Hoppa till huvudinnehåll
Dansun01
Senast inloggad: 2020-09-29 - 12:15
internetuppkoppling Skottland

Är det någon som har erfarenhet av internetuppkoppling för väderinhämtning på Skottlands västsida från slutet av Caledonia Canal söderut genom Irländska sjön?

Har 4g antenn i masttoppen och wifibooster på akterstolpe kopplat till Locomarine router. Ingen SSB Radio.
Behövs satellituppkoppling?

Med vänlig hälsning,
Daniel

skippeer
Senast inloggad: 2024-04-19 - 14:38

Hej Daniel

Vi testade besättning och ny begagnad båt genom att runda Skottland sommaren 2018.

VÄDER
Inför den seglatsen var det många funderingar hur man får väderinfo, vi gick en väderkurs för långfärdssegling med en instruktör från SMHI, kursen var viktig för vår Skottland segling (kursen var avsedd för 1-åringar och 3-åringar dvs karibien fram/tillbaka och varvet runt).
Väderprognoserna är idag mycket säkra upp till 3 dygn, säkra ytterligare några dagar.
Går man Bohuslän direkt till Inverness kan det ta 4-5 dygn så det går att undvika att hamna i kuling och storm mha väderprognos från svensk internet koppling.

Vi lämnade Göteborg söndag morgon, hade internet kontakt nära svenska kusten.
Vet att vi sökte efter bränsleförbrukningsstatistik för vår motor runt Skagen (danskt internet) och kom fram till att det kanske hade gått att gå direkt till Inverness men osäkerheten gjorde att vi gick till Farsund för att toppa bränsletanken måndag eftermiddag. En kuling skulle komma tisdag så vi gick in i en fjord och badade.
Onsdag morgon lämnade vi Farsund, hade norskt internet en bit ut mha iphone/ipad.
Viken in till Inverness är lång och vi seglade med rev för att komma fram till sea lock Inverness lördag morgon, Skotsk internet hade vi under hela seglingen från Fraserburgh till Inverness.
Vi förtöjde i gratis marinan inne i kanalen och tog en vilodag i byn Inverness, jag köpte ett pre-paid internet kort till paddan med en lokal ISP för några pund.
Efter Kaledonian kanal seglade vi upp längs Skotska västkusten, till Yttre Hebriderna och via Orkney innan det bar av tillbaka.
Coastguard för de olika kusterna har flera väderprognoser per dag på VHFen så egentligen var vårt inköp av Navtex onödigt och Navtexen gav inte så många väderprognoser (vet inte om det var teknikstrul eller om stationerna inte sände väder, vi fick in Norska, Tyska, Irländska men sällan från UK).

På 2 ställen hade vi inte internet access, två små öar på skotska västkusten, Canna hette den ena och Rum den andra. Eftersom vi hade sparat långtidsprognoser i förväg var vi trygga ändå.
Lite osäker om Navtexen gav någon prognos på dessa småöarna, minns inte heller om vi kunde höra coastguard (Canna har låga berg och Rum har lite högre berg runt ankringsviken).

SÄKERHET
Vi diskuterade SSB och Satelit, eftersom vi har EPIRB kan vi i värsta fall alltid få iväg nödmeddelande så vi skippade SSB och Satelit.

VÄRMARE
Sommaren 2018 sägs ha varit kanonfin i Sverige, vi var borta 7 veckor så vi vet inte om det är sant, vi hade i alla fall 13-14 grader i havet och 17 i luften under Skottlandsresan och det under en onormal varm sommar. Vi var nog inblåsta 2-3 dygn under dessa veckor vilket är onormalt lite har folk sagt till oss.

En normal Skotsk sommar är nog det viktigaste en fungerande värmare:-)

BEHÅLLNINGEN
Utöver lyckad test av båt och besättning är det miljön och de underbara människorna i Skottland som vi kommer att minnas.

Vi var 3 vid överseglingarna och till Skottland var vi sociala på dagarna vilket man inte skall vara, sov/vila när det går under dagtid för att fixa nattpassen.

Lycka till med planeringen
Stefan

Dansun01
Senast inloggad: 2020-09-29 - 12:15

Tack för svar!

Låter verkligen som en spännande resa. 

Det känns som om vi alltså kommer att kunna ha ganska ok uppkoppling:)

Mvh

Daniel