Hoppa till huvudinnehåll

Kerstin Andersson, nyvald ordförande för Svenska Kryssarklubben

Söndagen den 5 december valde Svenska Kryssarklubben med 41 000 medlemmar Kerstin Andersson från Stavsnäs, Värmdö, Stockholm till föreningens nya ordförande.

- Jag ser fram emot att arbeta för att göra Kryssarklubben till den bästa båtföreningen för de som är intresserade av att vara på sjön på sin fritid, oavsett om man har segel- eller motorbåt, eller för den delen hyr en båt, säger Kerstin Andersson.

Det är främst framtidsfrågorna Kerstin vill arbeta med, även om styrelsearbetet som sådant även såklart innefattar andra frågor.

Idag har Svenska Kryssarklubben 41 000 medlemmar i både motor- och segelbåtar över hela Sverige. I och med hemester i pandemitider har Kryssarklubben sett ett ökande intresse för semester på sjön och fått många nya medlemmar de senaste två åren. Kerstins inriktning är fortsatt medlemstillväxt och siktet är inställt på att fånga in de som inte äger en båt utan hyr, något som blivit vanligare framför allt bland yngre.

- Vi vill väldigt gärna ha fler barnfamiljer, kvinnor och yngre till vår förening, Inte så att vi inte har dessa grupper hos oss idag, men vi vill ha fler, säger Kerstin.

Det hon vill locka nya medlemmar med är:

  • Föreningens digra utbud av utbildning, för att bli en säkrare och tryggare båtförare.
  • Kryssarklubbens miljöarbete för en bättre havsmiljö. Ett exempel på det är projektet måla mindre, som går ut på att måla bottenfärg bara på de absolut nödvändigaste ställena på båtbotten, för att på så sätt minska båtfärgernas eventuella miljöpåverkan.
  • Gemenskapen i föreningen med andra som delar intresset av att vara på sjön. Exempel på detta är familjeeskadrar till spännande resmål. Populära inslag redan idag i föreningens utbud.

Kerstin har en lång erfarenhet av ideellt arbete för Kryssarklubben. Hon började för snart 20 år sedan i Stockholmskretsen som eskaderledare. Snart tog hon klivet in i Stockholmskretsens styrelse samtidigt som hon fortsatte med eskadrar. Kerstin blev sedan ordförande för Stockholmskretsen.  Kerstin är även aktiv i riksföreningen med eskadrar och hon är fortfarande ledare för en barn-barns-eskader varje sommar.

- Eskadrar är ett bra sätt att träffa nya människor på. Och så är det så kul också!, säger hon.

Kerstin är sedan barnsben en friluftsmänniska. Båt kom hon i kontakt med först i vuxen ålder.  Men då blev det desto fler av den varan, Kerstin och hennes sambo har fem båtar; segelbåt X34, motorbåt Buster, 2 kajaker och en roddbåt.

Maud Nordell från Svenska Kryssarklubben, intervjuar Kerstin strax efter att hon har blivit vald till föreningens nya ordförande:


Svenska Kryssarklubbens nya styrelse. Från vänster på bild syns Per Tistad, Ann-Katrin Moldenius Hermanson, Bo Steiner, Kerstin Andersson, Lars-Eric Ericson och Lotta Hildingsson. Saknas på bilden: Åsa Kullberg, Lars-Göran Nyström och Peter Borenberg.Svenska Kryssarklubbens styrelse 4 december 2021
 

Årsmötet 4 december 2021 i Malmö direktsändes via Svenska Kryssarklubbens YouTube-kanal. 
Du kan se årsmötet i efterhand här: Årsmötet den 4 december
Rösträkningen drog ut på tiden och årsmötet ajournerades till söndagen den 5 december kl. 09.00.
Se fortsättningen på årsmötet den 5 december här.

Årsmöteshandlingar och mer information om årsmötet finns här: Årsmöte 2021
 

Dela i sociala medier