Hoppa till huvudinnehåll

Sänk momsen i gästhamnarna

Svenska Kryssarklubben håller med Riksföreningen Gästhamnar Sverige om att momsen på övernattning i gästhamnar bör sänkas och bli likt den som gäller för övernattning på hotell eller camping, såsom Riksföreningen Gästhamnar Sverige i Almedalen idag kräver av politikerna.

- Varför ska våra medlemmar, Svenska Kryssarklubben har 40 000, som turistar i båt betala dubbelt så mycket i moms – 25 % - vid övernattning i en gästhamn, medan de som turistar i husvagn och tar in på camping eller de som tar in på hotell bara behöver betala 12 % i moms? Vi från Kryssarklubben håller med Riksföreningen Gästhamnar Sverige. Vi vill ha en jämlik momssats,  säger Fredrik Norén, generalsekreterare för Svenska Kryssarklubben.

I Sverige finns omkring 800 000 fritidsbåtar, varav 56 % är övernattningsbara båtar, enligt Transportstyrelsens båtlivsundersökning 2020.

- Våra medlemmar, och andra som turistar i båt, straffas avseende momsen för att de just färdas i båt. Om vi tar in miljöaspekten här för de som seglar så är det betydligt miljövänligare att färdas i en segelbåt än att åka runt i en husbil. Politiken ska styra genom skatter och avgifter, då borde man i alla fall inte straffa de i båtar med en högre moms och speciellt inte segelbåtar. Men vi vill framför allt att momsen ska vara trafikneutral, dvs samma procentsats oavsett med vad du färdas, fortsätter Fredrik Norén.

 

Bild: Idö gästhamn i Tjust Skärgård. Dackekretsens uthamn där medlemmar har rabatt på gästhamnsavgiften.
Foto: Anneli Ekholm

Dela i sociala medier