Hoppa till huvudinnehåll
admin
Senast inloggad: 2024-06-19 - 12:45
Rostfläckar i plasten

Lundin:

Hur får man bort bruna rostfläckar/prickar i plasten som uppkommit från grannar som slipat järn. Finns på såväl skrovsidor som i halkmönstret på däcket. De bruna prickarna (100-tals) sitter hårt och verkar nästan ha etsat sig fast.

Philip Lawry (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-06-19 - 22:08

Philip Lawry:

Jag har haft samma problem. Provade allt möjligt utan framgång. Min granne, en mjölkbonde, gav mig en skvätt starkt diskmedel som används för rengöring av mjölknings maskiner. Resultatet var förbluffande. Jag strök på medlet med en liten pensel(gummihandskar behövs), lät det verkar i fem minuter, sen skölde bort med mycket vatten.
All rost försvann. Vid behov kan jag ta rätt på produktnamnet.
/// Patrik (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-06-19 - 22:08

/// Patrik:

Oxalsyra tar bort rostfläckar på plats. Finns att köpa på apoteket.
Högt & fort /// Patrik
Kent (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-06-19 - 22:08

Kent:

Jag har varit med om samma sak. I mitt fall var det någon som kört med vinkelslip och låtit gnistregnet falla över min båt. Rostfläckarna försvinner inte förrän den lilla metallpartikeln är borttagen. "Gnistan" är ju en lite glödande metallpartikel som helt enkelt smälter fast i plasten. Jag fick ligga och med en knivspets pilla bort partiklarna och som alla nog förstår så var det en omöjlighet att få bort alla. Rostfläckarna fick jag leva med. Som tur var så hade jag inte fått gnistregnet över hela båten utan en begränsad del av aktern, men det var illa nog ändå.
Jon Malmström (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-06-19 - 22:08

Jon Malmström:

Jag fick samma problem med fläckar, dock orsakade av löv, då jag inte hann täcka båten direkt efter upptagningen. Tro att jag blev ledsen när jag efter att ha sopat bort löven från skarndäck och tak upptäcker bruna fläckar som ej gick att få bort. Det enda som hjälpte någorlunda var autosol, men på de partierna som har halkskyddsmönster är de inte helt borta. Skall prova tipset om oxalsyra. Tar gärna emot fler tips, vad hette medlet som bonden hade?

Mvh
Jon
Olof Nordell
Senast inloggad: 2024-06-18 - 18:43

Olof Nordell:

För många år sedan gjorde jag samma misstag. De fula fläckarna försvann med tiden av sig själva, men det tog tid!
Philip Lawry (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-06-19 - 22:08

Philip Lawry:

Medlet som jag fick av bonden heter Horolith BA syradisk.
Tillverkas av Ecolab AB, Fruängsplan 10, 129 07 Hägersten.
Tel. 08 803 2200.
Min granne köper det via Arla, i 10 liter förpackningar, kostar 318:- plus moms.
Bäst är att köpa en skvätt från en mjölkbonde, om du känner någon.
Jag använder den outspädd, men den är stark. Innehåller fosforsyra. Rosten löses upp på 5 minuter, sen högtryckstvätt. Akta ögonen.
Hans Svedberg (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-06-19 - 22:08

Hans Svedberg:

Tyvärr har nog Kent rätt. Så länge metallflisan sitter kvar så kommer rosten tillbaks.
När det gäller missfärgning av gelcoat så fungerar oxalsyra och också citronsyra.

Det finns mycket effektiva "färdiga" produkter att köpa. Hempel har Gelcoat cleaner (pulver som tillsätts vatten).
Jag använder Y-10 som är ett gel som appliceras med pensel, får verka några minuter och sköljs bort med vatten. Trot eller ej den gula vattenlinjen blir vit (om man har vit gelcoat).
Y-10, som är något dyrare i inköp än Hempels, är mycket dryg och burken räcker flera år till vattenlinjen och fläckvis behandling.
Det kan finnas fler märken men dessa två har jag använt.
Kjell Rosengren
Senast inloggad: 2022-04-11 - 18:44

Jag fick samma problem i våras då GREFAB renoverade bryggor i Saltholmen, Göteborg och man bytte en del virke och bultar som man fasade av med vinkelslip. Min båt blev översköljd av heta metallspån som brände in i hela överbyggnaden/däcket samt den skrovsida som mot bryggan. Anmälde skadan till GREFAB och försäkringsbolaget, GREFAB har åtagit sig självrisken, återstår att se hur mitt försäkringsbolag kommer att kräva ersättning från GREFAB's.

Båten ligger nu hos Björlandavarvet och man håller nu på att behandla däcket med oxalsyra för att se om metallspånen går bort helt (oxalsyra fräter bort metallspån), dock måste de släta ytorna på överbyggnaden samt skrovsidan slipas ner och poleras upp.

Om du inte har anmält skadorna till försäkringsbolaget så rekommenderar jag att du gör det.