Hoppa till huvudinnehåll
admin
Senast inloggad: 2024-12-20 - 13:09
Septitank i rostrfritt eller plast?

stefan:

Har idag en 30 liters rostfri septitank, alldeles för liten för familjens behov. När jag sökte information hittade jag en websida som ansåg att plasttankar är bättre än rostfritt mtp korrision. http://www.tek-tanks.com. Är det någon som har egen erfarenhet av plasttankar som septitank? Stefan

Sture (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-12-22 - 05:07

Sture:

Hej - Det är helt rätt - rostfria tankar är bara rostfria i luft - ( precis som aluminium). I vatten är de lika korrosionskänsliga som vanligt stål - specielt de svetsar som finns brukar börja att läcka efter ett tag om de är lite dåligt gjorda. Titta in i en urinoar och kolla rännan så förstår du vad som menas med att urin fräter sönder det rostfris stålet. Det har tyvärr gått mode i att man ska ha rostfria tankar - men absolut inte till septic med urin som är mycket korrosivt.Hoppas fler båttillbehörsaffärer tar in plasttankar - men tyvärr endast om kunderna frågar efter det.
Kenta (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-12-22 - 05:07

Kenta:

Kan man plasta en septitank själv. Hur får man den att inte implodera vid tömning i vacuumsug vid miljöstation, och går det att få den diffusionstät? Skulle görna slänga ut min otympliga tank och skräddarsy en ny. Var kan jag i så fall få tag på instruktioner till dyl.
Moby Dick (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-12-22 - 05:07

Moby Dick:

Jag plastade min tank för 25 år sedan. Den har fungerat och läcker inte. Jag använde glasfiber och polyester samt målade den flera lager med topcoat. 5 mm tjocklek och ca 40l. Om jag skulle göra en ny skulle jag använda isoftalpolyester som jag gjorde till dieseltanken. Gör en manlucka. Förr eller senare klumpar pappret ihop sig. Vet ej hur vacuumsug påverkar men ventilationsslangen bör vara minst 12-14 mm. Inga skvalpskott.
Kenta (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-12-22 - 05:07

Kenta:

Målade du både in och utsidan? Vad använde du för distansmtrl.? Skulle man kunna plasta in skvalpskott från toppen och en bit ner i tanken, och ev. en mittpelare. Då kanske den klarar en vacuumsug.
kuling
Senast inloggad: 2014-05-26 - 19:25

Lennart Lundin:

De stora båttillverkarna nere på kontinenten (t ex Bavaria) har septitankar i plast. Avluftning bör helst vara stor - 25 mm är inte fel. Annars kan den sätta igen sig när tanken är helt full. Vetus har ett speciellt filter som ska förhindra den dåliga lukten.
Moby Dick (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-12-22 - 05:07

Moby Dick:

Hej igen ! Jag hade inget distansmaterial. Sex lager 450 gr matta vad jag kan minnas och enkellaminat Jag gjorde en form av masonit som följde kölutrymmet. Jag tror inte man skall ha skvalpskott på en så liten tank, Risk att den beckar igen och svårare att göra ren när det blir stopp.Manluckan är ca 200 x 100 mm sitter med plåtskruv och sikaflex. Jag har tagit bort luckan ett par gånger när pappret har blivit "Papier Mache" Jag målade både inv och utv flera lager. Jag vet inte hur starkt suget är men den bör väl utjämna genom ventilationshålet. Jag har ingen anslutning för sug.
Novis metallare. (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-12-22 - 05:07

Novis metallare.:

Som novis läser jag i ett av inläggen att rostfritt är lika korrosionskänsligt som vanligt stål och då blir jag väldigt konfunderad. Exempelvis har min propelleraxel klarat 20 år (under vattenytan) i medelhavet, nordsjön och östersjön utan att det finns minsta tillstymmelse till korrosion, hur kommer sig detta, någon som vet?
Ulf Bergenlid,… (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-12-22 - 05:07

Ulf Bergenlid, SXK Btn:

Rostfritt stål är känsligt för spaltkorrosion som ibland kan förekomma på propelleraxlar vid lagren eller t.ex. under beläggningar inuti septiktankar av rostfri plåt.
seabeijner
Senast inloggad: 2011-08-10 - 12:03

Ulf Beijner:

En svartvattentank kan byggas i vanligt stål om man målar den med god epoxifärg och undviker pinholes. Enklast är dock alltid att göra den i en hög kvalitet av rostfritt stål då man i så fall ej behöver måla. Att plasta upp en tank går bra men det är ytterst viktigt att ytbehandlingen imme i tanken är perfekt och normalt räcker det inte med toppcoat. Har man lyckats, vilket beror på tur eftersom man inte kan undersöka hur väl den inre ytan har behandlats då ju våra tankar är små. Skall man anordna för utsugning skall luftinloppet vara så stort som man får plats med gärna lika stor som utsugsröret men minst 25 mm. Alla förstärkningar och skvalpskott skall undvikas. Förstärkningar lägger man, om behov finnes på utsidan. Tanken kan vid de storlekar som är lagom för en vanlig fritidsbåt vara utan skvalpskott men utformas för minimal rörelse hos "vätskan". Dåligt svtesade tankar där man inte tagit hänsyn till rätt val av elektroder som passar valt rostfritt kan få korrosion i svetsarna men läckage beror oftast på dålg svets. Ulf
Sture (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-12-22 - 05:07

