Hoppa till huvudinnehåll
benper020
Senast inloggad: 2023-02-21 - 23:14
Borttagning av bottenfärg

Bengt Persson:

Vi har målat bottenfärg (Hempel Mille Light) direkt på ett helt nytt skrov utan att slipa. Vi blev rekommenderade att göra så. Dåligt råd " det hade varit mycket mindre jobb att inte göra något och ta risken med en del tulpaner på skrovet. Vid upptagning spolades skrovet med högtryckstvätt och det mesta av färgen lossnade. Problemet är rodret som är något skrovligt (svårt att våtslipa). Vi ska inför nästa säsong epoxibehandla.

Har någon ett tips hur vi ska göra med rodret " kemisk behandling " blästring " slipning? Vad händer om en del färgpigment blir kvar och därmed kommer under epoxin?

Med vänliga hälsningar
Bengt

Ulf Bergenlid,… (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-04-30 - 13:18

Ulf Bergenlid, SXK båttekn.nämnd.:

Epoxibehandling för att förebygga plastpest rekommenderas starkt för alla plastbåtar. All bottenfärg måste bort. Betr. rodret: försök med mycket grovt våtslippapper, nr 80 eller grövre. Blästring (våt-) är effektivt men kräver ju utrustning och att man skyddar ev. närliggande båtar för kringflygande sand. Undvik kemikalier. Bortslipad gelcoat ersätts av epoxin. Iakttag att det måste vara tillräckligt varmt för att få bra resultat.