Hoppa till huvudinnehåll
RoeR
Senast inloggad: 2022-08-25 - 16:12
Olja eller lack på Kryssfaner

Roy Erkfeldt:

Har en ny båt där luckorna i sittbrunnen, ner till stuvutrymmet, består av kryssfaner. Det är lackat och har en väldigt hal yta. Lite väta på så ökar halkrisken. Kan man olja dessa istället och därmed få en något strävare yta? MVH Roy

Lars-Göran Sandgren (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-08-16 - 21:59

Lars-Göran Sandgren:

Du kan inte med framgång olja en redan lackad yta. Oljan skall ju tränga in vilket inte funkar på lack. Skall du behandle ovanpå bef lack så kanske halkskyddsmedel i sista lackeskiktet är en väg att gå - men kanske lite sticksligt att sitta på? Och svårare att torka av. Metoden är väl främst för däcksytor. Halkskyddstejp på de ställen där man går kanske? Eller nya luckor av teakribbor med nåt - snyggt och halkfritt. Det finns också "fuskteak" av PVC Flexiteek som är förvånansvädt snyggt och kork för däcksläggning - men det kanske inte funkar på din båt om det är en klassiker.
Björn J. (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-08-16 - 21:59

Björn J.:

Ett annat sätt är ju att blanda ut lacken med lösningsmedel, då brukar det ju bli en matt och litet sträv yta, beroende på hur mycket du spätt ut lacken. Att olja uppepå en lackad yta ger ju bara mer halka.