Hoppa till huvudinnehåll

Segla med Kryssarklubben i sommar 2019

Här hittar du sommarens seglingsprogram för seglarläger Malma Kvarn, dagläger Kryssis och segelfartygen Atlantica, Gratia och Gratitude. Anmäld dig själv eller ge bort en spännande och lärorik segling med Kryssarklubben!

Stiftelsen Svenska Kryssarklubbens Seglarskola
Seglarskolan har funnits sedan 1957. Vi seglar med ungdomar och vuxna som får lära sig segling, sjömanskap och navigation.
Våra vackra och välseglande fartyg heter Gratitude, Gratia och Atlantica. Gratitude är en engelsk kutter byggd 1903. Atlantica byggdes 1981 med Gratitude som förebild. Gratia är en tidigare lustyacht byggd 1900. De är i mycket gott skick och besiktigas regelbundet av Transportstyrelsen.

Befälen arbetar ideelt. De har både formell kompetens och Seglarskolans egna utbildningar. Ombord deltar du i allt arbete och alla segelmanövrer. Du står till rors, deltar i fartygets skötsel och hjälper kocken i byssan.

I årets seglingsprogram finns spännande och roliga seglingar för alla. Ungdomar som vuxna. Här finns allt från tuffa Nordsjöseglingar till lugna kustseglingar. I år deltar vi i kappseglingarna Nordisk skutträff, Tall Ships Races och ÅF Offshore Race (f.d. Gotland Runt).

Det vackra norska fjordlandskapet med sin mäktiga natur är i år platsen för vår uppskattade långsegling för vuxna. Även i år finns särskilda kurser för dig mellan 18 och 30 år. Oavsett segling får du alltid härlig gemenskap och oförglömliga seglarminnen.

Här finns sommarens program för Stiftelsen Svenska Kryssarklubbens Seglarskola 

Gratia


Seglarläger Malma Kvarn
Svenska Kryssarklubbens Stockholmskrets har arrangerat seglarläger på Malma Kvarn sedan mitten av 1940-talet. Verksamheten vänder sig främst till barn och ungdomar från tio till sjutton år, men vi har även kortare läger för vuxna. Alla våra ledare har fyllt arton år innan de börjar jobba och alla har stor erfarenhet av segling. De lär ut segling och sjömanskap på ett pedagogiskt och roligt sätt. Vår lägerperiod sträcker sig över juni, juli och augusti.

När Du går på seglarlägret Malma Kvarn bor Du i vårt fina klubbhus.Totalt finns där 60 bäddar. Du sover på övervåningen i ett rum med fyra våningssängar och således upp till sju rumskompisar.  På nedre våningen finns en fin glasveranda där frukost och middag intas, lunchen brukar vi äta på någon mysig ö. Nedre våningen rymmer också köket, badrum, ledarnas sovrum samt ett allrum för samling, teori och lek.

På lägren används segeljollar av märket 2-krona. De är roliga jollar som är lätta att lära sig segla i när man är nybörjare, men också roliga och snabba när man blir lite mer erfaren.  I vår flotta ingår även tre följebåtar varav två moderna ribb-båtar samt en större robust båt för packning och transport. 

Här finns sommarens program för Seglarläger Malma Kvarn.

Segla på Malma Kvarn i sommar - resestipendier för SXK-medlemmar
För att ge ungdomar från hela landet ökade möjligheter att delta i lägren på Malma Kvarn har Stockholmskretsen inrättat resestipendier för barn till medlemmar från kretsar utanför Stockholmsområdet. Inför sommaren får 25 deltagare, som bor mer än 150 km från Stockholm, bidrag till resan till Malma Kvarn. Stipendiet är på 1000 kr.
Efter anmälan till något av lägren på Malma Kvarn kan du ansöka om resestipendiet via e-post: stockholmskretsen@sxk.se
De 25 första ansökningarna med en godkänd anmälan till läger får stipendiet.

Seglarläger Malma Kvarn


Daglägret Kryssis, Optimistläger
För dig mellan 8-12 år.

Kryssis håller till i vår varvsförening Stora Hundudden, Hunduddsvägen 51, ute på Djurgården. Vår flotta består av 12 st Optimistjollar och lägren är således små och exklusiva, med högst 14 barn i varje grupp. Varje läger är fem dagar långt med undervisning från 9.00 till 16.00. Barnen har med sig egen lunch som äts ute om vädret tillåter, alternativt i lägrets lokal Café Bojen, där man också kan ha teori vid dåligt väder.

På Kryssis lär du dig segling från grunden, både i teori och praktik, på ett lekfullt och väl beprövat sätt. Våra lägerledare och instruktörer har alla goda kunskaper i ämnet och brinner för att lära ut. Barnen lär sig utöver seglingen även lite matnyttiga knopar, väjningsregler och
allmänt sjövett. Tid för lek och en och annan glass utlovas också.

Våra läger på Kryssis är bokningsbara både som nybörjarkurs och fortsättningskurs.

Nybörjare: Här lär vi oss segling från grunden. De olika seglingssätten bidevind, halvvind, läns. Vi får även öva på att kappsejsa och att ta oss upp i båten igen. Vi är ofta två barn i varje optimist, eller ett barn och en ledare.

Fortsättning: Denna kurs passar dig som redan gått ett eller flera läger på Kryssis, eller har fått motsvarande kunskaper på annat sätt. Här lär vi oss bland annat mer om hur vi seglar snabbast under de olika seglingssätten, att få stopp på båten och att ta oss ur vindögat. Vi övar på att lägga till vid en brygga på ett säkert sätt. Vi är oftast själva i optimisterna.

Upphämtning med båt: Vi har möjlighet att hämta upp barn på Lidingö, Larsbergs brygga och i Nacka Strand (bryggan på sxk-sidan innanför piren)  Mer info går ut med mail till inbokade närmare lägerstart.

Här finns sommarens program för daglägret Kryssis 

Daglägret Kryssis

 

Seglingsprogram sommaren 2019


Dela i sociala medier