Hoppa till huvudinnehåll
admin
Senast inloggad: 2024-06-19 - 12:45
Illaluktande sjövatten

Dan Axén:

Hej ! Jag får upp illaluktande sjövatten till pentryt på morgonen.Sjövattnet har stått i systemet över natten och sen luktar det när man pumpar upp det.Fram till fotpumpen är det cirka 1 m horisontell slang.Skall det verkligen behöva vara så här ? Vad kan jag göra ? Tacksam för tips är Dan Axén

Björn Green
Senast inloggad: 2024-06-04 - 14:15

Björn Green:

Hej Dan! Tolkar din fråga som att det är vattnet i slangarna, inte vattnet under båten som luktar. Själv tar jag med några års mellanrum loss alla slangar och lägger dem i badkaret och drar igenom lämplig flaskborste med en metalltråd, gärna lite ättika i vattnet. Det är förvånansvärt givande, även färskvattenslangarna får en intressant beläggning på insidan... Varje höst häller jag en flaska ättika i färskvattentanken en vecka före upptagningen, pumpar igenom systemet ordentligt innan jag tömmer det. På våren sköljer jag ordentligt innan jag börjar använda färskvattnet. Även pumparna för sjö- och färskvatten bör man regelbundet plocka isär, rengöra och kontrollera tätningar och membran, typiska vintersysslor. Tänk sen på att det ska vara dubbla rostfria slangklämmor överallt. Lycka till, Björn.
Lars-Anders We… (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-06-19 - 22:43

Lars-Anders Westlin, SXK-St Tekniska Kommitté:

Hej Dan! Jag har råkat ut för detta själv. Då hade jag en liten fisk som kommit in i pentrypumpen. Eller rättare sagt, den var halv. Då blev det precis som du beskrev. Fiskbiten låg inne i pumphuset och kom inte bort förrän jag plockat isär pumpen. Mycket små fiskar kan gå in i ett hål och söka skydd där. När du sedan börjar pumpa i pentryt sugs den in. Av detta skäl kan det vara bra att ha någon typ av sil för inkommande sjövatten utanför båtbottnen. Jag gjorde en sil själv genom att klippa till en liten rostfri plåt, diam ca 5 cm, som jag borrade en mängd små hål i över hela ytan. Sedan bankade jag på den med en hammare mot ett mjukt underlag så att den blev något konvex. Plåtbiten limmade jag fast med sättlimmet PL400. Fungerar perfekt och hindrar inte vattenströmningen så mycket som en del utanpåliggande silar som man kan köpa i butik.
Lars Ericson
Senast inloggad: 2024-06-03 - 21:46

Lars Ericson:

Precis! Tångräkor och andra små djur som råkar beinna sig i eller nära vattenintaget sugs med när man pumpar. De dör och efter en tid så blir det naturligvis förruttnelse. Jag brukar få rensa nätet i mitt vattenfilter flera gånger per säsong. En sil över intaget är nog en jättebra idé. Mitt vattenfilternät brukar dessutom vid varje rensning vara täckt av en vit, fet beläggning jag vet inte vad det är. Det är inte alger, beläggningen får jag under hela säsongen, även i sötvatten. Man kan undra hur det ser ut inuti de vanliga fotpumparna? Jag ligger dels i Mälaren dels i Saltsjön i Stockholm.
Crist Teitti (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-06-19 - 22:43

Crist Teitti:

Tjena! Mitt sjövatten luktar också. Den där vita beläggningen finns även på sjöbotten. Det är svavelbakterier som utsändrar svavelväte. Luktar som ruttna ägg som ni vet?