Hoppa till huvudinnehåll

Segla med Kryssarklubben i sommar 2022

Omkring 700 barn och ungdomar får varje år sin första upplevelse av båtar, segling och hav genom Svenska Kryssarklubben. Vi har seglarskolor och seglarläger för olika åldrar. Här finns programmen för sommaren 2022. Anmäl dig själv eller ge bort en spännande och lärorik segling med Kryssarklubben!

Stiftelsen Svenska Kryssarklubbens Seglarskola startades år 1957. Seglarskolan är Sveriges första, största och äldsta verksamhet inom sitt område. Vi lär ut segling, sjömanskap och navigation till både ungdomar och vuxna  Vi har tre fartyg på vilka seglingsverksamheten bedrivs under vår, sommar och höst. Dessa är Gratitude, Gratia och T/S Atlantica. Gratitude är en engelsk kutter byggd 1903. Gratia är en tidigare lustyacht byggd 1900. T/S Atlantica byggdes 1981 med Gratitude som förebild.
Båtarna är mycket lämpliga som skolsegelfartyg och är i gott skick trots deras långa historia. Detta beror mycket på de ideellt arbetande entusiaster som tar hand om och arbetar med båtarna året runt. Båtarna besiktigas regelbundet av Transportstyrelsen.

Befälen arbetar ideellt. De har både formell kompetens och Seglarskolans egna utbildningar. Ombord deltar du i allt arbete och alla segelmanövrar. Du står till rors, deltar i fartygets skötsel och hjälper kocken i byssan.

I årets seglingsprogram finns spännande och roliga seglingar för alla, ungdomar som vuxna. Här finns allt från tuffa Nordsjöseglingar till lugna kustseglingar. I år deltar vi även i tävlingen Nordisk seglats och vår uppskattade långsegling för vuxna i Skottland återkommer. Det finns även särskilda kurser för "unga vuxna" och "äldre unga vuxna" samt kurser för familjer och vuxna. Oavsett val får du alltid härlig gemenskap och oförglömliga seglarminnen.

Vi har syskonrabatt samt rabatt vid segling av flera ungdomskurser samma sommar.

Här finns program för sommaren 2022: Stiftelsen Svenska Kryssarklubbens Seglarskola 

Gratia
Gratia


Seglarläger Malma Kvarn
Svenska Kryssarklubben har arrangerat seglarläger på Malma Kvarn sedan mitten av 1940-talet. Verksamheten vänder sig främst till barn och ungdomar från 10 till 17 år, men vi har även kortare läger för vuxna. Alla våra ledare har fyllt 18 år innan de börjar jobba och alla har stor erfarenhet av segling. De lär ut segling och sjömanskap på ett pedagogiskt och roligt sätt. Vår lägerperiod sträcker sig över juni, juli och augusti.

När Du går på seglarlägret Malma Kvarn bor Du i vårt fina klubbhus. Du sover på övervåningen i ett rum med fyra våningssängar och således upp till sju rumskompisar.  På nedre våningen finns en fin glasveranda där frukost och middag intas, lunchen brukar vi äta på någon mysig ö. Nedre våningen rymmer också köket, badrum, ledarnas sovrum samt ett allrum för samling, teori och lek.

På lägren används segeljollar av märket 2-krona. De är roliga jollar som är lätta att lära sig segla i när man är nybörjare, men också roliga och snabba när man blir lite mer erfaren. I vår flotta ingår även tre följebåtar.

Är du medlem i Svenska Kryssarklubben får du rabatt på din bokning om du anger ditt medlemsnummer vid bokningstillfället.

Resestipendier för SXK-medlemmar
För att ge ungdomar från hela landet ökade möjligheter att delta i lägren har vi inrättat resestipendier för barn till medlemmar från kretsar utanför Stockholmsområdet. Inför sommaren får 25 deltagare, som bor mer än 150 km från Stockholm, bidrag till resan till Malma Kvarn.
Stipendiet är på max 2 000 kr per kurs och lägerdeltagare.
Läs mer på Stockholmskretsens sida. De 25 första ansökningarna med en godkänd anmälan till läger får stipendiet.

Nyhet 2022 - samtransport från Göteborg
För läger junior äldre den 11 juni-22 juni (ålder 12-14 år) ordnar vi samtransport från Göteborg om du är medlem i Svenska Kryssarklubbens Västkustkrets.


Här finns program för sommaren 2022: Seglarläger Malma Kvarn.

Seglarläger Malma Kvarn
2-kronor


Kryssis dagseglarläger för barn i sommar mitt i Stockholm
Kryssis är Svenska Kryssarklubbens dagseglarläger för barn från 8 år. I år hålls lägret mitt i Stockholm. Barnen kommer att segla på Mälaren och utgå från Huvudsta Strand och Solna Seglarskola, som samarbetar med Kryssarklubben. Dagseglarlägren pågår under de flesta av sommarlovets veckor måndag - fredag och finns med grupperna nybörjare och fortsättning.

Förutom att vara 8 år gamla behöver barnen också kunna simma 200 meter. Sommarseglarskolan börjar klockan 09:00 och slutar 16:00 måndag till fredag. Lunch och mellanmål ingår i priset för lägret. Sista dagen avslutar vi med uppvisning, diplomutdelning och korv. 

Vi kan erbjuda upphämtning av barn med båt före och efter en läger dag. Mer information kring detta och packlista kommer via mail när kursens startdatum närmar sig.

Dagseglarlägret Kryssis har arrangerats sedan 2012.

Här finns program för sommaren 2022: Dagseglarlägret Kryssis

Kryssis
Daglägret Kryssis, Optimistläger


Med reservation gällande utvecklingen av Corona.

Dela i sociala medier