Hoppa till huvudinnehåll
admin
Senast inloggad: 2024-04-30 - 10:06
Röstjärn - stringers

Göran Hultberg:

Hej
Har en Granada 31 -76.
Har haft båten 2 sommrar så nu börjar den kännas "bekant". En del fel dyker upp, som ex upptäckte jag att röstjärnet på babords sida har någon form av defekt. Allvarlig eller ej kan jag ej bedömma.
Som det ser ut är röstjärnet plastat mot skrovsidan, en "fläns" längs röstjärnet värkar upplastad, detta ser ok ut. Sen finns en form av kortare stringers ca 150 mm långa plastade för och akter om järnet på 3 nivåer, det är dessa som släppt mer eller mindre.
Hur allvarligt är det? Förslag på repmetod och angelägenhetsgrad önskas

Ytterligare en fråga på samma tema.
Riggen stagas även av ett främre och ett bakre par stag, det främmre sitter i skottet till toa/ garderoben så det håller nog.
Det bakre är bara bultet genom taket med en lite stärre bricka för lastfördelning.
Går detta arrangemang att förbättra

Göran S&a… (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-04-30 - 10:06

Göran Säwensten:

Hej,
När det kommer till sådana strukturella fågor som det är fråga om här kanske det är bästa att låta en fackman tillsammans med ditt försäkringsbolag att titta på detta. (Om du konstaterar att en hjulmutter lossat på bilen, kör du iväg på motorvägen då? :-)
Det är omöjligt utan att se skadan, bedömma hur allvarligt det är. Om den upprivna plastningen ser ut att ha lossat för länge sedan (damm o smuts bakom) är det säkert ingen fara. Å andra sidan verkar det färskt är det väl säkrast att kika på det omgående.

Beträffande infästning av riggen. Antar att det är babystaget och de undre undervanten (från nedre spridaren) du menar. Om det inte ser nygjort ut finns knappast någon anledning att göra några förändringar, det har ju hållit i snart 30 år. Men om du ser några sprickor ellar andra defekter, eller om det rör sig när du seglar så finns väl anledning att be samma besikningsman att kika på det.

Hälsningar,