Hoppa till huvudinnehåll
Gäst (ej verifierad)
Senast inloggad: 1970-01-01 - 01:00
Antarktis - försäkring
Rörande: https://polar.se/besoka-antarktis/tillstand-att-besoka-antarktis/ Tankar har nu länge gått åt att segla i dessa allt för sydliga breddgrader. Jag är van vid värme och sol. Men det finns en del av mig som verkligen vill hit. Sagt och gjort. Planering är igång och börjar se ett ”startskott” i fjärran. Däremot verkar det lite som om jag gått på grund. Som om det inte alls är speciellt simpelt. Det mesta har jag under kontroll rörande lagar och regler. Men det är ett stycke i denna ansökan som jag inte får löst: ”Den som söker tillstånd måste även teckna försäkring som täcker eventuella miljöfarliga olyckor som inträffar söder om 60:e breddgraden, dvs. i Antarktis.” Detta var inte speciellt lätt funnet. Jag har mailat, ringt, googlat och försökt finna mig svar på just detta men helt utan resultat (positiva i alla fall). Någon som har förslag eller känner till någon firma som kan hjälpa med detta? Känns som om jag varit i kontakt med allt och alla. Inom Sverige men även utanför!
Gäst (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-05-19 - 09:05

Har du inte redan detta i din vanliga båtförsäkring? Kallas ansvars-/tredjepartsförsäkring och är till för just skador pga utsläpp mm pga olyckor. För tillstånd till exempelvis Caledonian Canal krävs utöver avgifter även att man har en tredjepartsförsäkring på 1 miljon pund för att täcka kostnader för sanering mm om du skulle kollidera med en annan båt och kanske sjunka.

I detta fallet med Antarktis framgår ju inget belopp men man kan väl inte vara obegränsat ansvarig? Svenska försäkringar brukar ofta ha en ganska snålt tilltaget belopp för ansvarsdelen men Pantaenius har 60 miljoner SEK vilket borde räcka ganska långt.