Vårens program 2017

Den 9 januari, direkt efter helgerna, kommer Ulf Sörenson till vårens första klubbafton. Han kommer att berätta om sin bok Skärgården; vägvisare från Örskär till Landsort. Den boken, Skärgårdsstiftelsens Vänbok 2016, beskriver skärgårdens mer än 30 000 öar utmed Upplands och Sörmlands kust – från innerskärgård till yttersta havsbandet. Ulf Sörenson är författare, kulturjournalist och fotograf. Han har flera guideböcker bakom sig. 
 
Den 13 februari kommer Lennart Falck att informera om bottenfärger. Vi kommer att få en helhetssyn på olika bottenfärger och vilka alternativ som finns. Han kommer också att prata om båtlivets miljöbelastning och vad som händer inom det området. Lennart Falck är Kryssarklubbens representant i Båtmiljörådet. Han har ett förflutet som miljöskyddsansvarig på Volvo, där han jobbat mycket med bilarnas och bilproduktionens påverkan på miljön. Lennart seglar en Aphrodite 36.
 
Den 13 mars kommer John Aunapuu från Harken. Han kommer att informera om hur vinschar och däckbeslag ska underhållas för bäst funktion och livslängd oavsett varumärke. Harken är ett världsledande märke för däcksutrustning. Är din vinsch eller dina däckbeslag slitna bortom möjlig renovering, så lovar John och Harken suveräna erbjudanden under kvällen. Gäller även underhållsprodukter som sprayer m.m
 
Den 6 april har vi sedvanligt besök på Hjertmans med kaffe och bra priser. Detta arrangemang är gemensamt med båtklubbarna i Uppsalaområdet.
 
Var kan man stå, i Sverige, och titta västerut på någon som står i Finland? Svaret på den gåtan får vi den 22 maj då den tidigare kommodoren (ordföranden) i Ålands Segelsällskap Håkan Lindberg besöker oss för att prata om Märket. Fyren byggdes 1885, man trodde då att fyren byggdes på finsk (rysk) mark, men i själva verket stod fyren i Sverige. Först 1985 ritades gränsen om till nuvarande sträckning. Håkan Lindberg kommer att ge oss alla fakta, historier och vad som är värt att veta om Märket. Han kommer också att sälja Ålands landskapsregerings stora och vackra bok ”Märket. Havsfyr och gränsland”, skriven av antikvarie Jan Andersson. Pris 400 kronor.
Detta är ett samarbete mellan Svenska Fyrsällskapets Upplandsdistrikt och Uppsalakretsen av Svenska Kryssarklubben.
 
Den 27 maj arrangerar kretsen den årliga eskadern till Örsundsbro. Alla detaljer är inte klara i dagsläget, men notera datum redan nu!
 
I början på juni, preliminärt på pingstafton den 3 juni, arrangerar kretsen i samarbete med Fyrsällskapet en utfärd till Märket. Detaljer och definitiva tider samt kostnader kommer att meddelas via vår hemsida så snart detta är klart.
 
Alla programkvällar börjar kl 19.00 i USS klubbhus på Skarholmen och håller på till 21.00. Ingen föranmälan behövs.
 
Vi bjuder på fika och tar inte någon entreavgift!
 
Till USS klubbhus på Skarholmen kan man ta sig med buss nr 20.
 
Påminnelse via e-post, för de som lämnat sin adress, kommer som vanligt före varje tillfälle. Skicka anmälan till e-postlistan till Jan Simonson.
 
  Ebbe Johnson