stället.. 

Varför inte lyssna (=läsa) frågan innan du svarar? 

Det är många Lgoon 380 som korsar haven. Dels som jordenrunt-seglare men även leverans. Alla Lagoon som lämnar varvet gör det på egen köl oavsett om de ska till Europa, Medelhavet eller USA / Australien. 380 är såvitt känt världens mest tillverkade crusingkatamaran med över 600 tillverkade (ännu fler?). Du hittar säker många exempel om du googlar..

Håller annars med "anonym" om att den båt man har för de flesta är den rätta. Lite beroende på HUR långt du ska segla.. 

// Per J

Sverker Ullerstam
Senast inloggad: 2017-09-26 - 09:54

Seglade en Misil 2 till Västindien och tillbaka år 2000. Mycket nöjd med den båten.       Bytte till en bekvämare båt med ståhöjd . En Vagabond trettioett. Seglade jorden runt med denna båt ( ensamsegling) , Mycket nöjd med denna båten. Lagom stor för ensamsegling , långkölad ochh robust. ( Höll på i 8 år jorden runt.). Just nu finns det många begagnade båtar att köpa till rimliga priser.

 

tomas@merocom.se
Senast inloggad: 2024-05-07 - 12:54

J Connolly (långfärdsguru) skriver att det absolut svåraste är att välja båt. Tycker jag med. Det är så otroligt många parametrar. Som är lite motsatser till varandra. Jaja, Albin vega billigt, men förmodligen obekvämt, svårt med gäster etc.. Mina ”krav” är: Går att hantera solo (inte short handed, två är stor skillnad från en), seglar tryggt och säkert, kul att segla, bekväm att bo på (flera år?), så lite underhållskostnader som möjligt, pris 1,8-2,5 msek.

1. Arcona 400, 2. Hallberg rassy 37, 3. Arcona 370, 4. Elan 40/Dufour 40 

Hur tänker ni andra?
Tomas