På Kryss nr 1-2017

Nytt nummer av På Kryss

2017-01-13 Snart är årets första nummer av tidningen På Kryss på väg ut till er medlemmar, prenumeranter och tidningskiosker. Här kan du läsa delar ur innehållet.

Innehållet i På Kryss nr 1/2017:
Inledaren - NU LJUSNAR DET!
Läs INLEDAREN från ordförande Peter Follin längre ner på den här sidan.

Reportage
- Sätt segel under istiden
- Gotlands stilla baksida
- Bob Dylans skonare

Artiklar
- Seglar in i teverutan
- Tävling – Båtlivsbilder
- Min bättre båt
- Våra båtars kära namn

Lärdom
- Roderhaveri mitt på Atlanten

Ombord
- Nödroder

På gång/klubbsidor
- Årsmöte
- Utmärkelser
- Rikseskader 2017
- Månadens medlem: Maria Ingerup
- Väderkurs
- Medlemsförmåner

Långseglingens legendarer
- Joshua Slocum

På Kryss omslagsbild
Fem dagar ut från Kanarieöarna förlorade Lady Nor sitt roderblad. Staffan Andrén (bilden) och andra från besättningar i samma eskader byggde ett improviserat nödroder av durkplattor. Läs mer från sidan 40.
Bild: Robert Pentén

På Kryss nr 2 utkommer runt den 15 februari.

*   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   * 

INLEDAREN - Ordförande har ordet

NU LJUSNAR DET!
Först av allt så har vi haft ett välbesökt årsmöte och Rådslag med engagerade funktionärer.

Möteshelgen i Göteborg handlade bland annat om att hitta områden där vi kan utveckla och förbättra vår verksamhet för att både behålla och locka nya medlemmar. Ett par konkreta idéer kommer att redovisas på vårens Rådslag.

På årsmötet hade jag dessutom förmånen att få dela ut utmärkelser för verkliga insatser för SXK och båtlivets bästa. Goda insatser förtjänar att uppmärksammas och sporra till efterföljd!

I det här numret startar en ny serie på näst sista sidan: Långseglingens legendarer. För er som inte ännu läst Slocums bok vill jag verkligen rekommendera den. För ett par år sedan började jag läsa den på nytt och kunde inte lägga ifrån mig boken. Bra tips med häftstift på däcket, men kanske inte lika nödvändigt idag.

Att bli av med sitt roder är tyvärr inte så ovanligt, det sitter ju oftast lite illa till av nödvändighet. Lite tips skadar inte om alternativa lösningar för att förbättra oddsen om olyckan skulle vara framme. Min syster Marie råkade ut för ett roderhaveri på Biscaya och hade förmånen att kunna styra till A Coruña med hjälp av den lilla pinnen på vindrodret, inte enkelt, men det fungerade.

I somras var vi på Gotland, men hann tyvärr bara med Visby. Vi borde besökt östsidan ett par dagar för att uppleva det annorlunda Gotland, som beskrivs så väl av Per Runhammar.

Nu börjar försäsongen med de olika mässorna. Då känns inte båtlivet så långt borta. Det finns en massa prylar att titta på, som man troligen inte behöver, men roligt att köpa i alla fall, i stället för att köpa en ny båt. Vill ni uppleva något annorlunda? Besök Boot i Düsseldorf, men ta god tid på er, det är en väldigt stor mässa. Stannar ni hemma kanske vi ses i Göteborg eller Stockholm. Kom förbi våra montrar så kanske vi träffas, eller passa på att få tips från funktionärerna inför sommarens äventyr eller om någon kurs som inte hunnits med ännu.

 

4362

Peter Follin
Ordförande i Svenska Kryssarklubben
E-post: ordforande@sxk.se

*   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *  

- På Kryss på nätet www.pakryss.se (öppnas i ett nytt fönster)
- På Kryss finns som digital e-tidning via vår app "På Kryss".
Du kan läsa på mobiler och surfplattor och på din dator. För medlemmar är det gratis men det går även att köpa digital prenumeration via appen för icke medlemmar.
Läs mer här: http://www.sxk.se/sxk-riksforeningen/pa-kryss-som-digital-e-tidning
-
 Kontaktuppgifter till På Kryss redaktion och annonser i På Kryss

På Kryss är Svenska Kryssarklubbens medlemstidning och utkommer 9 gånger per år. Är du medlem i Svenska Kryssarklubben ingår På Kryss i ditt medlemskap.
Läs mer om att bli medlem här.