På Kryss nr 7 - 2017

Nytt nummer av På Kryss

2017-09-12 På Kryss nr 7 är på väg till er medlemmar, prenumeranter och tidningskiosker. Här kan du läsa tidningens innehåll och ordförande Peter Follins INLEDAREN.

Innehållet i På Kryss nr 7/2017:
Inledaren - GOTT OM PLATS
Läs INLEDAREN från ordförande Peter Follin längre ner på den här sidan.

Reportage
- Med två barn till Azorerna
- Gotland runt först och sist
- Göran Dalhov - Märkliga fyrar

Artiklar
- Familjen Vebers långfärdstips
- Förenings ansvar vid utsläpp

Ombord
- Väderappar med flera källor
- Tips för snabb tanktömning
- Rättelse: DC-DC-laddning
- Nya båtar

På gång/klubbsidor
- Barnbarnseskader
- Insändare
- Månadens medlem: Per Abrahamsson
- Ny väderkurs
Medlemsförmåner

Långseglingens legendarer
- Sir Robin Knox-Johnston

 

På Kryss omslagsbild
Ludde Ingvall har vunnit Sydney-Hobart och Fastnet Race och slagit världsrekord över Atlanten. I år återvände han till sin barndoms Östersjön med 100-fotaren CQS och slog rekord runt Gotland. Läs mer från sidan 22 i tidningen.
Bild: Oskar Kihlborg.

På Kryss nr 8 utkommer runt den 25 oktober. 
 

*   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   * 

INLEDAREN - Ordförande har ordet

GOTT OM PLATS
Nu har det blivit glesare i hamnarna. Det finns till och med lediga bojar att välja mellan, en sån lyx. Härligt när det kanske börjar blåsa ännu mer i höst.

Lite mer vind hade Gratia önskat sig, det behövs för att flytta en sådan bjässe. Jag blir imponerad av prestationen från befäl och besättning med en så kort tid av förberedelser. Att segla på de blå segelfartygen är en helt annan upplevelse och ställer helt andra krav än att segla med en konventionell båt. Vår familjs ungdomar uppskattade verkligen de gånger de var med på kurser. Dottern tröttnade dock eftersom hon var för ung för att segla till Shetland, men det löste sig genom att följa med några kompisar dit i stället.

Berättelsen om segling till Azorerna visar att det mesta går att genomföra bara man som familj bestämmer sig. Det blev en upplevelse för resten av livet för barnen!

Kanaler är en annorlunda upplevelse med egen eller hyrd kanalbåt. Något jag kan rekommendera. På Midikanalen glider man fram högt över landskapet med en förunderlig utsikt på vissa ställen av kanalen. Inte att förglömma de trevliga samhällen som man passerar.
Alla kanaler/floder är inte lika trevliga, som en vän skrev på sin blogg ”Rhen(t) Helvete” om den sträckan som de behövde passera innan Mosel.

Nu blir det lättare att hitta en av våra 400 funktionärer, som i sommar fått en SXK-väst. Är det något du funderar på kanske du kan få ett svar eller tips om vart du kan vända dig.

Mässorna på väst- och ostkusten lockade många. Kul! Själv var jag på Ellös och passade på att åter gå genom fabriken för att se hur båtarna färdigställs och ställa lite frågor runt min egen båt till den kunniga personalen. Mycket intressant!

En lång skön höst önskar

4362

Peter Follin
Ordförande i Svenska Kryssarklubben
E-post: ordforande@sxk.se

*   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *  

- På Kryss på nätet www.pakryss.se (öppnas i ett nytt fönster)
- På Kryss finns som digital e-tidning via vår app "På Kryss".
Du kan läsa på mobiler och surfplattor och på din dator. För medlemmar är det gratis men det går även att köpa digital prenumeration via appen för icke medlemmar.
Läs mer här: http://www.sxk.se/sxk-riksforeningen/pa-kryss-som-digital-e-tidning
-
 Kontaktuppgifter till På Kryss redaktion och annonser i På Kryss

 

På Kryss är Svenska Kryssarklubbens medlemstidning och utkommer 9 gånger per år. Är du medlem i Svenska Kryssarklubben ingår På Kryss i ditt medlemskap.
Läs mer om att bli medlem här.

 

Mina sidor på www.sxk.se
Från och med 2017-08-15 kan du logga in på "Mina sidor" och välja att betala årsaviseringen direkt med kort. Under "Mina sidor" kan du se dina medlemsuppgifter (och båtuppgifter om du har din båt registrerad) och göra eventuella ändringar och tillägg.
Läs mer om hur du loggar in och "Mina sidor" här!