Hoppa till huvudinnehåll

På Kryss nr 1-2019

Årets första nummer av På Kryss är på väg till er medlemmar, prenumeranter och tidningskiosker. Här kan du läsa tidningens innehåll och ordförande Peter Follins inledaren.

På Kryss är Svenska Kryssarklubbens medlemstidning och utkommer 8 gånger per år. Är du medlem i Svenska Kryssarklubben ingår På Kryss i ditt medlemskap. Läs mer om att bli medlem här.

Innehållet i På Kryss nr 1/2019:
Inledaren - ÄNTLIGEN MÄSSTIDER
Läs INLEDAREN från ordförande Peter Follin längre ner på den här sidan.

Reportage 
- Vintersegling i Stockholm
- Korybant i hemmahamnen
- Fyra fyrar på västkusten

Artiklar
- Vintersegling i Göteborg
- Båtliv på en holme

Ombord
- Krönika: Henrik Rådmark
- Koll på litiumbatterier
- Test av elvinschhandtag
- Nya båtar

På gång/klubbsidor
- Vägen till Nyköpings IF-succé
- Månadens medlem: Simon Börjeson
- Sjöväderkurs (start 9 mars)
Medlemsförmåner och medlemserbjudanden

Långseglingens legendarer
- Fattigläkaren David Lewis

På Kryss omslagsbild
Bilden av Hallberg-Rassy 310-båten togs 2010 på Ellösefjorden i 14 graders kyla. Kylan gjorde att hålen i vischarna för vinschhandtagen frös igen och att alla linor blev styva som stålvajrar. Fotograf: Magnus Rassy.

På Kryss nr 2/2019 utkommer runt den 22 februari.  

*   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   * 

INLEDAREN - Ordförande har ordet

ÄNTLIGEN MÄSSTDER
Låt oss säga att den långa vintern är över, nu när mässorna börjar dyka upp som svampar ur asfalten. Det blir trevligt att träffa kompisar och fundera över nya projekt inför sommaren.

En het potatis lär väl bli byte från blybatterier till litiumbatterier ombord. Något som kan framstå som enkelt. Men så är inte fallet. För er som funderar på detta har vi tagit fram ett underlag för att skapa förståelse för problematiken och riskerna samt vad som är viktigt att tänka på! Du hittar det på sidan 34.

Vi skriver också om vintersegling. Det är knappt att man känner igen sig. Men en härlig upplevelse, bara man är rätt klädd och linor och skot inte fryser.

Och missa för all del inte bilderna på våra välbevarade fyrar – ett kulturarv. De är något att glädjas åt för oss och kommande generationer som nog inte förstår varför gps:en i telefonen inte duger som enda hjälpmedel. En senhöst låg vi vid Vinga och fyren lyste inte, så jag tog en rask promenad till och upp i fyren, där lampan var trasig. Det automatiska lampbytet fungerade inte, men det var snabbt åtgärdat. Väl tillbaka i båten: ”ursäkta att det dröjde, bytte bara lampan i fyren – middagen ok?”.

Att sköta och underhålla gamla segelbåtar är ett kall. Jag var på Vindövarvet och upptäckte att där pågår ett hantverk som jag trodde var dött. Där får gamla båtar nytt liv och ser snart ut som nya. Båtbyggartraditionen lever vidare.

Inom Svenska Kryssarklubben finns en arbetsgrupp som jobbar med en framtidsstudie av hur vi som förening ska utvecklas för att möta de krav som ställs på oss om 20 år. Hur bidrar vi med vår kompetens på bästa sätt för friluftslivet till sjöss, som med all säkerhet inte kommer att minska.

Hoppas vi ses i någon av våra montrar på vårens båtmässor!
Hälsar

Peter Follin
Ordförande i Svenska Kryssarklubben
E-post: ordforande@sxk.se

Svenska Kryssarklubbens ordförande Peter Follin
 

*   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *  

- På Kryss på nätet www.pakryss.se (öppnas i ett nytt fönster)
- På Kryss finns som digital e-tidning via vår app "På Kryss".
Du kan läsa på mobiler och surfplattor och på din dator. För medlemmar är det gratis men det går även att köpa digital prenumeration via appen för icke medlemmar. Läs mer här! 
- Kontaktuppgifter till På Kryss redaktion och annonser i På Kryss

På Kryss är Svenska Kryssarklubbens medlemstidning och utkommer 8 gånger per år. Är du medlem i Svenska Kryssarklubben ingår På Kryss i ditt medlemskap.
Läs mer om att bli medlem här.

Mina sidor på www.sxk.se
Under "mina sidor" kan du se dina medlemsuppgifter, familjemedlemmar och båtuppgifter om du har din båt registrerad. Du kan göra eventuella ändringar och tillägg.
Läs mer om hur du loggar in och "mina sidor" här!

 

På Kryss nr 1-2019

Dela i sociala medier