På Kryss nummer 2-2018

Nytt nummer av På Kryss

2018-02-19 På Kryss nummer två är på väg till er medlemmar, prenumeranter och tidningskiosker. Här kan du läsa tidningens innehåll och ordförande Peter Follins inledaren.

På Kryss är Svenska Kryssarklubbens medlemstidning och utkommer 8 gånger per år. Är du medlem i Svenska Kryssarklubben ingår På Kryss i ditt medlemskap. Läs mer om att bli medlem här.

 

Innehållet i På Kryss nr 2/2018:
Inledaren - VARFÖR INTE MOTORBÅT?
Läs INLEDAREN från ordförande Peter Follin längre ner på den här sidan.

Reportage
- Fritidstrålare för långfärd
- Trebording till Medelhavet
- Anders Eriksson förbereder

Artiklar
- Friskvårdsbidrag till båtliv
- Lärdomen: öppnad ventil

Ombord
- Test av borsttvätt
- Nya båtar
- Säkringskrokens svaghet
- Mobiltelefoner sämre i kyla
- Hur avlarma nödsändare?

På gång/klubbsidor
- Kallelse: Extra föreningsmöte 17 mars
- Lättare att nå intygsbok
- Väderkurs (startar den 10 mars)
- Månadens medlem: Eva Guovelin: fri med motor
- Insändare: Motorbåt vid boj?
Medlemsförmåner

Långseglingens legendarer
- Steven Callahan

 

På Kryss omslagsbild
Med stöttande segel och paravaner färdades Claes och Bertha Brodin från Turkiet hem till trosa med sin fritidstrålare Dora Mac i somras. Läs mer om valet av båt, och äventyren på väg hem, från sidan 12.
 

På Kryss nr 3 utkommer runt den 21 mars. 

*   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   * 

INLEDAREN - Ordförande har ordet

VARFÖR INTE MOTORBÅT?
När man vill uppleva havet och våra kuster, men masten börjar blir för tung, så finns det bättre alternativ än husbil! Kanske har man börjat sitt båtliv med motorbåt? Först en liten öppen båt som växer till sig och blir en bobåt, det vill säga en båt där man kan övernatta och njuta av solens upp- eller nedgång i havet. Claes Brodinskriver intressant om sin rejäla oceangående motortrålare. Den kanske är i största laget för de flesta, men visar möjligheterna att besöka avlägsna platser för motor. Med en mindre kabinbåt ligger i alla fall skärgårdarna inom räckhåll för de flesta.

På Båtmässan i Göteborg hade jag förmånen att dela ut våra högre utmärkelser. Det var trevligt att träffa personerna och diskutera bakgrunden till hedersbetygelserna. Bland annat Fredrik och Staffans tjugotimmars reparation under vattnet för montering av nödroder och Christopher Rassys långa liv med utveckling av sina underbara båtar, allt från små till större.

När olyckan är framme och båten börjar fyllas av vatten, som för familjen Rydbo från sidan 40, så kan kylvattenpumpen vara till stor hjälp för den som förutseende meckat dit en T-koppling. När jag i slutet på femtiotalet seglade på en 0,7-grynna. Lugnet utanför Käringön, så var min första reaktion att slå om kallvattenkranen till länspumpning. Kopplingen fanns monterad när vi köpte båten 1957. Dags att montera en variant i vår båt nu?

Att förbereda sig för en ensamsegling runt jorden och tänka ut alla situationer som man kan hamna i och planera utrustning, skulle kunna få mig sömnlös många nätter. Våra båtar är ganska komplexa och kräver mycket kunskap och händighet – och lite tur så klart. Anders verkar väl förberedd!

Att Jens och hans kompisar var panka fick inte stå i vägen för drömmen att se världen med båt. På en egenhändigt byggd roddbåt kunde inte så mycket gå sönder och en god egenskap var förstås att den fick plats på biltaket! Med längtan till havet finns det inga gränser.
Hälsningar

Peter Follin
Ordförande i Svenska Kryssarklubben
E-post: ordforande@sxk.se

4362

 

*   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *  

- På Kryss på nätet www.pakryss.se (öppnas i ett nytt fönster)
- På Kryss finns som digital e-tidning via vår app "På Kryss".
Du kan läsa på mobiler och surfplattor och på din dator. För medlemmar är det gratis men det går även att köpa digital prenumeration via appen för icke medlemmar.
Läs mer här: http://www.sxk.se/sxk-riksforeningen/pa-kryss-som-digital-e-tidning
-
 Kontaktuppgifter till På Kryss redaktion och annonser i På Kryss

 

På Kryss är Svenska Kryssarklubbens medlemstidning och utkommer 8 gånger per år. Är du medlem i Svenska Kryssarklubben ingår På Kryss i ditt medlemskap.
Läs mer om att bli medlem här.

 

Mina sidor på www.sxk.se
Från och med 2017-08-15 kan du logga in på "Mina sidor" och välja att betala årsaviseringen direkt med kort. Under "Mina sidor" kan du se dina medlemsuppgifter (och båtuppgifter om du har din båt registrerad) och göra eventuella ändringar och tillägg.
Läs mer om hur du loggar in och "Mina sidor" här!