På Kryss nr 5-2017

Nytt nummer av På Kryss

2017-05-30 Nu är ett nytt nummer av tidningen På Kryss på väg ut till er medlemmar, prenumeranter och tidningskiosker. Här kan du läsa delar ur innehållet.

Innehållet i På Kryss nr 5/2017:
Inledaren - PLANER BLIR VERKLIGHET!
Läs INLEDAREN från ordförande Peter Follin längre ner på den här sidan.

Reportage
Klassiska destinationer:
- Måseskär
- Gluppö
- Kalmarsund
- Haparanda Sandskär
- Rödhamn
- Båtmat: Självplock i havet
- Skonaren America

Artiklar
- Dem möter i naturhamnen
- Minnet av Lars-Olof Norlin
- Nya böcker

Lärdom
- Lång omväg för tappad fendert

Ombord
- Gör ditt eget sjökort
- Nya båtar
- Båtnamn
- Min bättre båt

På gång/klubbsidor
- SXK: från idé till verklighet
- Månadens medlem: Olivia Dellow
- Ny bojprototyp
Medlemsförmåner

Långseglingens legendarer
- Sir Francis Chichester

 

5353

Tillsammans med detta nummer medföljer Årsboken  2017 "Sveriges kanaler" till medlemmar. Läs mer om Kryssarklubbens årsboker här!

 

På Kryss omslagsbild
Antti och Minna Valtari långseglar i Östersjön sommartid med sin Hallberg-Rassy 29, SY Dolphindance. På bilden lämnar de Gustavs (finska Kustavi) på väg nordväst i juli 2016. Bild: Antti Valtari.

 

På Kryss nr 6 utkommer runt den 16 augusti. 
(Årsavisering för verksamhetsåret 2017/2018 medföljer nr 6, till medlemmar)
 

*   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   * 

INLEDAREN - Ordförande har ordet

PLANER BLIR VERKLIGEHET!
Under planeringen inför sommaräventyren är allt möjligt, innan verkligheten kommer i kapp. Därför kan planeringen vara lika intressant som upplevelsen, tycker jag.

Naturhamnar är mina favoriter, och enligt Jürgens artikel från sidan 26, måste jag från barnsben varit pensionär. Tänk att ligga ensam inblåst i en naturhamn, där skummet yr över båten, alldeles säker, men med förbehållet att inte komma i väg innan ovädret dragit över. Det gillar jag!

Peter beskriver en av våra största naturhamnar på Västkusten, med sin förrädiska grynna, ganska stor. Den borrade jag hål i för länge sedan, inte för att sänka den utanför att sätta dit en järnstång, allt för att minska nöjet för alla förväntansfulla bisittare!

Lärdomar kan man inte få för mycket av! Bättre att läsa om missöden än att behöva uppleva dem själv. Det är så mycket som kan gå snett och hjälpen finns oftast inte bakom hörnet, utan man måste reda ut det hela själv. Förra sommaren gick vår generatorrem av, så det blev ingen kylning på vår MD22. Två extra remmar fanns ombord men ingen 16-millimetershylsa, så byte på plats var omöjligt. Lyckligtvis var vi hundra meter från vår brygga och inte på väg till Visby…

Styrelsen har ställt en fråga till alla kretsar om vilket behov det finns av AED/hjärtstartare, som ska finansieras av de medel vi fått från Svenska Sjö. Det har börjat trilla in svar, i huvudsak finns behovet på klubbstugor och i hamnar. Känns bra att vi kan öka säkerheten och möjligheten att rädda liv!

Havets skafferi berättar vi om från sidan 30 och det var något som min far vurmade för, det vill säga tång och liknande. Det gällde att hålla munnen stängd för att inte bli tvångsmatad. Då är blåmusslor mycket mer tilltalande, hälsar

4362

Peter Follin
Ordförande i Svenska Kryssarklubben
E-post: ordforande@sxk.se

*   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *  

- På Kryss på nätet www.pakryss.se (öppnas i ett nytt fönster)
- På Kryss finns som digital e-tidning via vår app "På Kryss".
Du kan läsa på mobiler och surfplattor och på din dator. För medlemmar är det gratis men det går även att köpa digital prenumeration via appen för icke medlemmar.
Läs mer här: http://www.sxk.se/sxk-riksforeningen/pa-kryss-som-digital-e-tidning
-
 Kontaktuppgifter till På Kryss redaktion och annonser i På Kryss

På Kryss är Svenska Kryssarklubbens medlemstidning och utkommer 9 gånger per år. Är du medlem i Svenska Kryssarklubben ingår På Kryss i ditt medlemskap.
Läs mer om att bli medlem här.