Årsbok 2018
"Skepparens handbok - sjömanskap 2.0" riktar sig till alla som är mycket på sjön. Om du är relativt ny som skeppare (eller besättning) kommer du förhoppningsvis ha stor nytta av denna bok - men även du som redan haft båt i 30-40 år kan nog hitta ett och annat matnyttigt!
Grundtanken är att denna bok inte ska vara en lärobok - det finns redan gott om sådana på marknaden. Men du kommer hitta praktisk information som du möjligen kan behöva, mer eller mindre kompakt sammanställt, om /när du någon gång behöver friska upp minnet om hur du gör en krysspejling eller funderar över en lanternkombinaton.
"Skepparens handbok - sjömanskap 2.0" innehåller 160 sidor med kapitel om navigation, sjömanskap, säkerhet, sjukvård ombord, väder, miljö och internationella sjövägsregler.
Boken är producerad av Micke Westin/Barbalander för Svenska Kryssarklubben.
Text och bild: Micke Westin och Olle Landsell
Sjukvårdskapitlet: Nina och Pär Olofsson
Utdrag ur årsboken (klicka på bilden för att förstora)
Foto: Micke Westin
Rättelser och förtydliganden till Skepparens handbok Sjömanskap 2.0 i pdf (2018-06-12)
Årsboken ingår gratis i medlemskapet och skickades hem till alla medlemmar (ej familjemedlemmar) tillsammans med På Kryss nummer 5 i slutet av maj 2018 - Bli medlem idag och få årsboken gratis hem i brevlådan!
Här finns information om tidigare årsböcker, från 2007-2017
Långfärder
Alla vi som är ute till sjöss känner någon gång längtan att komma till nya platser och miljöer. När nyfikenheten på vår närliggande kuststräcka har stillats är vi säkert många som vill sträcka ut och nå till utländska mål.
För att underlätta för våra medlemmar som vill göra färder till andra länder genomför Kryssarklubben eskadrar utomlands både med egen båt och med charterbåtar. Utbildningar av olika slag förbereder för utlandsfärder såsom utbildning om kanaler, tidvatten m.m.
I samarbete med systerorganisationer har vi utarbetat dokument med praktiska tips när du besöker närliggande länder. Vi har ”Useful Information” för 11 länder runt Östersjön samt Norge och Storbritannien.
På vår sida om långfärder finns artiklar som handlar om förberedelser, dokument, säkerhet, tips och utrustning för långfärdsbåten m.m.