Hoppa till huvudinnehåll
Gäst (ej verifierad)
Senast inloggad: 1970-01-01 - 01:00
Skrovgenomföringar korrisionsrisk värmekabel?

Har min båt i sjön vintertid och har lindat värmekabel (sjävtänkande) runt insidan skrovgenomföringarna. Detta fungerar toppen med låg strömförbrukning (ca. 10-18 W/h). Känner dock en viss oro då jag skapar något som liknar en "spole". Finns det risk att det kan bli korrision genom att ström ligger runt skrovgenomföringen? I övrigt är huvudströmmen avslagen och jag driver värmekablar direkt från bryggan. Ej via båtens landströmscentral. Totalt fyra skrovgenomföringar med avstånd 1 - 4 meter. Tacksam för synpunkter.

//Jeanneau Sun Odysse

Magnus Sterky
Senast inloggad: 2024-12-09 - 13:22

Självreglerande elvärmekabel brukar ha sina värmande motstånd som en massa mellan sina två längsgående ledare. Det är därför man kan kapa dem i önskad längd, effekten blir i förhållande till längden.

När man lindar dem omkring ett föremål av metall så går det därför lika mycket ström i vardera riktningen så väldigt lite kan orsaka induktiv (eller kapacitiv) spänning i föremålet.

Dessutom skulle en sådan låg spänning i föremålet inte blida någon korrosion, för det blir ingen strömkrets - det finns ingen sluten krets för strömmen att gå i, såvida inte dina genomföringar är förbundna med varandra via jordledare (bonding= ekvipotentialjordning). Men inte ens då är det roligt att något märkbart skulle inträffa.