Hoppa till huvudinnehåll

Västkustkretsen anordnade Tjejsegling till sjöss 2014

Tjejhelg till sjöss

Vaknade fredag morgon med värmande sol och vänlig vind utanför båten. Vi startade igår kväll och gick från Ängholmen till Köpstadsö efter att ha stuvat mat och utrustning för helgen. Vad skönt att vi valde att komma från hemmakajen redan i går kväll, trots att vi inte har långt till kvällens samlingsplats. Vi hann med både morgondopp och promenad på ön innan vi satte segel och kurs mot Rörö.

Hippocampus är en av åtta båtar, som deltar i höstens tjejhelg, arrangerad av Qvinna Ombord kommittén. Från Sandö i söder till Svanvik, Orust i norr kom båtarna med den blåa Qvinna Ombordflaggan i akterstaget och la till i gästhamnen under fredagseftermiddagen. Tillsammans hjälptes vi åt att hitta platser och komma till kaj. Många av våra skeppare är erfarna och säkra. Andra är mer osäkra och ett av helgens mål var att fler av oss ska våga ta mer ansvar för t.ex. tilläggning och då behövs övning och coachning.

Solen försvann under dagen och regnet hängde i luften men det fanns de som trotsade vädret och passade på att bada. Andra tog en promenad ut på ön, som till stora delar är naturreservat. Mot väster sträcker sig en imponerande klapperstensstrand, väl värd ett besök.

Fram mot kvällen samlades vi på restaurang ”Jonas & Åsa”. Det blev mycket prat när vi blandades runt borden och det krävdes busvissling för att få så tyst på oss så att Annelie Lysvret och Britt Steiner kunde hälsa oss välkommen. Varje skeppare inbjöds till att berätta om hur vägen till dagens hamn varit och därefter fick Anneli en egen QO flagga att ha permanent i akterstaget, som bevis på att hon deltagit som skeppare med sin båt 3 ggr. Stora applåder! Därefter högg vi in på sill, lax, räkor, paj och diverse annat som bjöds. Allt mycket gott! Mätta och nöjda drog vi oss tillbaka till resp. båtar.

Nästa morgon var det dags för ordförande i QO Malin Johansson att ge oss en teoretisk lektion i hur propeller- resp. roderverkan fungerar och hur man lägger till/går ut på spring. Därefter blev det dags för de praktiska övningarna. Alla båtar stävade ut ur hamnen för att snurra runt och träna att backa med och mot vind. Tryggt att ha lite vatten runt båten så nervositeten hålls i schack. Vi turades om att pröva de olika momenten tills alla var nöjda. En efter en gick deltagarbåtarna sen tillbaka i hamn där Malin stod på en tom kaj för att lotsa alla som ville öva på tilläggningar. Ut och in gick den ena båten efter den andra och det var nog så att en del helgfirare undrade vad det var vi höll på med. Efter lunch samlades skepparna till möte för att komma överens om fortsättningen på helgen. Den ursprungliga planen var att vi skulle lägga oss i naturhamn, men eftersom regnet inte verkade vilja upphöra och det började blåsa upp var det många som var tveksamma till det förslaget. Det blev Dyrön istället.

Seglarna fick en fin seglats och den enda motorbåten höll ungefär samma fart på vägen. De flesta båtarna valde Albrecktsunds kanal och vi gick på rad in och ut ur ett Marstrand, som verkade realisera sommaren nu. Det var trångt i Dyröns norra hamn! Vi lade oss långsides utanpå varandra. Många av oss har deltagit i tjejseglingarna flera gånger och mötte gamla vänner, andra knöt nya kontakter under gårdagskvällen då vi satt blandade vid borden i restaurangen. Alla har vi båterfarenheter, nya eller mångåriga, som vi kan dela med oss av. Till slut drog hungern oss tillbaka under däck och den middag som kanske planerats för grillen åkte i stekpannan istället.

Söndag morgon var det fortfarande grått och duggregn. Vi samlades ganska tidigt eftersom de båtar som hade långt till hemmahamn ändå skulle hinna med en säkerhetsövning innan det var dags för dem att gå. Vi höll till ute vid badplatsen och hade en genomgång av den säkerhetsutrustning, som skall finnas ombord. Varje båt fick en nödraket och ett nödbloss att tända efter det att Monika hade underättat MRCC, (sjöräddningen) om att vi bara övade. Flera av oss hade prövat detta vid någon säkerhetsdag, som anordnas varje vår av SXK-V. Andra var tacksamma för att få tillfälle att känna på att utlösa raketerna/blossen på riktigt och alla fick sig en påminnelse om att kolla datum på den egna utrustningen.

Så blev det då dags att vinka av den ena båten efter den andra. Vår båt fick en fin segling hem via Marstrand, där vi övade tilläggning vid en pontonbrygga innan vi la till ”på riktigt” i gästhamnen för lunch.

TACK alla skeppare, som låter oss komma ombord på era båtar och öva, TACK hela Qvinna Ombord kommittén, som genom sitt arbete får fler och fler av oss att få ut ännu mer glädje av båtlivet och ett alldeles särskilt TACK till årets planeringsteam, Annelie och Britt, som gjorde helgen så lyckad!

 

Kristina Hansson, gast på Hippocampus

Med på bild är Lil Hanseblad Cristina Ioanes & Marie Thelin på Ariel - Fotograf Monica Storm

 

 

Dela i sociala medier