På Kryss nummer 9-2017

Nytt nummer av På Kryss

2017-12-01 På Kryss nummer 9 är på väg till er medlemmar, prenumeranter och tidningskiosker. Här kan du läsa tidningens innehåll och ordförande Peter Follins inledaren.

På Kryss är Svenska Kryssarklubbens medlemstidning och utkommer 9 gånger per år. Är du medlem i Svenska Kryssarklubben ingår På Kryss i ditt medlemskap. Läs mer om att bli medlem här.

Innehållet i På Kryss nr 9/2017:
Inledaren - MELLAN SÄSONGERNA
Läs INLEDAREN från ordförande Peter Follin längre ner på den här sidan.

Reportage
- Mot Grönland med familjen
- Destination Kurrekurreduttön
- Socialt experiment i Kroatien

Artiklar
- Intro: nytt i korthet
- Långfärdspoddar
- Nya böcker
- Långfärdsbloggar granskas

Ombord
- Nytt om giftiga bottenfärger
- Nya båtar
- Artighetsflagg

På gång/klubbsidor
- Månadens medlem: Emma siktar mot Sydafrika
- Satsar på IF-båtar för unga
Medlemsförmåner

Långseglingens legendarer
- Bernard Moitessier

 

På Kryss omslagsbild
Fotografen Per Wahlberg var en i besättningen som seglade Sun Odyssey 45:an Pura Vida från Sverige till Medelhavet förra året. Merom den resan kommer i senare nummer av På Kryss. Ögonblicket fångades på Biscayabukten.
Bild: Per Wahlberg

 

På Kryss nr 1 utkommer runt den 24 januari. 

*   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   * 

INLEDAREN - Ordförande har ordet

MELLAN SÄSONGERNA
Den milda hösten har gett härliga båthelger och möjligheter för många att påbörja vårrustningen. Underbart att få detta gjort redan nu, då känns säsongen nära och det finns tid att se framåt. Halva nöjet är planeringen, tycker jag.

Med glädje läser jag om riksdagens beslut att begära en översyn av 0,2-promillelagen, för att utvärdera effekterna bland annat på sjösäkerheten!

Våra IF-båtar, där ungdomar kan samlas är ett utmärkt sätt att stödja möjligheten för dem att uppleva båtlivet tillsammans med likasinnade. En bra början på ett långt båtliv kan vi hoppas! Medelåldern i föreningen behöver en bra skjuts nedåt.

Emmas solosegling skall bli intressant att följa och jag hoppas allt går bra utan besök av till exempel närgångna valar.

Den planerade seglingen till Grönland med engagerade ungdomar, inte helt utan strapatser av olika slag, är intressant läsning. Med en bra besättning klarar man av det mesta tillsammans. Tråkigt att de inte kom till Grönland, men vädret (isen) är inget man kan rå på. Bara att försöka ett annat år. Och resan är ju oftast viktigare än målet.

Kroatien är ett mycket bra alternativ till Västindien och ligger inte så långt bort. Trevliga segelvatten och möten med vänliga människor. Att segla tillsammans med personer man inte känt innan kräver en god ledare och samtidigt lyhördhet. I gott väder fungerar det mesta, men blir det busväder finns det bara en kapten ombord. När jag seglade med kompisar, så utsåg vi varej dag en ny person som vi skyllde på när något inte fungerade – praktiskt!

I vårt nya medlemssystem kan ni själva gå in och ändra era uppgifter. Kanske ny anropssignal till båten eller adressändring? Medlemssystemet ger dig också möjligheten att meddela oss om du har ett intresseområde som gör att du kan bidra till klubbens verksamhet, kanske som funktionär!

Ta hand om er och båten, så hörs vi nästa år.
God jul och gott nytt år!

Peter Follin
Ordförande i Svenska Kryssarklubben
E-post: ordforande@sxk.se

4362

 

*   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *  

- På Kryss på nätet www.pakryss.se (öppnas i ett nytt fönster)
- På Kryss finns som digital e-tidning via vår app "På Kryss".
Du kan läsa på mobiler och surfplattor och på din dator. För medlemmar är det gratis men det går även att köpa digital prenumeration via appen för icke medlemmar.
Läs mer här: http://www.sxk.se/sxk-riksforeningen/pa-kryss-som-digital-e-tidning
-
 Kontaktuppgifter till På Kryss redaktion och annonser i På Kryss

 

På Kryss är Svenska Kryssarklubbens medlemstidning och utkommer 9 gånger per år. Är du medlem i Svenska Kryssarklubben ingår På Kryss i ditt medlemskap.
Läs mer om att bli medlem här.

 

Mina sidor på www.sxk.se
Från och med 2017-08-15 kan du logga in på "Mina sidor" och välja att betala årsaviseringen direkt med kort. Under "Mina sidor" kan du se dina medlemsuppgifter (och båtuppgifter om du har din båt registrerad) och göra eventuella ändringar och tillägg.
Läs mer om hur du loggar in och "Mina sidor" här!