Hoppa till huvudinnehåll

VHF-radio – livlina till land

Båtsäsongen närmar sig och det är dags att fräscha upp lite kunskaper, exempelvis om VHF ombord. Inte minst är det viktigt att testa din VHF innan du ger dig ut.

Av det skälet bjuder nu Svenska Kryssarklubben ihop med Stockholmradio och Svenska Sjö på ett kostnadsfritt digitalt seminarium om VHF för dig som är Kryssarklubbsmedlem och/eller kund hos Svenska Sjö. Seminariet sker på två kvällar, första delen den 19 april, kl. 18.00-20.00 och andra delen den 21 april, kl. 18.00-20.00. 
Under seminariet får du lära dig om VHF-systemets uppbyggnad och användningsområden. Vi går igenom hur du på ett korrekt sätt använder och pratar i radion vid nödsituation (Nöd, il och varningstrafik), digitala anrop DSC (Digital Selektivt Calling) och internationell bokstavering. Den äldre varianten av VHF-certifikat har sedan några år ersatts av SRC.  För att få använda en VHF-radio krävs SRC intyg (Short Range Certificate).
Efter dessa två kvällar har du fått en uppfräschning inför båtsäsongen, läser du lite själv kommer du vara redo att avlägga prov för att erhålla Short Range Certificate (SRC).  Här finns mer information om SRC intyg.

Anmälan till digitalt SRC/VHF seminarium: Seminariet är nu fullbokat och har ingen reservlista.
Du som är anmäld får ett mejl med en länk till seminariet på eftermiddagen den 19 april. Samma länk gäller den 21 april. Seminariet hålls via Microsoft Teams. Välkommen!

Arrangör: Svenska Kryssarklubben och Svenska Sjö.
Seminariet
 leds av Fredrik Norén, Generalsekreterare Svenska Kryssarklubben samt Jens Johansson, VD Stockholmradio.
Obs! Deltagarantalet är begränsat.

För dig som efter seminariet vill avlägga prov för SRC rekommenderar vi litteraturen Fritidsskepparens VHF/SRC-bok som finns att köpa till medlemspris i vår butik, om du är medlem.

Förhörsförrättare bokar du själv. Här kan du söka förhörsförrättareAvgiften för förhöret betalas direkt till förrättaren, 625 kr inkl moms.

Det finns också en film gjord, (se nedan) av Kryssarklubben i samarbete med Svenska Sjö och Stockholmradio, där du får tips på och kunskap om vad du bör tänkta på att testa om du redan har en VHF och hur den fungerar för dig som står i begrepp att köpa en. Om du tillhör den sista kategorin och är Kryssarklubbsmedlem får du rabatt på nytecknande. Medlemmar som tecknar nytt VHF-abonnemang för fritidsbåt hos Stockholmradio får betala 299 kronor första året. (Ordinarie pris är 490 kronor) Läs mer om medlemserbjudandet här!
En VHF-radio ombord ökar dina chanser att få hjälp vid en nödsituation.

Läs gärna mer om Svenska Kryssarklubbens utbildningar här!

 

 

Dela i sociala medier