Hoppa till huvudinnehåll

Nya bojar för miljövänlig och säker förtöjning

Foto: Kay Kjellgard
Svenska Kryssarklubben har lagt ut sex nya bojar för en säker och miljövänlig förtöjning. Ytterligare två planeras. Sedan tidigare har Kryssarklubben 240 blå bojar. Fem av de nya bojarna är resultat av samarbetet mellan Svenska Kryssarklubben och Svenska Sjö Båtförsäkringar.

Två av de nya bojarna har lagts ut i Karlskrona skärgård.

- Bojarna är mycket populära att förtöja vid. Vi funderar hela tiden på hur vi ska kunna finansiera nya bojar, vilket nu blev möjligt i och med samarbetet på riksnivå mellan Kryssarklubben och Svenska Sjö, säger Lars Möller, ordförande för Kryssarklubbens Blekingekrets.

Ideella krafter ser till att Kryssarklubbens bojar kommer på plats.

Det är Kryssarklubbens ideella funktionärer som förberett bojarna för plumset i vattnet. Tillverkat formarna för att gjuta bojstenarna i, låtit gjuta bojstenarna och satt ihop dessa med bojarna med hållbara linor. Sedan har man köpt in hjälp för att med fartyg frakta ut bojarna med stenar och få dem på plats ute i skärgårdarna.

- Det är säkert och miljövänligt att ligga vid boj, miljövänligt för att en boj skonar ålgräs och bottenlevande djur, jämfört med ett ankare. Det är av det skälet vi satsar på bojar och vi är tacksamma för samarbetet med Svenska Sjö, som gör att vi kan lägga i ännu fler bojar längs Sveriges kuster och stora sjöar, säger Fredrik Norén, generalsekreterare för Svenska Kryssarklubben.

Bojarna är till för Kryssarklubbens medlemmar.

Dela i sociala medier