Sture:

Hej – jag har översatt en liten artikel från Peggy Halls document (Hon är känd för att kunna allt om septic) - Hennes artikel finns på http://www.boatbuilding.com/article.php/MarineSanitationFactvsFolklore Den säger i korthet så här: Rotationsgjutna tankar i Polyuretan med en tjocklek av ¼ ” = 6,5 mm för de minsta tankarna och mindre än den tjockleken kommer att släppa igenom lukt. Därefter ökar tjockleken vid ökande tankstorlek. (Se artikel) En 40 gallons tank=0,1514 m3 = ca 150 liters tank skall motstå 333 pounds = 23 kg/cm2 för att inte börja läcka i skarvar,mm. Den kan sprängas, men även en liten läcka luktar pyton.Peggy säger i sin artikel att det säljs ”Polytanks” Misstänker hon menar polyestertankar, som säljs pga pris vilka hon inte rekommenderar, och säger att använd pengarna på rätt första gången så håller det i 20 år.
Roland Josefsson
Senast inloggad: 2024-11-28 - 22:12

R Jos:

Epoxiplast Skall byta septitank och tänkte bygga den i epoxiplast, som har god beständighet mot alkalier, syror och lösningsmedel. Diffusionen för vatten är låg, därför kan epoxibehandlat stål ersätta rostfritt alt värmgalvat stål inom byggnadsindustrin.Det tycker jag låter bra, men ??? Har någon erfarenhet av epoxi i septitank? Moby Dick, hur löste du röranslutningarna i din tank? (fäste dem och fick dem täta)
Kent (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-12-22 - 05:07

Kent:

Hur skulle det vara att tillverka en septitank i vinylester? Den nya Elida V, som byggts på Swedship i Hunnebostrand, har integrerade tankar både för färskvatten, gråvatten och svartvatten byggda i detta material. Vinylestern är ju överlägsen den vanliga polyestern som de flesta vanliga båtar är byggda i. Finns det någon som vet något om detta?
Kent (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-12-22 - 05:07

Kent:

Om någon inte känner till Elida V rekomenderar jag att gå in på deras hemsida och ta en titt. En spännande båt och bygge. www.elida.se
Moby (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-12-22 - 05:07

Moby :

Jag har två anslutningar. Bägge på ovansidan.En för luft och en för in och ut (samma) med ett rör ner till botten. Jag anv vanliga bordgenomföringar av mässing samt thioflex. Tanken töms med en GUSHER 10 och trevägskran. Med stor manlucka är det inget problem att montera genomföringarna. Thioflex går inte att köpa längre men det använde jag när jag gjorde tanken.
Mats Broberg (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-12-22 - 05:07

Mats Broberg:

Hej, Obs. att Peggy Hall talar om polyetentankar, inte polyuretan som nämns ovan. Och när hon refererar till "polytanks" syftar hon inte på polyestertankar utan på polyetenankar med väggtjocklek mindre än 6.5 mm. MVH, Mats Broberg
Björn J. (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-12-22 - 05:07

Björn J.:

Ett filter till avluftningen av septiktanken bör man kunna tillverka själv på något vis, eller använda någon form av redan existerande filterbehållare som man fyller med aktivt kol. Aktivt kol tar bort dålig lukt. Aktivt kol kan ju också användas i filtret mellan färskvattentanken och pentrypumpen, men det känner ni säkert redan till. Aktivt kol köper man i zoo-affärern eller hos de som säljer vinsatser och liknande. (Akvaristerna använder aktivt kol i filtret när de vill fitrera efter en medicinkur eller liknande). På apoteket bör det finnas en kompress som heter "CarboFlex" den innehåller också aktivt kol, suverän att lägga uppepå illaluktande sår, denna kompress bör ju också kunna användas i ett avluftningsfileter, jag har ju aldrig provat, men lämnar tipset för den som vill exprimentera.
Kenta (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-12-22 - 05:07

Kenta:

Hej Björn! Om du sätter ett filter vid avluftning. Hur går det då med tanken vid tömning i en vacuumsug. Är inte risken stor att tanken blir som ett russin om inte luftflödet är optimalt?
Lasse (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-12-22 - 05:07

Lasse:

..jo men det luktar inte...
Gäst (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-12-22 - 05:07

Har en stor rostfri tank i fören på ca 130 liter -1,5mm rf plåt - tigsvetsad för ca 20 år sen - vissa porer har nu rostat igenom och orsakat försmädlig läcka/doft.

Försökte förra året att täta från insidan genom 40 x 40 manlucka att smörja svetsskarvar med 2komp epoxyfärg - det blev inte tätt - har nu rivit ut tanken och tigsvetsat de porer som nu är öppna - provtryckt med luft - undrar nu om man kan plasta in utifrån med polyester o galasfiber för att eliminera nästa por som läcker.

Epoxyfärg först för att få vidhäftning sedan ca 5 mm polyester ???

Någon som vet????

Gäst (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-12-22 - 05:07

Låter inte som en gångbar ide. En noggrann nedslipning av alla svetsar och en omsvetsning med ett omsorgsfullt valt tillsatsmaterial är nog det enda som hjälper. 

 

Gäst (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-12-22 - 05:07
Om en tank är tigsvetsad i 1.4401 "syrafast" med rätt tillsatsmaterial och rotgas på insidan, finns det ändå risk för korrosion?