Hoppa till huvudinnehåll
tlundg
Senast inloggad: 2024-05-13 - 21:50
Zink- och Kopparfråga

Thomas Lundgren:

Nu när det är varmt så passar vi på att ha båten på land och arbetar med den när det är skönt ute. :) På propelleraxeln satt det en zinkanod som var nästan slut. Den är bytt. Finns det skäl till att sätta dit två på axeln? Det finns gott om plats? Eller är det bara onödigt? Båten har legat i vattnet i tre år nu och vi planerar inte att lyfta den igen förräns om tre år. Den anoden som satt har alltså hållt i tre ur även om det inte var så mycket kvar av den nu. Båten är också utrustad med sintrade kopparplattor för jordning av SSB-radio. Dessa är totalt bevuxna av havstulpaner. Hur går det till? Växer havstulpaner på koppar? Eller kan det vara något galvaniskt som gör att havstulparna gillar att växa på koppar? Båten i övrigt (förutom propellern och givare som är omålade) är totalt fria ifrån tulpaner. Mvh. / Thomas.

Magnus (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-06-20 - 18:29

Magnus:

Det är avgång av kopparjoner som utgör skyddet mot beväxning med havstulpaner. Om en zinkanod finns monterad och har elektrisk kontakt med en kopparplatta, blockerar den (= offrar sig)avgången av kopparjoner och släpper iväg sina zinkjoner i stället. Gulmetaller kan dels vara av mässing (=koppar+ Zink mm) som avzinkas i havsvatten. Då behövs zinkanoder för att hindra avzinkningen. Dels kan de vara avzinkningfria, och då behövs ingen offeranod (brons=koppar/tenn mm är det). I ditt fall avgörs alltså svaret av om din propeller är avzinkningfri eller ej....
tlundg
Senast inloggad: 2024-05-13 - 21:50

Thomas Lundgren:

Hej Magnus, För att förtydliga lite; Min propeller skall ha en zinkanod på sig enligt tillverkaren och det har den haft. Likaså en på propelleraxeln. Första frågan rörde om det fanns skäl att sätta på ytterligare en zink på propelleraxeln "bara för att". De kopparplattor (sintrade) som sitter på båten är på inget vis förbundna med propellern eller axeln i vattnet. Men det är klart att det är troligt att jorden på radion också någonstans är kopplad till en annan jord som i sin tur går till jorden på motorn och därmed till zinkanoderna som sitter på axeln och propellern. Detta skulle då, om jag tolkar dig rätt, leda till att kopparplattorna inte avger några kopparjoner och därmed blir bevuxna? Alltså behöver jag på något vis helt skilja jordplattornas jord till radion ifrån all annan jord i båten...? Mvh. / Thomas.
Magnus (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-06-20 - 18:29

Magnus:

Det kan vara möjligt att du kapacitansjordar din radio till plattan. Det bör fixa problemet. Propellern kan vara av avzinkningsfri gulmetall även om tillverkaren kräver offeranod. Begär materialsammansättningen. Om den kan avzinka, sätt dit en extra om ditt underhållsintervall kräver det. Å andra sidan kan ju en del av förbrukningen ha kommit sig av din jordplatta.