Hoppa till huvudinnehåll

På Kryss nr 7-2018

På Kryss nr 7/2018
Ett nytt nummer av På Kryss är på väg till er medlemmar, prenumeranter och tidningskiosker. Här kan du läsa tidningens innehåll och ordförande Peter Follins inledaren.

På Kryss är Svenska Kryssarklubbens medlemstidning och utkommer 8 gånger per år. Är du medlem i Svenska Kryssarklubben ingår På Kryss i ditt medlemskap. Läs mer om att bli medlem här.

Innehållet i På Kryss nr 7/2018:
Inledaren - STORMEN EFTER LUGNET
Läs INLEDAREN från ordförande Peter Follin längre ner på den här sidan.

Destination
- Fjäll vid horisonten: Storsjön
- Dramatiska vänliga Vänern
- Levande båtliv på Runn

Lärdomen
- Fallet Anna

Reportage och artiklar
- Nyanlända tar plats ombord
- Långseglare byggde skola
- Nya böcker

Ombord
- Koll på elförbrukningen
- Nya båtar

På gång/klubbsidor
- 24-timmars i insjöformat
- Månadens medlem: Åsa
- Rättelser till årsboken
- Kallelse till SXK:s årsmöte
Medlemsförmåner

Långseglingens legendarer
- Mysteriet Donald Crowhurst

På Kryss omslagsbild
Torkel Schlegel har utforskat Sveriges största sjö med sin Hallberg-Rassy Monsun 31 i många år, men "har mycket kvar att upptäcka". Lurö skärgård mitt i Vänern hör till favotierna. Foto: Torkel Schlegel.

På Kryss nr 8 utkommer runt den 28 november. 

*   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   * 

INLEDAREN - Ordförande har ordet

STORMEN EFTER LUGNET
Vilka höstvindar! Men vad kan man förvänta sig efter en så fantastisk sommar? Så tidigt som i år har jag aldrig fått in båten i hallen. Några båtgrannar har börjat rusta för våren. Då känns april inte så långt borta.

24-timmars i alla dess former ger fantastiska möjligheter att lära känna sin båt och besättning. 6-timmarsvarianten, som Uppsalakretsen har introducerat och som det står mer om på På gång-sidorna, fungerar bra som en introduktion till formatet och när det är trångt på vattnet! Själv uppskattar jag 48-timmars mest. Under två dygns segling måste skepparen sova och ha en besättning att lita på under alla väderförhållanden. En bra träning även för barn och barnbarn att bekanta sig med båten på natten. Nästa chans att delta är 12-timmars på Västkusten i december (ja, segling i mörker ingår), men i vår är det dags för 24-timmars i hela landet igen!

Vänern är ett uppskattat färdmål. Vänliga och hjälpsamma personer och en stor skärgård. En plats utan den trängsel som vi har under högsommaren i många andra skärgårdar. Men låt dig inte luras när det börjar blåsa, sjön kan bli otroligt krabb. Grattis till ers om har båten på släp och kan uppleva platser som man inte når med en vanlig kölbåt!

Integrationsseglingar för att sprida kunskap om båtar och sjömanskap är viktigt för att göra båtlivet tillgängligt för fler. Och skapar möten! Dessa frivilliga aktiviteter borde få mer uppskattning.

Förutom att båtlivet varit mer livaktigt i sommar än på flera år har dödsolyckorna med fritidsbåtar inblandade varit lägre än på länge. Lås oss hjälpas åt att göra allt för att den trenden ska hålla i sig resten av året!

Snart är det årsmöte i Nyköping, där styrelsen kommer att redovisa vad som har uträttats under året, få synpunkter från er medlemmar och blicka framåt. Välkomna!

Hälsar

Peter Follin
Ordförande i Svenska Kryssarklubben
E-post: ordforande@sxk.se

Svenska Kryssarklubbens ordförande Peter Follin
 

*   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *  

- På Kryss på nätet www.pakryss.se (öppnas i ett nytt fönster)
- På Kryss finns som digital e-tidning via vår app "På Kryss".
Du kan läsa på mobiler och surfplattor och på din dator. För medlemmar är det gratis men det går även att köpa digital prenumeration via appen för icke medlemmar. Läs mer här! 
- Kontaktuppgifter till På Kryss redaktion och annonser i På Kryss

På Kryss är Svenska Kryssarklubbens medlemstidning och utkommer 8 gånger per år. Är du medlem i Svenska Kryssarklubben ingår På Kryss i ditt medlemskap.
Läs mer om att bli medlem här.

Mina sidor på www.sxk.se
Under "mina sidor" kan du se dina medlemsuppgifter, familjemedlemmar och båtuppgifter om du har din båt registrerad. Du kan göra eventuella ändringar och tillägg.
Läs mer om hur du loggar in och "mina sidor" här!

 

På Kryss nr 7/2018

Dela i sociala medier