Hoppa till huvudinnehåll

Nytt nummer av På Kryss

På Kryss nr 8 kommer i din brevlåda omkring den 25 oktober om du är medlem eller prenumererar. Vill du köpa tidningen finns den i butik från den 30 oktober.

Innehållet i På Kryss nr 8/2012:

Utkik - Utmanande debatter. Läs "Ordförande har ordet" nedan.
Inkorgen - Insändare
Nyheter - Aktuellt från när och fjärran.

Långfärd
Destination - Wannsee utanför Berlin.
Små & stora äventyr - Bohusläns bästa boj, konstnärens oktobersegling till Väderöarna, The Great Loop genom USA och Kanada.

Inspiration
Framtiden - Nästa generation som kommer att ta över båtlivet - hur ser de på båtlivet? I samband med att Svenska Kryssarklubben fyller 90 år 2013.
Profilen - Milo drömmer fortfarande om Antarktis och ett utdrag ur hennes nya bok.

Ombord
Nya prylar - Intressant bland båttillbehör.
Båtar - Nya båtar hemma och utomlands.
PX undersöker - Svenska båtbranchen.

På gång i Kryssarklubben 
Nyheter - På gång i klubben.
Miljö - Båtmotorer och bottenfärg.
Miljö - Spolplattor.
24-timmars - Rapport från årets seglingar.
Kallelse - Riksföreningens årsmöte

Nästa nummer av På Kryss kommer i brevlådan den 29 november.


- På Kryss på nätet
 (öppnas i ett nytt fönster)
- På Kryss som digital tidning för iPad/iPhone, kan även laddas ner som PDF för PC/Mac och Androidläsplattor: http://www.qiozk.com/paper/pa-kryss/ (öppnas i ett nytt fönster)
Den digitala versionen ingår inte i medlemskapet utan kostar 55 kr.
 

Utkik - Ordförande har ordet
UTMANANDE DEBATTER
Detta nummer handlar mycket om framtidens båtägare; är det en ständigt uppkopplad person, som är så stressad av att hinna uppdatera sig om allting att han/hon missar livet – alla dessa fantastiska stunder till sjöss med en kaffekopp i handen, solen i ögonen och vinden i håret ... Jag hoppas och tror att det kommer att vända och att vi inser att vi måste ha frizoner då vi kan koppla av från omvärlden och bara ta hand om oss själva och våra nära.

I takt med att Försvaret läggs ner får Fortifikationsverket i uppdrag att sälja ut marken till högstbjudande; Huvudskär är det senaste exemplet. Det är ju i och för sig bra att våra folkvalda försöker dra in så mycket pengar till statskassan som möjligt, men det känns lite konstigt att den mark som tidigare exproprierades (stals) från enskilda medborgare, nu skall säljas ut till högstbjudande.

Alla är överens om att friluftsliv är friskvård och att vi mår bättre av att vistas utomhus. Om mer och mer mark privatiseras minskar tillgängligheten för allmänheten. Jag tycker det vore helt naturligt om någon lämplig organisation kunde ta över marken som Försvaret inte längre behöver och göra den tillgänglig för allmänheten. I Stockholms skärgård skulle Skärgårdsstiftelsen vara en lämplig part. Enligt uppgift är de intresserade men har inte de ekonomiska resurserna. Det krävs ett politiskt beslut för att så ska ske. Med tanke på hur många väljare som är ute i skärgårdarna borde det vara en intressant fråga för alla partier.

Strandskyddet och allemansrätten är två andra viktiga frågor som också har kommit upp till debatt. Det känns som att man börjar urholka dessa till förmån för markägaren. Vi måste slå vakt om den traditionsrika frihet under ansvar vi har i Sverige. Kryssarklubben kommer oförtrutet att arbeta vidare och bevaka dessa och många andra för oss båtägare viktiga frågor.

Anders Persson

Ordförande i Svenska Kryssarklubben
E-post: ordforande@sxk.se

Dela i sociala medier