Hoppa till huvudinnehåll

Milo nådde sina drömmars mål

Redan 1997 gjorde Milo Dahlmann sitt första försök att ensam segla från Sverige till Antarktis. Då nådde hon inte riktigt ända fram, men lyckades runda Sydamerika. Väl hemma började hon genast planera nästa resa. Och efter att ha låtit designa en helt ny båt i stål lämnade hon återigen Stockholm i juni 2009.

Under två år har vi kunnat följa Milos äventyr i På Kryss. Hon har trotsat passadvindar, monsunregn och magsjuka, kryssat mellan oljefält och kämpat med trasiga segel. Efter att tagit sig via England, Portugal, Trinidad, Panama, Chile och Argentina nådde hon i februari så slutligen sina drömmars mål: Antarktis.

Sent igår kväll seglade Milos båt Artemisia II in i hamnen i Ystad. Det första hon gjorde var att gå ner till torget och köpa färskplockade blåbär och hallon med vispgrädde. Annars var det med blandade känslor som den 53-åriga sjuksköterskan återsåg hemlandet efter sitt livs största utmaning.

- Jag känner mig inte riktigt hemma. Mitt hem är fortfarande båten. Och jag har upplevt så mycket att det knappt går att beskriva. Men det är förstås ett helt annat liv som jag återvänder till nu. Jag sprang just över ett övergångställe och det var första gången jag stressade på två år! Det enda jag har saknat är min sambo, mina vänner och min katt. Nu ska jag hem och kela med henne.

Läs ett porträtt på Milo och sista delen av hennes reseberättelse i På Kryss nr 7 som utkommer i mitten av september.

Dela i sociala medier