Hoppa till huvudinnehåll

Nytt nummer av På Kryss

På Kryss nr 6/2018
Ett nytt nummer av På Kryss är på väg till er medlemmar, prenumeranter och tidningskiosker. Här kan du läsa tidningens innehåll och ordförande Peter Follins inledaren.

På Kryss är Svenska Kryssarklubbens medlemstidning och utkommer 8 gånger per år. Är du medlem i Svenska Kryssarklubben ingår På Kryss i ditt medlemskap. Läs mer om att bli medlem här.

Innehållet i På Kryss nr 6/2018:
Inledaren - O'BOJ, VILKEN SOMMAR!
Läs INLEDAREN från ordförande Peter Follin längre ner på den här sidan.

Reportage
- Röster om rekordsommaren
- 24 timmar med 120-åriga Ellen
- Jakten på sjökortet från Sovjet
- De vill jorden runt nonstop

Artiklar
- Fotoskolan del 2
- Lärdomen: Farligt att följa John

Ombord
- Frivillig hamnvakt
- Digitala sjökort
- Krönika: Givande vaktpass
- Särskilda krav i Grekland?
- Nya båtar
- Att inte kunna tacka

På gång/klubbsidor
- Tant Storm lockar i Luleå
- Inför SXK:s årsmöte
Medlemsförmåner

Långseglingens legendarer
- Chay Blyth mot vindarna

På Kryss omslagsbild
Smögen hör till ett av Bohusläns mest populära destinationer med en ständig ström av gästande fritidsbåtar sommartid. Sydväst om samhället, högst upp till höger på bilden, ligger Hållö med sin slipade röda granit och jättegrytor.

 

Tillsammans med detta nummer av På Kryss får alla medlemmar årsavisering för nästa medlemsår som börjar den 1 september 2018. Du kan välja om du vill betala din årsavgift med inbetalningskortet som finns i kuvertet eller direkt under "mina sidor" när du är inloggad på sxk.se. 
Medlemserbjudande!
Två medlemserbjudanden finns bifogade med årsaviseringen:
- Loggboken till rabatterat pris (nu 100 kr, ordinarie pris 115 kr) Erbjudandet gäller t.o.m 30 september 2018.
- Just nu får du vid nyteckning, utöver ordinarie SXK rabatt, 10% extra premierabatt första året. Ange koden som står på medlemserbjudandet om du tecknar på svenskasjo.se Erbjudandet gäller t.o.m 1 oktober 2018.

Välkommen till ett nytt medlemsår!


Faktura för nästa medlemsår, 2018/2019
 

På Kryss nr 7 utkommer runt den 25 oktober. 

*   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   * 

INLEDAREN - Ordförande har ordet

O'BOJ, VILKEN SOMMAR!
Våra underbara bojar – bara knyta fast så ligger man säkert och kan få en lugn natt. Personligen hade jag turen att under sommarens första två veckor till sjöss ligga vid elva bojar. Jag passade på att åka runt med dingen och prata med andra bojliggare och få synpunkter på bojarna och SXK i allmänhet. Alltid trevliga samtal och positiva kommentarer. Bojflagg på alla båtar och ”bra att det kommer en ny till nästa år, då årets börjar ta slut” var en kommentar.

Att vara garanterad en ledig boj har annars bara inträffat en gång för mig. Då låg bojen i dingen och förtöjningsgodset på botten. Bara att dyka ner, hämta upp och sätta fast!

Förr i tiden var det ovanligt med ankring, vi var oftast ensamma. Vilken utveckling som skett på grund av allt större båtar och bättre utrustning ombord – detta skapar mer utrymme i skärgården.

Följa John är ingen bra princip för navigation. Det gäller att själv ha örnkoll på sjökortet eller plottern. Kanske behöver man plötsligt väja. Jag minns en kommentar uppe från sittbrunnen en gång när jag lagade middagen. ”Kan man gå här? Det är ju brett, så det måste vara djupt”… Inget som jag accepterade bland kastruller och stekpannor. Så håll koll, kanske en extra gång!

Vid riksföreningens styrelsemöte på Malma Kvarn beslutades att tillsätta en arbetsgrupp från styrelsen och från Stockholmskretsen som ska komma med förslag om framtiden för anläggningen. Vi tror att den kan vara en tillgång för hela Kryssarklubben.

Hoppas ni får lite nytta av Peters fotoskola och kan kamma in något av priserna. Skall bli spännande att studera tävlingsbidragen.

Årsboken har rönt uppskattning vilket, gläder mig. Varför inte köpa ett par extra från kansliet och ge bort till barn, barnbarn eller andra blivande skeppare?

Hälsar

Svenska Kryssarklubbens ordförande Peter Follin
Peter Follin
Ordförande i Svenska Kryssarklubben
E-post: ordforande@sxk.se

 

*   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *  

- På Kryss på nätet www.pakryss.se (öppnas i ett nytt fönster)
- På Kryss finns som digital e-tidning via vår app "På Kryss".
Du kan läsa på mobiler och surfplattor och på din dator. För medlemmar är det gratis men det går även att köpa digital prenumeration via appen för icke medlemmar. Läs mer här! 
- Kontaktuppgifter till På Kryss redaktion och annonser i På Kryss

På Kryss är Svenska Kryssarklubbens medlemstidning och utkommer 8 gånger per år. Är du medlem i Svenska Kryssarklubben ingår På Kryss i ditt medlemskap.
Läs mer om att bli medlem här.

Mina sidor på www.sxk.se
Under "mina sidor" kan du se dina medlemsuppgifter, familjemedlemmar och båtuppgifter om du har din båt registrerad. Du kan göra eventuella ändringar och tillägg.
Läs mer om hur du loggar in och "mina sidor" här!

 

På Kryss nr 6/2018

Dela i sociala medier