Bjornen

Björn Johansson:

Hej!
En gång lärde jag mig en knop som heter "English Bend" men den glömdes bort efter en säsong.
Knopen är lika användbar som pålsteken men starkare och lättare att slå. Knopen kanske inte har så stor maritim anknytning, kanske används den mer av klättrare och scouter än av sjöfarare, vad vet jag...
Är det någon som vet var jag hittar en anvisning på Internet, eller i någon knopbok?

Det är ju alltid trevligt att överglänsa båtgrannar med snygga och trevliga knopar på bryggan, då många tycks bara ha förtöjt i förlängningssladden till laddaren ombord... ;-)

Hans-Erik (ej verifierad)
English Bend

Hans-Erik:

Lite språksvårigheter!
Kan det vara någon av dom här?
http://myhome.naver.com/iljae4/data/mountain/mountain_tech2.htm

tlundg
Bild för tlundg
Rolling hitch

Thomas Lundgren:

Hej Björn,

English Bend har jag inte hört talas om men på din beskrivning låter det som en knop som i "min värld" heter Rolling Hitch.

http://www.apparent-wind.com/knots/rolling-hitch/

Perfekt för att göra ett avhåll på en fast lina eller att användas istället för en pålstek om man behöver en ögla som dessutom blir justerbar. Dessutom försvagar en rolling hitch inte linan i samma grad som en pålstek (cirka 50% försvagning).

På tal om knoppar så har vi annars denna föreningen som verkar väldigt spännande (är själv inte medlem ännu);

http://www.igkt.net/index.php

De ger ut en tidning med namnet "Knotting Matters" som enligt uppgift är väldigt bra för knopintresserade.

Och så tar jag tillfället i akt att rekommendera min favoritbok;

Ashley Book of Knots.

http://www.amazon.co.uk/exec/obidos/ASIN/0385040253/qid=1139386924/sr=8-...

Innehåller instruktioner för de 3600 vanligaste knopparna och sjömansarbetena illustrerat med över 7000 bilder. Finns det någon bok som förtjänar att kallas referensverk så är det denna! (640 sidor knoppar i nästan A4-storlek). Perfekt för regniga dagar nere i ruffen eller soliga dagar med stiltje uppe i brunnen.

Mvh. / Thomas.

Bjornen
Dessvärre...

Björn Johansson:

Tack iallafall... men det var ingen av de föreslagna knoparna jag letade efter.
Trots namnet "Bend" så har knopen en fast ögla, påminner i funktionen om pålsteken, men går att lossa även under belastning.
Man började med att göra tre rundtörnar, och jag tror att man trädde den tredje rundtörnen igenom de övriga på något vis... men som sagt minns nu inte hur det var och det irriterar mig till den milda grad.

Touch
Perfection knot

Lars Karlsson:

Det låter som det är "prefection knot" eller "Anglers bend" som är mycket enkel att slå och mycket stark. För en illustration se http://www.flyfishlouisiana.com/knot_perfection.htm.
Vad den heter på svenska vet jag inte ihåg men den finns med i t.ex. Knopar och Sjömansarbeten av Sune Berkeman där två olika sätt att slå den visas.

/Lars

Bjornen
Inte den heller

Björn Johansson:

Inte heller är det "Perfection knot". Jag får leta vidare.

Var förra veckan i Dolomiterna, pratate litet mer en Italiensk alpinist/bergsguide, frågade honom, engelska var inte direkt det språk han behärskade bäst (bäst behärskade han "kroppspråket"), men han lärde mig en överlägsen knop, som var alldeles "fanstasico" ...
Det enda tillgängliga "knoprepet" på cafeét där vi träffades var en sladd till en bordslampa, och på denna sladd slog han det vi på svenska kallar för "pålstek"...

Dom hade iallfall gott kaffe på där, ungefär trettionitton olika sorter.

Anonym användare
Det låter på beskrivningen

Det låter på beskrivningen som en "Alpine Butterfly Hitch"?
Slås mitt på ett rep genom att lägga tre varv runt handen, föra första slaget över det andra och sedan dra det andra över och genom de andra två.

Lägg till ny kommentar

Image CAPTCHA
Ange de tecken som visas i bilden. Skilj på stora och små bokstäver.