Hoppa till huvudinnehåll

SvD Junior skriver om Kryssarklubben

Svenska Dagbladet Junior har gjort ett fint reportage på hela tre sidor om Svenska Kryssarklubbens projekt ”Ny på havet”. Projektet får pengar från regeringen via Svenskt Friluftsliv. Genom projektet bjuds unga in som inte tidigare har erfarenhet av segling och hav till en dag på havet ombord på någon av Stiftelsen Svenska Kryssarklubbens Seglarskolas segelfartyg, som utgår från Göteborg. SvD Junior var med ombord på Atlantica.

Projektet ”Ny på havet” har pågått i tre år och hittills har 360 ungdomar deltagit. Syftet med projektet är att ungdomarna ska få uppleva hur roligt båtlivet är, att få lära sig om segling, navigation och livet ombord på ett fartyg. Det är ungdomar från skolor i Storgöteborg som bjuds in. Skolor från områden som Bergsjön, Västra Frölunda, Biskopsgården och Angered och nu denna gång när SvD Junior var med den 19 maj, Klarebergsskolan.

- Vi är jätteglada för pengarna från regeringen, som gör att vi kan fortsätta nå ungdomar som annars och vanligtvis inte kommer i kontakt med sjölivet. Förhoppningsvis kan vi tända en gnista hos några av dem som gör att de fortsätter segla, säger Kryssarklubbens generalsekreterare Fredrik Norén.

Reportaget i SVD Junior om Svenska Kryssarklubbens seglarskola

”Ny på havet” seglar med någon av Seglarskolans fartyg: Atlantica som är från 1981 och det yngsta fartyget, Gratitude från 1903 eller Gratia från 1900.

Fina bilder i reportaget om Kryssarklubbens projekt "Ny på havet".

Fartygen används också för andra seglatser i Seglarskolans regi. Skolan har kurser för ungdomar, familjer och vuxna som får lära sig segling, sjömanskap och navigation ombord på fartygen.

Seglarskolan har just lagt till en ny kurs för ungdomsseglingar i sommar, då övriga kurser redan är fullbokade. Den nya kursen är en segling som börjar och slutar i Göteborg och som går mellan 19-25 juli. Priset är 5.900 kr och man ska ha avslutat årskurs 7 för att delta. Det är en segling över Kattegatt och Skagerack där deltagarna får upptäcka den svenska västkustens finaste ställen.

På Seglarskolans vuxenseglingar och familjeseglingar finns fortfarande ströplatser kvar.

Är du intresserad av att deltaga på någon av seglingarna, gå in på Seglarskolans hemsida och anmäl.
Eller mejla: 
vastkustkretsen@sxk.se

Läs mer om Seglarskolan här: www.sxkseglarskola.se

Foto i SvD: Adam Ihse (alla)

Dela i sociala medier